Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.08.2019. u 14:48

Da su svjesniji društvenih posljedica riječi, hrvatski političari ne bi dali povoda Pupovcu za napad

Zaredalo se proteklih dana više nasilnih ispada s etničkim predznakom, najavljujući dugu političku jesen s ustašama, četnicima i partizanima u glavnoj ulozi. I opet, kao nebrojeno puta dosad, gledamo istu političku predstavu s akterima koji, umjesto da smire situaciju, dolijevaju ulje na vatru za društvo pogubne etničke netrpeljivosti.

Je li svaki napad na pripadnika srpske nacionalne manjine posljedica prevladavajuće društvene klime ili sporadični incident? Istina je, kao i obično, negdje između. Svako nasilje je bez ikakve rasprave za osudu. Međutim, kreatori politika u Hrvatskoj ne bi trebali dvojiti ni sekunde prije nego javno, oštro i nedvosmisleno osude svaki fizički ili verbalni napad na bilo kojeg pripadnika nacionalne manjine.

Dvoličnost u politici postala je prevladavajuća struja pa tako umirujući Andrej Plenković ima potrebu uz osudu napada na Srbe kraj Knina naglasiti da to nije rezultat društvene klime. Njegov koalicijski partner, politički predstavnik hrvatskih Srba Milorad Pupovac, takvu priliku ne propušta pa upozorava na revitalizaciju ustaške ideologije u 21. stoljeću kao da je Vlada naručila prebijanje vlasnika i gostiju kafića koji su gledali utakmicu Crvene zvezde.

Plenković je, naravno, kao i Pupovac u krivu, a ključna je pogreška što su i jednome i drugome misaone konstrukcije uvjetovane političkim interesima vlastitih političkih grupa. S figom u džepu. Premijera ne možemo izravno kriviti što šovinistički ispadi, huškačko ponašanje i nacionalističko divljanje kakvim smo svjedoci, od nogometnih utakmica do javnih okupljanja na sudovima prolaze s blagim ili nikakvim kaznama, kao što ga nismo smatrali odgovornim za sporo i nespretno procesuiranje Daruvarčeva divljanja po Zadru.

Međutim, politički lideri javnim istupima društvu daju smjernice, a premijer, kao i predsjednica toga moraju biti svjesni. Kao što svjestan težine vlastitih riječi mora biti i onaj koji, poput Miroslava Škore, pretendira na mjesto šefa države. Da su više svjesni društvenih posljedica, a manje zaokupljeni nadolazećom predsjedničkom kampanjom, ne bi davali povoda Miloradu Pupovcu da zbog vlastitih političkih interesa, poslovično ugođen s orkestrom iz Beograda, današnju Hrvatsku uspoređuje sa zločinačkom tvorevinom iz Drugog svjetskog rata.

Nije postojanje retrogradnih i radikalnih društvenih grupa, koje gaje simpatije prema davno pokopanim režimima i povijesnim mitovima hrvatska specifičnost. Ima toga i u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj pa čak i u Njemačkoj.

Međutim, oni su manje-više društvena margina. Dok god je klicanje ustaških simbola rezervirano za Skejine odrede i slične ridikulozne grupe, to nije veliki problem. Međutim, danas u Hrvatskoj o notornom ustaškom pokliču raspravljaju predsjednica Republike i članovi Vlade, polemike vode analitičari, svi zajedno uvučeni u začarani krug potkusurivanja najnižih strasti čiji su korijeni u neadekvatnom odnosu prema avetima vlastite nacionalne prošlosti.

Rješavanju temelja problema nije pridonijela ni Plenkovićeva alibi-komisija za suočavanje s totalitarnim režimima, koja je imala samo poslužiti kupovini vremena i izbjegavanju da se isprave greške počinjene prije dvadesetak godina kada smo znamenje režima koji je ljude drugih rasa i vjera lege artis lišavao slobode i života propustili eksplicitno staviti izvan zakona. Dok god to ne učinili, etnički uvjetovano nasilje neće biti sporadičan incident. 

Komentara 18

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
17:35 27.08.2019.

Milorad ima mladju, a boga mi i rasnu, žensku pored sebe. Jedino mu je za neprestano dokazivanje muškosti preostao predugački jezik.

DU
Deleted user
15:01 27.08.2019.

samo srpska nacionalna manjina u hrvatskoj trazi veca prava nego sto im pripadaju.. .npr. nikad nisam procitao da se npr.bune za nesto cesi u daruvaru... ...sve ovo sa pupavcem i sdss je deja vu....

MA
Malenkost
15:01 27.08.2019.

Bez Lustarcije nema pomirbe odnosno osnove za razgovor i pomirbu. Beograd i Zagreb trebaju izmjeniti sve UDBAske dokumente i sve objelodaniti. Tek tada nema "Lov u Mutnom" te medusobno optuzivanje i namecanje krivnje i nestvarnih brojki. Bez Lustracije nema nicega. Suludo je vjerovati da "Zaboravimo proslost i okrenimo se Buducnosti" moze uopce funkcionirati, nece, to je Utopija. Mitovi ce prestati s objelodanjenom Istinom. I Crkve s obje strane isto pire Vatru. Balkan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije