Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.08.2019. u 20:50

Thomas Friedman u New York Timesu objašnjava da će se svijet podijeliti na dva tehnološka svijeta u kojem će na jednoj strani biti Kina, a na drugoj SAD, svaki sa svojim internetom itd

Ne idemo prema svjetlijoj budućnosti. Trgovinski rat između SAD-a i Kine donijet će novu podjelu svijeta samo što će umjesto Berlinskog zida nastati digitalni zid. Razbit će se globalizirani sustav koji je u posljednjih 70 godina jamčio svijetu mir i razvitak kakav nije viđen ni u jednom povijesnom razdoblju. Thomas Friedman u New York Timesu objašnjava da će se svijet podijeliti na dva tehnološka svijeta u kojem će na jednoj strani biti Kina, a na drugoj SAD, svaki sa svojim internetom itd.

Dok su se u posljednjih 30 godina u Americi (ali i u Europi) kupovale majice, tenisice i igračke proizvedene u Kini, koja je u SAD-u kupovala zrakoplove Boeing i soju, nije se razmišljalo je li u Pekingu “komunistička, kapitalistička ili vegetarijanska vlada”, piše Friedman, ali nakon što je Kina postala i tehnološka sila sa svojim pametnim telefonima, umjetnom inteligencijom, infrastrukturom 5G, električnim automobilima i robotima, počelo se na nju gledati kao na neprijatelja. Konkurencija je, dakako, uvijek dobrodošla i temelj je razvoja, jer ne samo što snižava cijene, već potiče i inovacije, ali novi kineski proizvodi imaju i tzv. dvojaku upotrebu. Kineska tehnologija 5G ulazi u naše (američke i europske) tvornice, domove i može nas špijunirati. Zemlje su se uvijek međusobno špijunirale, ali je postojalo i određeno povjerenje. Kineskim tehnološkim tvrtkama pomaže država pa to više nije zdrava tržišna konkurencija i izaziva i druge sumnje.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je toga dosta. Ali, po Friedmanovu mišljenju, rekao je to na pogrešan način, odnosno odbio je potpisati Transpacifički ugovor (TPP) te je napao i Europu. Trebao se ujediniti s Europom i TPP-om prisiliti azijske zemlje da se pridržavaju euro-američkih standarda. Trump je ispljuskao Europu i počeo sam pregovarati s Kinom, no naišao je na puno jačeg (tehnološki i vojno) suparnika nego što je mislio. Možda nam se nije svidjelo ono što smo imali – globalizaciju, ali budućnost puna sučeljavanja svidjet će nam se još manje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije