Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena na bolje

Ulagači 
nas više ne zaobilaze, klima za investicije je bolja

luka ploce,portal
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
04.09.2013.
u 17:10

Radna skupina i Agencija za investicije te novi zakoni za ulagače učinili su nas atraktivnijim

Država je gotovo prisiljena prodati udjele u tvrtkama u kojima ima udjel da bi zakrpala rupu u proračunu. Istodobno, prema najavama više ulagača, mogli bismo odahnuti jer nas investitori napokon vide u sigurnijem statusu, što i potvrđuju, a to dokazuje i niz najavljenih projekata, od turizma do proizvodnje. Naime, mnogi su projekti koji su godinama čekali na odobrenja posljednjih mjeseci ubrzani. Među njima su, primjerice, golf na Srđu, te golf-projekt Biska u Istri, za dugo prodavane Kupare uskoro bi trebao biti raspisan natječaj, a HTP Korčula uskoro će dobiti novog vlasnika. Izvor iz Vlade potvrdio nam je da će to biti Fond za gospodarsku suradnju (FGS) Prosperus, ali prije, naravno, treba pričekati završetak predstečajne nagodbe.

Domaće tvrtke poput Luke Ploče ili lošinjske Jadranke najavljuju velike projekte. No, dolaze i novi investitori, primjerice, britanski fond EMAC ulaže u turizam, jedna austrijska i jedna njemačke tvrtka ulažu u proizvodne pogone u Novskoj i Karlovcu, a novi projekti najavljuju se i na Krku. No, ni država ne treba biti zabrinuta za prodaju udjela u Croatia osiguranju, HPB-u i Croatia Airlinesu, jer i tu su neke tvrtke već javno iskazale interes. Za nacionalnog avioprijevoznika, koji će u dokapitalizaciju ili će se za njega naći strateški investitor, zainteresirani su avioprijevoznici iz Indonezije i Kine. Međunarodni natječaj Vlada će, prema najavama, raspisati do sredine listopada. HPB se planira prodati u cijelosti, dok u Croatia osiguranju, u kojem država ima udjel od 82,47 posto, žele zadržati paket dionica od najmanje 25 posto plus jednu dionicu. U CO namjera je prodaja dijela do 50 posto te dokapitalizacija kroz novu emisiju dionica kojom bi se vlasnički udio države spustio na najviše 30 posto, a najmanje 25 posto plus jedan dionica. Interes za ulazak u domaću osiguravateljsku kuću već su javno iskazale osiguravajuće kuće Triglav iz Slovenije i PZU iz Poljske te domaći Adris. Interes za HPB drži se tajnim, ali među interesentima je belgijska KBC te OTP banka.

HTP Korčula u domaće ruke

Nakon što je u proljeće jedini interes u sklopu predstečajne nagodbe za HTP Korčulu pokazao FGS Prosperus, država je navodno bila nezadovoljna cijenom te dala priliku i drugima da iskažu interes, no u konačnici, kako doznajemo, taj će turistički kompleks na Korčuli, ako se uspješno zaključi predstečajna nagodba, dobiti FGS, a država bi zadržala 25 posto plus jednu dionicu.

– Nismo odmah pristali da uđe FGS jer smo htjeli proširiti konkurenciju. Država će zadržati 25 posto plus jednu dionicu jer ćemo tako više dobiti nego da imamo stopostotno vlasništvo u tvrtki koja će završiti u stečaju. Ne želimo ponoviti pogrešku koju smo, primjerice, napravili u slučaju Belja, kada smo sve prodali za jednu kunu, umjesto da smo zadržali kontrolni paket i danas bi imali dobru zaradu, kaže Mladen Pejnović, predstojnik državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Kupari su bili vojno odmaralište, imaju pet hotela i autokamp, a potrebna je potpuna obnova i proširenje kapaciteta. Natječaj je bio pripremljen pa nakratko zaustavljen jer se nije odlučilo hoće li se tražiti ulagač samo za dio objekta koji ide u koncesiju ili prodaju i koncesiju.

U konačnici ide i jedno i drugo, a interes pokazuje nekoliko investitora. Među njima je turski Rixos, državni fond iz Azerbajdžana, ulagači iz Katara i SAD-a, francuski Bouygues, Karisma te Valamar. Turski Rixos ima interes i za Pinetu. Na toj lokaciji predviđeni su hoteli sa 650 kreveta te četiri-pet internacionalnih zvjezdica. Nakon što je riješen slučaj Dajla, kreće se i u projekt Biske, terena za golf u Istri. – Ovih dana očekuje se dobivanje prve građevinske dozvole, a gradnja će početi nakon turističke sezone, kaže Zvonko Aderluh, direktor tvrtke Golf Istra Magica. Interesa ima, a završetak gradnje očekuje se najkasnije do rujna 2015. Vrijednost je projekta 115 milijuna eura, a u prvoj fazi planira se zaposliti od 300 do 700 građevinara, odnosno uz kooperante i više od tisuću ljudi, dok bi se u drugoj fazi otvorilo oko 200 radnih mjesta.

– Osnivanjem Agencije za investicije sve se ubrzalo i napokon nas i investitori vide pravno sigurnijom destinacijom – kaže Aderluh, a njegove riječi potvrđuje i Ivan Kusulić iz tvrtke Razvoj golf. – Atmosfera je drukčija među ulagačima, u našem slučaju najveći je dio prepreka iza nas, sada moramo čekati dozvole, a nadamo se početku gradnje sljedeće godine – kaže Kusulić iz Razvoj golfa, koji rade golf-terene na Srđu.

Ekskluzivni ekološki resorti

Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, potvrđuje i sam da se u razgovoru s investitorima i stranim predstavnicima diplomatske mreže koji su prisutni u RH može zaključiti kako je situacija u investicijskom okruženju bolja nego lani. – Ono što nam najčešće navode osjetna je promjena u pristupu investitorima, što je omogućilo i osnivanje Agencije. Zatim, tu je i jedan od najkonkurentnijih Zakona o poticanju investicija u Europi te najavljeni Zakon o strateškim investicijama, koji će dodatno osnažiti našu konkurentnost u privlačenju investicija. Nadalje, ušli smo u EU i postali dio najvećeg tržišta na svijetu, a istaknuo bih i rad Radne skupine za poslovnu klimu i privatne investicije koja je u samo pola godine “otkočila” prepreke za devet projekata u vrijednosti od oko 450 milijuna eura, a koji će zaposliti oko 1600 ljudi. Trenutačno Agencija aktivno prati 80-ak projekata, vrijednosti gotovo sedam milijardi eura, koji će zaposliti više od 9000 ljudi, kaže Novinić.

Britanski fond EMAC ulaže u tzv. greenfield projekte u turizmu na području Stona i Vodnjana. Njegov pristup ulaganju nešto je drukčiji, temeljen na ekološkom turizmu. Putem dva svoja fonda (Emac Illyrian Land Fund i Emac Illyrian Land Fund 2) u Hrvatsku je EMAC do sada uložio gotovo 100 milijuna eura, od kojih se 90 milijuna odnosi na cijenu otkupljenog zemljišta, dok je preostali dio namijenjen pripremnim radovima i razradi projekata. Ukupno planirano ulaganje na Pelješcu i u Istri iznosi oko dvije milijarde eura i donosi više od 2000 novih radnih mjesta.

– Naši projekti usmjereni su na nova, do sada turistički neiskorištena područja, na kojima je u tijesnom sudjelovanju s lokalnom zajednicom moguće uspješno razviti koncept ekskluzivnih ekoloških resorta. Svim našim projektima zajednička je velika površina zemljišta na kojoj je planirana vrlo niska gustoća gradnje i korištenja. Inače, područje ekoturizma na koji smo mi fokusirani regulirano je strogim standardima EU i traži uvažavanje autentičnog, počevši od projektiranja, gradnje, izbora materijala, preko ponuđenih sadržaja u turističkom kompleksu pa sve do lokalne eko- i gastronomske ponude – kaže Matjaž Prinčič iz EMAC-a. Atlantic grupa već je najavila gradnju tvornice za sportsku prehranu, no još se, kažu u toj tvrtki, nisu odlučili hoće li biti u Hrvatskoj. Izvori bliski upravi tvrde da je gradnja najvjerojatnija u Slavoniji. Inače, to područje postaje je sve zanimljive ulagačima za mnoge proizvodne pogone. Primjerice, jedan novi, za preradu drva gradi jedna austrijska tvrtka u Novskoj. Jadranka iz Malog Lošinja ima velike planove, a prihvatiti bi ih trebao Nadzorni odbor sljedećeg tjedna.

>>Viadukt želi ulagati u Nexe i Našicecement

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije