Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u zdravstvu

Dr. Pavo Kostopeč: Zašto ipak nisam otišao u inozemstvo

Pavo Kostopeč
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
17.08.2014.
u 19:05

Često, zbog nedostatka opreme ili kadra, ne možemo našim bolesnicima osigurati ni najjednostavnije pretrage

Hrvatsku je od ulaska u EU napustio 91 liječnik, njih 600 zatražilo je dokumentaciju potrebnu za odlazak na rad u inozemstvo. Među njima nije dr. Pavo Kostopeč, kirurg zagrebačke bolnice Merkur u kojoj su mu transplantacije i spašavanje života svakodnevica. Kako danas izgleda ta svakodnevica liječnika u Hrvatskoj opisuje nam i odgovara zašto on bira ostati te tko je kriv za krizu zdravstvenog sustava.

Politički poslušnici

– U svakodnevnom radu često zbog nedostatka opreme ili kadra ne možemo bolesnicima osigurati ni najjednostavnije pretrage. Zbog organizacijskog kaosa prisiljeni smo trošiti energiju na dogovaranje pregleda, dodatno nas iscrpljuje nepotreban administrativni rad. Često istovremeno radimo u ambulanti i vodimo odjel te se ne možemo u potpunosti fokusirati ni na jedno, ograničena nam je dostupnost edukacije i stručnog razvoja te netransparentan način odabira onih koji se upućuju. Premijer nas je nazvao neradnicima, a bivši ministar financija pljačkašima proračuna – otvoreno će dr. Kostopeč koji razlog neučinkovitom zdravstvu vidi u dugogodišnjem lošem upravljanju.

– Zdravstvenu administraciju vode politički poslušnici. Takav sustav upravljanja sveopća je pojava u hrvatskom društvu i tu nema razlike između onih koji znaju i hoće te onih koji ne znaju i neće. Ne ulazeći u meritum optužnice, čovjeka koji je pokrenuo štrajk optužit će za ratno profiterstvo, a na optuženičkoj klupi nema nikog od onih javnosti dobro znanih koji su se bogatili na nabavi oružja i kriminalnom pretvorbom pustošili imovinu Hrvatske, a danas se i ne stide pokazati svoje bogatstvo – opisuje dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Kostopeč uvjete zbog kojih hrvatski liječnici žele otići te mnogi od njih to i čine.

Oni koji su već otišli najviše su zahvalni, kaže, na redu koji su zatekli te ih se vrednuje prema njihovu radu, imaju mogućnost napredovati i učiti. Sve ono što hrvatskom sustavu zdravstva nedostaje, sustavu koji se guši listama čekanja, namještanjem javnih natječaja ili njihovim revizijama dok iste te liste i dalje rastu. Sa sve manjim brojem liječnika pacijenti će čekati još duže, napominje dr. Kostopeč.

Pretrpane čekaonice

– Cijeli dugotrajni proces najprije obrazovanja, a zatim i stručnog usavršavanja, uistinu zahtjevan i pun odricanja, prošli smo upravo zbog svih onih koji strpljivo čekaju na našu pomoć u pretrpanim bolničkim čekaonicama. Pri svakom pregledu u njihovim očima možete vidjeti strah od bolesti i molbu da im svojim znanjem i vještinama pomognemo. U konačnici, liječnici su oduvijek dijelili i sudbinu svoga naroda. Želimo živjeti u svojim domovima i obiteljskim okruženjima, mjestima i gradovima koje osjećamo kao svoje, dijeleći osjećaj domoljublja sa svima onima koji Hrvatsku istinski vole i žele joj dobro – poručio je ovaj liječnik koji u Zagrebu želi proživjeti svoj radni vijek i život i koji neće otići iz domovine koja je, kaže, prije samo 20 godina skupo platila cijenu svoje slobode.

– Ne možemo sada, tek tako, odreći se svega i otići – napominje dr. Kostopeč.

Komentara 21

ZA
zavrzlama
21:01 17.08.2014.

nije to samo kaos u zdravstvu. u sudstvu je jos gore, korupcija do nebesa. gdje si milance da ispravis ovo. do sada od obecanja ispade nista......placi jadna zemljo

AC
antonio.cukovic
10:06 18.08.2014.

NOESISS ti pričaš totalne gluposti vidi se da nisi upučen u stvari,u Njemačkoj je npr 1000bolje i teško je upasti u bolnicu? Molim? ja sam u Hrvatskoj čekao 2godine i nisam dočekao,o čemu ti pričaš? u Hrv. bez velike veze nejde ništa,informiraj se malo prije nego počneš širiti ovdje totalne dezinformacije,i da isplati se emigrirati za bilo kakav posao,u Hrvatskoj nema smisla dangubiti.ti vjerojatno pričaš tu neke glupostzi jer si zaposlen preko veze.

Avatar cuckoo
cuckoo
20:06 17.08.2014.

Najgore je sto ce otići sposobni i oni koji zele raditi. Ostat ce podobni i nesposobni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije