Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2017. u 14:15

Roditelji ne žele da im se djeca školuju za pekare!? Boje se valjda da ne ostanu kruha gladna

Na kraju godine svi imaju neke želje koje bi voljeli ostvariti u novoj, pa je tako i Hrvatski zavod za zapošljavanje obznanio svoje. Želi da se u ovoj godini u srednjim školama upisuje više zidara, tesara, liječnika i profesora fizike, a manje ekonomista, politologa i filozofa.

Misle možda da se previše filozofira i da bi se svi igrali političara i analitičara. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje shvatili su da uskoro neće imati što plasirati na tržište. Sva sreća što nemaju konkurenciju jer bi inače i oni propali.

Analizirali su, dakle, tržište i sročili preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Žele uskladiti ponudu i potražnju za radom. U Zagrebu od trogodišnjih programa predlažu povećanje upisnih kvota za tesare, limare, zidare, tokare, bravare, pekare...

Četverogodišnjih nema na tom popisu, ali ih ima na onom drugom, pa se tako preporučuje rezanje kvota za razne tehničare, upravne referente i ekonomiste. I neke stručne studije, poput poslovne ekonomije i javne uprave, valjalo bi, vele burzovni analitičari, smanjiti, a podebljati mjesta na sveučilišnim studijima za liječnike, profesore matematike, farmaceute i germaniste.

Politologija, filozofija, modni dizajn i agronomija su “out”. Moglo bi se zaključiti da u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje vlada teški pesimizam. Bit ćemo, valjda zbog stresa i bijesa, sve bolesniji, trošit ćemo i više lijekova, a diploma iz germanistike bit će odlična preporuka za rad u Njemačkoj. Modni dizajneri nam ne trebaju jer će se ljudi odijevati na Hreliću, a i što će nam ti agronomi?

I ministar poljoprivrede može se biti s diplomom druge struke. Tomislav Tolušić je, na primjer, pravnik. Za taj posao zapravo bi bio idealan psihijatar koji bi obilazio preostale farmere, saslušao ih propisao terapiju.

Normabel ili Xanax. Takvi neće smjeti ni u traktore i prosvjedovati. U vizionarskom Zagrebu, našem Metropolisu, mogli bi, usput rečeno, uvesti i nove strukovne programe, npr. za snjegare koji bi proizvodili snijeg jer je šteta sezonu skijanja na Kaptolu ograničiti na samo nekoliko dana.

Moglo bi se povezati sportski i vjerski turizam, sa sloganom “Snježna kraljice, moli za nas!” Kao i u Zagrebu, i u Zagorju, na primjer, nedostaju zidari i stolari, a ni biti bravar više nije popularno. No, zato je i tamo previše politologa, iako je strukovna kumrovečka škola, koja je imala i po 120 učenika po generaciji, odavno zatvorena.

U Međimurju nedostaju obućari, u turističkoj Dalmaciji kuhari i konobari...

Roditelji ne žele da im se djeca školuju za pekare!? Boje se valjda da ne ostanu kruha gladna. Svaki roditelj prirodno želi najbolje za svoje dijete. Deficitarna zanimanja ostat će takva sve dok ne osvanu naslovi poput “Uz pomoć stranačke iskaznice zaposlio se kao zidar” ili “U ministarstvu uhljebili 20 vodoinstalatera”.

Tek tada se može očekivati gužva na upisnim rokovima u strukovnim školama, na zadovoljstvo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Ključne riječi

Komentara 1

OC
obican covik
13:38 09.01.2017.

Godinama , u svom poznatom drustvu t.zv. "VISEG" staleza (sto ja nisam) vodim polemiku , o nacinu odgajanja mladog narastaja , zdravog korjena , za prosperitet nacije . Mislim o racionalnom rasporedu zvanja i znanja . Dozivljavao sam napadanja ,nja , da vrijedam . Danas , djeca istih , nisu sposobna da rade na blagajnama benziskih pumpi , sto je prakticki , dno od dna , u svijetu gdje ja zivim . Ne vrijedam nikoga . Dodite , uvjerite se kakva skolska sprema je potrebna , da bi radio posao blagajnika , na benzinskoj pumpi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije