Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2014. u 11:41

Sve je počelo nakon što je Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-ove koalicije, prošli utorak objavila svoj predizborni program...

Da će se Srbija odnosno odnosi između Hrvatske i Srbije nametnuti kao predizborna tema, e to nije bilo očekivano. Sve je počelo nakon što je Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-ove koalicije, prošli utorak objavila svoj predizborni program.

I kazala da se zalaže za čiste račune između Hrvatske i Srbije, te rekla rečenicu koja je odmah iznervirala Ivu Josipovića; “Ne može Srbija ući u EU dok se ne riješi granica na Dunavu”. Predsjednik Ivo Josipović, nakon prve kritike da si je njegova protukandidatkinja uzela previše slobode, brzo se snašao, gurnuo svoje ustavne promjene u drugi plan i sam “proširio” svoj predizborni sadržaj. Na gospodarstvo i – Srbiju. Tako da je napao Kolindu kao štetočinu koja će poremetiti sklad u regiji. “Za Hrvatsku je presudno da bude predvodnik europske politike u regiji koja je za Europu faktor političke i migracijske stabilnosti, a za Hrvatsku tržište sa značajnim potencijalom rasta”, uzvratio je predsjednik.

“Kako ćeš biti predvodnik ako postavljaš ultimatume?”, ražestio se i on. U međuvremenu, u Srbiji se pojavio i notorni četnički vojvoda Vojislav Šešelj, pa je i on “ušao” u predsjedničku kampanju u RH. Grabar Kitarović kreće još jače i adresira poruku vladi Srbije u kojoj traži od nje da se ogradi i distancira od Šešeljevih izjava, a “ako se to ne dogodi, onda mislim da Hrvatska treba pozvati svog veleposlanika (iz Beograda) na konzultacije u Zagreb”, zatražila je. Nakon ovakvog “podgrijavanja”, jasno je bilo da će Josipović imati problem kako parirati, i nije uspio. Morao je to učiniti mlako, izjavom da je puštanje Šešelja “žalosno i obeshrabrujuće”. Osvetio se, potom, ipak ironizirajući oko članstva Grabar Kitarović u Trilaterali koja je nedavno održala sastanak u Beogradu. “Uvlačenje” Srbije u kampanju u RH, premda čudi na prvu loptu, ustvari je logično. U zadnjih godinu dana geopolitička slika “regije” ili “zapadnog Balkana”, odnosno jugoistoka Europe iz temelja se izmijenila.

Pod utjecajem globalnih promjena i stvaranja višepolarnog svijeta. Zašto je, dakle, Kitarović “udarila” na Josipovića i preko Srbije? Zato što je procijenjeno da je Josipović zaspao u vremenu dok se još lijepo družio s prethodnim liderom Srbije Borisom Tadićem, s kojim je gledao nogometne utakmice, plovio Kvarnerom, a iz Londona, pokrovitelja “regiona”, su im aplaudirali. No, na sceni je u Beogradu sada dvojac Nikolić - Vučić koji stubokom prilagođava srbijansku nacionalnu politiku. Od izbijanja krize u Ukrajini, Srbija je u nekoliko navrata vrlo jasno preferirala – Rusiju. Srbija si želi osigurati poziciju mosta između Zapada i Rusije, potone li sve opet u hladni rat. Hrvatska je, pak, članica NATO-a, pa misli (krivo) da je time nacionalna politika otpala.

Geostrateg poput Davora Domazeta Loše, za razliku od Josipovića, smatra da baš “predvodnik regije treba postavljati ultimatume”. Domazet Lošo očekuje da će dolazak Šešelja destabilizirati Srbiju te da će to ugroziti i RH. Za njega je politika Nikolića i Vučića sasvim logična i proruska. Hrvatsko vodstvo trebalo bi, dakle, prepoznati tektonske geostrateške promjene. I ako to ne vide vlasti, logično je da će HDZ-ova koalicija početi inzistirati na povratku “čvrstoj nacionalnoj, a ne regionalnoj politici”. UJosipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'z jačanje partnerstva sa SAD-om i Njemačkom. Stoga valja očekivati da će se prostor za sukob Josipović - Kitarović uskoro proširiti i na druge “sigurnosne” teme. Tlo je plodno, od stanja u HV-u do čudne činjenice da se u Zagrebu prave da ne vide srbijansko-rusku vojnu vježbu specijalnih snaga 20 km od hrvatske granice.

>>'Gospođa Grabar Kitarović misli da će se sve riješiti lupanjem šakom po stolu'

>>Josipović o programu Grabar Kitarović: 'Ne može, ne zna i neće'

Komentara 35

DR
Drivoex
12:06 16.11.2014.

Pobjedom Kolinde nestati ce bar riječ region iz javnog prostora.

LI
Lisce
12:17 16.11.2014.

Naravno da je suradnja sa Srbijom potrebna zbog sigurnosnog okruženja, no to je nepotrebno forsirati sve dok se ne isprave nepravde koje su učinjene hrvatskom narodu, a to znači rješavanje pitanja nestalih, granica, ratne odštete i povrata otetog blaga!

SE
sestrićna
11:50 16.11.2014.

naravno da treba čiste račune..bez čistih računa opet se mogu za 20-30 god očekivati ratovi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije