Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.12.2020. u 13:30

Čelnik Stožera i policije govore kako neće trenirati strogoću, kao da epidemiološka situacija dopušta takav pristup

Ima li psihologa u Nacionalnom stožeru? Kakvog smisla imaju novi zakon i kazne ako prvi čovjek Stožera i policije i prije nego što je to izglasano govori kako policija neće trenirati strogoću, već će upozoravati, a ne kažnjavati. Zašto ne tako za sve prekršaje? Što je gore, očito procjenjuju da im aktualna epidemiološka situacija omogućuje takav pristup!? Premda nema razloga za optimizam.

Dok se na razini 47 europskih zemalja u posljednja četiri tjedna broj zaraženih smanjio (iako ne na istoku kao na zapadu) za 25%, s 1,95 milijuna u najgorem tjednu početkom studenoga na 1,44 u proteklom, u Hrvatskoj je istodobno došlo do povećanja za 45%, s 15.752 na 22.894. Incidencija zaraze i dalje raste pa smo jučer bili na 1072 slučaja na 100.000 stanovnika unazad 14 dana i 183 smrti od COVID-19 na milijun stanovnika. Ovaj utorak najgori je od svih, a premda smo više testirali, najveći je i udio pozitivnih – 30% (ranije 26, 27, 19...). Prethodna dva dana imali smo petstotinjak zaraženih manje nego tjedan prije, ali smo i testirali 2100 manje.

I potkraj listopada, kad smo broj testova povećali s tjednih 45 na 56 tisuća, i broj zaraženih je povećan s 10.800 na 15.115. Sljedeće tjedne imali smo od 56 do 60 tisuća testova, te 15.752, 16.959 i 19.512 zaraženih, a u proteklom tjednu najveći porast, od 17,3 %, na 22.894 zaražena. Zašto? Jer smo povećali broj testova s 57.433 na 67.354, upravo za 17,3%! Unatoč i nikad većem porastu samoizolacija (za 10.520 ili 26%) te uz stalni udio pozitivnih od 36%!

Povećani broj umrlih, i samo zbog toga smanjen broj hospitaliziranih i na respiratoru, statistika je na koju se u protekla dva tjedna moglo utjecati jedino u COVID bolnicama. Što je opterećenje veće, ta je vjerojatnost sve manja. Belgija i Češka bile su prije mjesec dana gdje smo mi danas.

Drastično su smanjili širenje zaraze, ali broj mrtvih smanjuje se puno sporije pa i nakon mjesec dana bilježe Belgija 98, a Češka 157 mrtvih. To je opće pravilo koje ima izuzetke jedino ako ih mi, Stožer, Vlada i svatko od nas, stvorimo. I to danas, sada, jer već sutra za tko zna koga i koliko nas, to može biti prekasno.

VIDEO Policija o najavljenom kažnjavanju građana koji krše epidemiološke mjere

Ključne riječi

Komentara 3

AN
anthropos
14:04 02.12.2020.

Da će biti više bilo sasvim očekivano. Problemi kad dođu uvijek dolaze od glave, znači od nekompetentnog stožera k plenkovica, nek si poližu što su u.rali

DU
Deleted user
21:24 02.12.2020.

U pučanstvu vlada kritičko promišljanje poteza vlasti u svezi protuepidemijskih mjera - nastoji se i tu inatiti, biti "drčan", kako vele na jugu "suprotiva". Znači, na jednom šankerskom nivou razmatranja - virusu se živo "fućka" da li je u pitanju obiteljski skup, koji se recimo pokazao kao multifokalni generator zaraze u zaleđu Dalmacije, tulum, okupljanje povodom rođendana, vjenčanje ili pak konvencija meteorologa. I koji je zakonski/Ustavni okvir dotičnog zbivanja. To je posve sporednog značaja za širenje zaraze - dok pučanstvo ne shvati da je bitno štititi sebe i svoju obitelj, prijatelje, kolege i prolaznike - jer jedino tako će se te mjere jednom dokinuti, kad padnu brojevi zaraženih. Dok svi to nastoje izvrdat, okrenuti na kritiku vlasti (tako svejedno da li na vlasti A ili B osoba, kad tu situaciju dijele sve države u Europi i poduzimaju se slični grozdovi mjera) - od toga ništa... Otegotno - zimski su uvjeti, prostori koji se griju su slabo ili nikako ventilirani - situacija je time i daleko ozbiljnija nego ljeti, kad je mnoštvo ljudi na otvorenom, lokali imaju terase itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije