Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.09.2019. u 15:55

U američkoj kampanji izvlači se teška artiljerija

Iako još nije službeno počela, predsjednička utrka za sljedeći mandat u SAD-u uvelike se zahuktala i počinje se izvlačiti sve teža artiljerija. Demokrati u Kongresu pokrenuli su postupak opoziva aktualnog predsjednika Trumpa zbog “neprimjerenog utjecaja”.

Naime, Trump je u srpnju telefonom zvao ukrajinskog predsjednika Zelenskog kako bi od njega zatražio “prijateljsku uslugu”, da provjeri zašto je u Ukrajini obustavljena istraga protiv Joea Bidena i njegova sina Huntera. S jedne strane, Hunter je bio upleten u, nazovimo to tako, sumnjive poslove s ukrajinskom plinskom tvrtkom, a s druge strane, stari je Joe prilično izgledan budući demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću u sljedećem mandatu. Odnosno glavni Trumpov politički protivnik, protiv kojega bi bilo dobro imati pokoji “adut u rukavu” kako bi se, u prikladno vrijeme, moglo po njemu posuti malo dodatne prljavštine.

Bijela kuća jučer je objavila transkript razgovora Trumpa sa Zelenskim u kojemu je američki predsjednik ukrajinskom kolegi “savjetovao” kako ne bi bilo loše malo dodatno provjeriti imali tu išta oko čega bi se moglo dići ponešto prašine. Odgovor Zelenskog bio je u stilu Zagoraca: “Fala, ali ne bi’ se štel mešat.”

>>OVDJE MOŽETE PROČITATI I PREUZETI TRANSKRIPT 

Naravno, ova reakcija Zelenskog nije bila pitanje morala ili odlučnosti, već čistog pragmatizma. Naime, ukrajinski predsjednik nije na čisto tko će dobiti sljedeće izbore, Trump ili kandidat demokrata, za koju je poziciju izvjestan Biden, pa si nije želio unaprijed “zatvoriti vrata” pred budućom američkom administracijom.

Međutim, informacija o ovom zahtjevu došla je do javnosti nakon mjesec i pol dana, a demokrati u Kongresu to su spremno dočekali. Nancy Pelosy, demokratska predsjednica Kongresa, rado je dočekala priliku da Trumpa “nabije na nož”. Kongresnici su najavili postupak opoziva kako bi “izbacili predsjednika koji koristi svoj utjecaj protuzakonito” iz Bijele kuće.

Naravno, od opoziva neće biti ništa. Jedini koji je otišao pred opozivom bio je Nixon, i to zbog puno ozbiljnijih optužbi. Sve je ovo samo dio predizborne igre.

Komentara 1

ML
mlinkamlinka123
10:21 28.09.2019.

Za Trumpa cipele u Mola od 200 do 500 po toj cijeni se mogu proizvesti i u Americi ili Europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije