Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.03.2018. u 09:29

Sudske kazne se preispituju, a ne i sporazum USKOK-a i optuženih za korupciju!?

Premda protestno napuštanje sudnice govori da tužitelj radi posao s emocijama, čak i da je sudac Ivan Turudić prekršio zakon – a nije sudeći po odredbi temeljem koje je odlučio o svom izuzeću – s gledišta poštovanja institucije suda to je bilo nedopustivo.

Prema Zakonu o sudovima, čak i pravna shvaćanja svih sudaca ili odjela Vrhovnog suda obvezatna su za drugostupanjska vijeća. Ali ne i za suce i vijeća prvog stupnja. S tim da je Turudićevu odluku ukinulo tročlano vijeće Vrhovnog suda, što znači možda i samo dva suca. Možda ostali suci zakon tumače kao i Turudić, a da on ne inzistira kako bi to doznali. Sudac Rafael Krešić tri je puta oslobađao odvjetnika za odavanje tajne jer je smatrao kako je riječ o bagatelnom djelu, pa je određen novi sudac koji ga je oslobodio zbog drugih razloga. Ali u “ratu” Turudića i USKOK-a ne treba zanemariti bit. A to je da politika prstom nije mrdnula, ali kad se treba populistički obrušiti na “korumpirane” suce, tobože upućeni u sve pravosudne tajne deru se na sav glas. Više od dvije godine prošle su otkad je Turudić prvi put odbio nagodbu USKOK-a i Žužića na uvjetnu osudu za 100.000 eura mita sisačkoj županici. S tim da se alarm uključio još 2012. kad se USKOK nagodio na uvjetnu osudu i sa saborskim zastupnikom za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, a poslije i s ministrom poljoprivrede da guli krumpire. Kakva se poruka šalje takvim nagodbama u kapitalnim slučajevima? Isplati li se pokušati ostvariti neki kriminalni cilj?

Koliko bi bogataša uvjetna osuda za mito od 100.000 eura spriječila da i sami to pokušaju? Zar se za takvo podrivanje ionako slabašnog povjerenja u državne institucije kazna može svesti na trivijalnu. Bez obzira na motive USKOK-a: polaganje ruke pravde na glavnog aktera te brži i ekonomičniji postupak. Sudske kazne podložne su ocjeni višeg suda. Kod nagodbi ispada da se dogovor tužitelja s okrivljenikom, osim formalno, ne propituje ako je u zakonskim okvirima. Pa i ako je kazna bezočno ublažena!?

Ivan Turudić
1/8

Komentara 6

Avatar 123456
123456
19:06 15.03.2018.

bravo suče Turudiću!

GU
Gustirna
10:51 15.03.2018.

Ma znade dobro turudic kako se partijski dorh dogovori sa svojima...odreze im guljenje krompira, kojeg nikada nece guliti ili uzivaju na slobodi "sanaderovih" 5 miljuna eura...tako su i sada dobili naredjenje svoga sefa mesica ,da umjesto dugogodisnjeg zatvora ,njegovom financijeru i kumu drug cvitan odreze nekoliko dana guljenja krompira...

KK
klara.kos.73
13:42 15.03.2018.

očito je netko iz USKOK-a primio mito. Vidi se iz aviona. Samo ne vide tajne službe i oni koji trebaju vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije