Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2020. u 11:20

Sezona je propala, sada je osnovno držati turistički sektor na respiratoru do iduće godine u nadi da će doći lijek protiv diktatora

Slobodno kretanje osnovni je uvjet za turizam, ne samo u ovoj godini, nego općenito. Kada, recimo, građani realsocijalističkih zemalja nisu dobivali dozvole za putovanja u inozemstvo, na Jadranu nije bilo stranih turista. Onda je nekima djelomično dopušteno putovati, ali nisu imali dovoljno novca za normalni provod na odmoru. Ove godine granice je zatvorila pandemija koronavirusa. Zatvorene su granice ne samo država, nego i među regijama u pojedinim državama. Hoće li išta biti od ovogodišnjeg ljetovanja ovisit će prije svega o tome hoće li koronavirus dopustiti putovanja.

Europska komisija donijela je paket smjernica i preporuka kako bi se zemljama članicama pomoglo pri postupnom ukidanju ograničenja putovanja i omogućio rad turističkih poduzeća, ali, dakako, uz pridržavanje mjera za zaštitu zdravlja. Mjere nisu obvezujuće za zemlje članice. Otvaranje granica ovisit će o stanju širenja koronavirusa u pojedinim zemljama. Dakle, sve ovisi o diktatoru COVID-19, odnosno o tome u kojoj će mjeri rušiti “željeznu zavjesu” koju je postavio u cijeloj Europi, a ne samo prema njezinu istočnom dijelu.

VIDEO Večernjakov online panel "Suživot zdravstva s novim koronavirusom"

Zemlje članice uspjele su ograničiti cirkuliranje koronavirusa time što su ograničile ili potpuno zabranile putovanja. EK sada priopćuje da se “opće restrikcije za slobodu kretanja moraju zamijeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, EK predlaže postupan i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije”, kaže se u priopćenju EK. Dakle, u svemu je ipak odlučujući diktator COVID-19. Ova je turistička godina propala, bez obzira na to što prava ljetna sezona još nije ni počela. Vidjet ćemo samo u kojoj mjeri. EK je toga svjestan, kao i pojedine države, pa se nastoji ekonomski pomoći poduzećima koja žive od turizma. Mnogi hoteli neće moći opstati, kao ni iznajmljivači apartmana, koncesionari plaža, restorani... Zapravo, to je osnovno – držati ta poduzeća i djelatnike u njima na respiratoru do iduće godine u nadi da će se pronaći lijek i cjepivo protiv diktatora zvanog COVID-19 koji nam je izmijenio život.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:44 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije