Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Tuđmanova pisma dokazuju da nije planirao 
podjelu BiH

franjo tuđman bista
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
14.11.2013.
u 13:41

Iz knjige Miroslava Tuđmana “Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije” 
prvi put u javnosti prepiska dr. Franje Tuđmana s Alijom Izetbegovićem od 1990. do 1995.

Predsjednik RH Franjo Tuđman umro je u prosincu 1999., a 2000. godine na vlast je došla politička garnitura koja je ulagala goleme napore da obezvrijedi i poništi učinke njegove politike. Novi je predsjednik RH Stjepan Mesić otvorio arhive Ureda predsjednika Republike i izvještajnih službi te su deseci tisuća pomno odabranih stranica bez deklasifikacije završili u rukama tužiteljstva Haaškoga suda.

Mesić je istovremeno programirano puštao u javnost dokumente svojega prethodnika kako bi ‘senzibilizirao’ javnost da prihvati političku i haašku osudu predsjednika Tuđmana. Desetak su godina i detuđmanizatori u hrvatskoj javnosti i haaško tužiteljstvo optužbama protiv hrvatskih generala pokušavali osuditi politiku predsjednika Tuđmana na osnovi neodrživih konstrukcija koje su građene i na manipulaciji dokumentima iz arhiva i na izdvajanju pojedinih rečenica iz tih dokumenata.”

Polazišta Tuđmanove strategije

Ovim riječima uvodi čitatelja u svoju novu knjigu prof. dr. Miroslav Tuđman, stariji sin Franje Tuđmana, koji je u Hrvatskom državnom arhivu istraživao predsjednikovu korespondenciju koju je devedesetih godina vodio sa stranim državnicima i političarima, a iz koje je za novu knjigu izdvojio dio koji se odnosi na prepiske o uređenju Bosne i Hercegovine. Stoga je i knjiga dobila naziv “Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije”, jer se i najveći dio dokumenata i pisama odnosi na kontakte sa zapadnim političarima i institucijama.

Zašto se odlučio baš na dokumente koji se odnose na BiH, evo kako je to objasnio:“U projugoslavenskim i srpskim medijima slika je drukčija: za razbijanje Jugoslavije optužuje se Hrvatsku i Sloveniju. Po istom obrascu, iako su okolnosti bile drukčije, ‘čuvari’ BiH za ‘podjelu’ BiH optužuju Hrvate i Hrvatsku zato što su tražili da se BiH demokratizira, tj. uredi kao federacija. Strategiju hrvatske politike koja je dovela do međunarodnog priznanja RH i koja je vođena prema BiH najvećim je dijelom oblikovao dr. Franjo Tuđman. Osnovna su polazišta te strategije:a) svijet je u procesu svestranih međunarodnih i regionalnih integracija, ali se istodobno nacionalno sve više individualizira; multinacionalne se države raspadaju, a (mali) narodi ostvaruju svoju suverenost u vlastitoj državi i članstvom u međunarodnim organizacijama; temeljni ideali te strategije su nacionalna sloboda, samostalnost, suverena država i međunarodno priznanje;b) višenacionalne države koje su uređene kao unitarne zajednice, tj. na hegemoniji jednog naroda, mogu opstati samo silom i nisu demokratske jer svi konstitutivni narodi ne mogu ostvariti svoju nacionalnu slobodu ni interese;c) BiH kao demokratska država može se urediti samo na načelima konstitutivnosti i teritorijalnosti triju naroda, tj. kao federacija triju entiteta – bez obzira na to kako se oni zvali (kantoni, provincije, unija triju republika);d) zahtjev Muslimana/Bošnjaka za nemijenjanjem unitarnog ustavnog uređenja BiH protivan je nacionalnim interesima Hrvata u BiH, tj. jer je status quo neprihvatljiv – status kakav su Hrvati imali u bivšoj Jugoslaviji; teritorijalna osvajanja Srba, kako u RH tako i u BiH, su neprihvatljiva i ako se ne mogu riješiti politički riješit će se vojno;e) nijedno ustavno uređenje BiH ne može se nametnuti silom, jer povijest upućuje na to da sve što je građeno na sili prije ili kasnije propada; kako nema dogovora Bošnjaka, Hrvata i Srba o ustavnom uređenju BiH (vanjskim i unutarnjim granicama), to će konačnu odluku donijeti međunarodna zajednica, a Hrvati mogu samo voditi računa o svojim pregovaračkim pozicijama

.”Kao jedan od najvećih krimena Franji Tuđmanu pripisana je njegova politika prema BiH, koja se često naziva agresorskom, pa i zločinačkom, ili najblaže rečeno podvojenom. A da je neznanje veliko, i da nedostaju mnoge prave informacije, i da je često stav splet predrasuda, stereotipa, dezinformacija, najbolje je posvjedočio današnji šef države Ivo Josipović koji je ispričavao u BiH za politiku prema susjednoj zemlji u prijašnjem razdoblju. Kad bi on sad pročitao sve ove dokumente, onda bi njemu i drugima sličnima trebalo postati jasno da se nema tko iz Zagreba za što ispričavati Sarajevu, osim što se netko treba ispričati za politiku kakvu je prema Hrvatima u BiH vodio Mesić.

Kakvo je bilo stajalište hrvatske politike? Miroslav Tuđman ga precizira kao dosljedno: “Ako je Jugoslavija mogla opstati samo kao konfederativni savez, BiH može postojati samo kao zajednica triju konstitutivnih naroda pod nadzorom UN-a”. S druge strane, M. Tuđman upozorava da je stajalište Alije Izetbegovića i bošnjačkoga vodstva bilo suprotno te nastavlja: “Oni su ocijenili da konfederalno uređenje vodi podjeli Bosne i Hercegovine jer da konfederacija znači tri države, a tada će se Srbi željeti pridružiti Srbiji, a Hrvati Hrvatskoj. Zato je bošnjačko vodstvo svaki zagovor o (kon)federalnom uređenju BiH politički tumačilo, a medijski napadalo kao namjeru podjele BiH. Iz dokumenata što ih ovdje objavljujemo može se razabrati da je hrvatska službena politika prema BiH dosljedno vođena sa strateškim ciljem da Hrvati u BiH budu konstitutivni narod te da BiH bude uređena kao (kon)federacija triju naroda. Iz objavljenih dokumentima može se samo zaključiti da politika predsjednika Tuđmana nikada nije prekoračila granicu pozitivnog političkog i diplomatskog ponašanja u zastupanju hrvatskih strateških interesa, te da su medijske dezinformacije i političke fikcije da je hrvatska agresor u Bosni i Hercegovini, da je bila umiješana u međunarodni sukob kako bi pripojila dio BiH te stvorila ‘Veliku Hrvatsku’ rekonstrukcijom Banovine Hrvatske.”

I zatim imamo niz činjenica koje su i te kako dokumentirane. Pa tako stoji da Hrvatska ne samo da je prva priznala BiH nego se i založila da Hrvati u BiH izađu na referendum za samostalnu i suverenu BiH. U svim svojim izjavama i sudjelovanjima u pripremi ili potpori međunarodnim mirovnim planovima Hrvatska se zalagala za cjelovitu i suverenu BiH. Osim toga, u svim je kriznim situacijama, naglašava M. Tuđman, inicijativa bila na hrvatskoj strani, pogotovo kada je riječ o muslimansko-hrvatskom sukobu, da se ti sukobi prekinu.Zanimljiva je pojedinost da je predsjednik Franjo Tuđman prekinuo i službeni posjet Kini kako bi utjecao na prekid sukoba u središnjoj Bosni. On je 9. lipnja 1993. “uputio najoštriji prosvjed predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću zbog brutalne agresije Armije BiH na hrvatsko pučanstvo u središnjoj Bosni”.

Kako god, Hrvatskoj je vojna suradnja s muslimanskom stranom odgovarala zbog jačanja obrane od agresije i mogućeg saveznika u oslobađanju okupiranih područja. No M. Tuđman napominje: “Politička implikacija vojnih sporazuma prihvatljiva Hrvatima bila je politički neprihvatljiva muslimanskoj strani jer je bila u suprotnosti s muslimanskim viđenjem građanske, tj. ‘jedinstvene’ BiH. Zato će prihvaćanje tih sporazuma od muslimanske strane povjesničari vjerojatno ocijeniti kao ‘dvoličnu politiku’ Alije Izetbegovića. Međutim, Izetbegović će opravdavati njihovo potpisivanje taktičkim razlozima i strahom da ne bi ostao bez logističke, humanitarne i socijalne pomoći od RH.” I o tome govore dokumenti.

Dvolična Izetbegovićeva politika

Evo jedan primjer za ilustraciju poštivanja hrvatsko-muslimanskih vojnih i mirovnih sporazuma. Nakon potpisivanja Vance-Owenova mirovnog plana ministar obrane Republike BiH Božo Rajić izdao je sljedeću zapovijed:“1. Sve postrojbe HVO-a koje se nalaze u prostorima provincija broj 1, 5 i 9, koje su Ženevskim dogovorom proglašene muslimanskim provincijama, podčinjavaju se Glavnom stožeru Armije BiH.2. Sve postrojbe Armije BiH, koje se nalaze na prostorima provincija broj 3, 8 i 10, koje su Ženevskim dogovorima proglašene hrvatskima, podčinjavaju se Glavnom stožeru HVO-a.No Predsjedništvo RBiH 19. siječnja 1993. poništava tu zapovijed o realizaciji uzajamnog podčinjavanja postrojbi ABiH i HVO-a. Obrazloženje je krajnje cinično: “Ministar obrane RBiH nije potpisao svečanu izjavu – zakletvu pa pravno nije imao ovlaštenje za izdavanje zapovijedi”.

U knjizi je niz Izetbegovićevih pisama Tuđmanu. Iz svih njih se pokazuje Izetbegovićevo lutanje, ali i činjenica da BiH i muslimansko stanovništvo ne mogu bez Hrvatske. No ta je politika najčešće bila dvolična, jedna na papiru, a druga u stvarnosti, na terenu. Što Izetbegović piše Tuđmanu? Upozorava ga, primjerice u lipnju 1993., da se loše piše i hrvatskom i muslimanskom narodu. “Napadači trljaju ruke! Umjesto sukoba treba nam savezništvo...” Zahvaljuje puno puta na pomoći pruženoj iz Hrvatske, šalje Harisa Silajdžića u Zagreb... No najveći prijepor bio je oko proglašenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, što je on nazvao ilegalnim i jednostranim činom. O tome više u nastavku... 

Komentara 31

Avatar Promatrač2
Promatrač2
14:32 14.11.2013.

Da je Izetbegović bio dvoličan u to nema nikakove sumnje. U jednu ruku se Hrvatima pretvarao prijateljem jer mu je trebala hrvatska pomoć, a u drugu ruku se dogovorio s Miloševićem o podjeli BiH.

Avatar Aristarh
Aristarh
15:05 14.11.2013.

Istina je obično uvijek negdje između a ovdje pogotovo. Od početka rata kompletna svjetska politika (SAD, Rusija, Engleska) je lutala oko rješenja sukoba. Predlagali su podjelu Hrvatske pa odustajali, predlagali su podjelu BiH pa odustajali pa onda nakon Oluje ipakak podijelili BiH (RS) da bi riješili problem Hrvatske jer su Srbi u tz krajini bili krajnje iracionalni. Proces raspada Jugoslavije još nije do kraja završen. Ako se BiH jednog dana podijeli svi oni koji su oko toga povremeno razgovarali ima će pravo. Ako se BiH jednog dana čvrsto ujedini i stabilnu državu bit će suprotno. Tuđman je morao prilagođavati svoje stavove stavovima međunarodne zajednice jer onaj tko se nije toga držao je bio gubitnik (Srbi). U tom košmaru Tuđmanu je bilo veoma teško snaći se i na kraju napraviti što je napravio. Ja sam mu zahvalan do groba i želim mu da jednog dana bude najsjajnija osoba hrvatske povijesti.

DU
Deleted user
15:33 14.11.2013.

Ja to ne mogu vjerovati! Da li vi dragi VL hocete reci da postenjaci poput mesica, Pusicke, njenog brata takodjer, josipovica, puhovskog i inih ultraljevicara, srbofila i neokomunista, ne govore istinu ili ne daj Boze namjerno lazu protiv Tudjmana. U U to je stvarno "jako tesko" povjerovati. Takve "moralne vertikale".........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije