Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.12.2017. u 21:40

“Imao sam pravo”, kaže Trump nakon Mooreova poraza.

Američki predsjednik Donald Trump pokušava tvitom spasiti što se spasiti može. “Rekao sam da Roy Moore ne može pobijediti u Alabami”, objavio je Trump na Twitteru. Točno je da je u utrci republikanaca za kandidata na izborima za senatora te južne američke konzervativne države Trump podržavao Luthera Strangea, ali kandidatsko mjesto osvojio je Moore kojega je zatim šef Bijele kuće podupro.

“Imao sam pravo”, kaže Trump nakon Mooreova poraza. No porazom republikanaca u Alabami potvrđuju se neke stvari. Prvo, Trump nije nepobjediv. Drugo, na birališta su izašli i Afroamerikanci te žene da bi sada glasovali za demokratskog kandidata Douga Jonesa. Treće, republikanci sada u Senatu imaju samo 51 od 100 senatora, što znači da će Trumpu biti još teže provoditi svoje nakane (spomenimo da mu republikanski senatori Corker, Flake i McCain nisu naklonjeni). Dovoljno je da dvojica republikanskih senatora ne glasuju pa da neki zakon koji je predložila Bijela kuća ne prođe. Četvrto, Trump će vjerojatno još više od sebe udaljiti Stevea Bannona, ultrakonzervativca kojega je već udaljio iz Bijele kuće, ali čije je sugestije i dalje slušao, pa i sada kad je riječ o potpori Mooru.

Peto su i možda ključno za sudbinu Trumpova mandata “midterm” izbori, oni koji se za izbor dijela parlamenta (Zastupnički dom i Senat) održavaju na pola predsjedničkog mandata, dakle u studenom 2018. Do sada je Trump bio napadan, a od ovog poraza bost će ga se sa svih strana. Mogući su i napadi vezani za seks i odnos prema ženama. Nije uspio podignuti zid na granici s Meksikom, nije uspio uništiti reformu zdravstvenog osiguranja koju je proveo Obama, zapinje mu porezna reforma, ali je uspio, priznavanjem Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, ponovo zapaliti Bliski istok.

Izraelski pisac Abraham B. Yehoshua, rođen 1936. u Jeruzalemu, izražava sumnju da je Trump pogledao zemljovid grada prije nego što ga je proglasio izraelskim te da će, kako je govorio u predizbornoj kampanju, dovesti Palestince i Izraelce do “zaključenja posla”. “Posao”, odnosno mir i dogovor o stvaranju dvije države, sada gori, a Trumpu ni iz Alabame ne stižu dobre vijesti.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotografije godine!

trump izrael
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije