Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.01.2019. u 08:16

Proglasi li izvanredno stanje, Trump bi mogao posegnuti za novcem iz fonda za stradale u lanjskom uraganu.

Bude li na granici između SAD-a i Meksika sagrađen zid, vjerojatno ni nakon nekoliko stoljeća neće biti turistička atrakcija kao što je to Kineski zid. Uostalom, bio bi i osam puta kraći i mnogo tanji. Američki predsjednik Donald Trump uporan je u nastojanju da podigne zid na oko 1200 km meksičko-američke granice. Želi, kako piše Washington Post, proglasiti nacionalno izvanredno stanje i oko 5,7 milijardi dolara oduzeti fondu za obnovu stradalih prostora tijekom lanjskih uragana za koju se namjeravalo odvojiti 13,9 milijardi dolara.

Dakle, Trumpu je važniji zid od njegovih građana. Ima onih koji kažu da je zid srednjovjekovna stvar, ali je to i kotač, kazao je Trump. Kotač funkcionira, a i zid funkcionira, rekao je Trump parlamentarcima i policajcima na granici u Teksasu odgovarajući na optužbe da zidovi nisu imali nikakvu moć. Na stranu to što je Trump promašio tisućljeća kada je govorio o kotaču i zidu, a pogriješio je i kada je govorio o zidu i njegovoj učinkovitosti.

Kotač je izmišljen 3500 godina prije Krista, a zid je još šest tisućljeća stariji. Zidine, i to prave utvrde s dvostrukim redom zidova i prostorom između, sagrađene su 9000 godina prije Krista kako bi obranile grad Jerihon, ali uzalud. Da ne nabrajamo zidine koje kroz stoljeća nisu zaustavile najezde ljudi. Trump sada želi uzeti novac iz fonda za obnovu porušenog da bi sagradio zid. Kaže da je taj zid nužan za američku sigurnost.

Prema podacima iz 2018., broj ljudi koji iz Meksika ulaze u SAD u potrazi za američkim snom znatno se smanjio.

Došlo se na razinu iz 2008. Najveći broj useljenika u SAD bio je 2000. kada je došlo 1,6 milijuna doseljenika, a u 2018. je tu granicu prešlo njih 397 tisuća. Ne bi se moglo reći da je riječ o invaziji koju treba zaustaviti i po štetu Amerikanaca. Demokrati ne žele potpisati proračun u kojem se nalaze i troškovi za gradnju zida, pa je savezna administracija paralizirana.

Tzv. shutdown, administrativna paraliza, počeo je 22. prosinca i ne vidi se mogućnost za prevladavanje takvog stanja. Trump kaže da “ima sva prava” proglasiti izvanredno stanje, na osnovi čega bi mogao uzeti novac iz fonda za stradale, ali takva odluka ne samo da ne bi prošla u parlamentu nego bi je odbacili i suci.

POGLEDAJTE VIDEO - Vozačica busa spasila dijete koje je trčalo ulicom

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar dras32
dras32
08:37 12.01.2019.

Treba mu dati da uzme novce iz fondova za stradale u uraganima, svidjeti ce mu se to birackoj bazi, na Floridi npr.

DU
Deleted user
10:30 12.01.2019.

Pa ne gradi Trump zid radi zida, nego da zaštiti svoje građane. Ljevičari, znamo vas i vaše prosipanje magle. Ništa drugo ni ne znate.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:17 12.01.2019.

Levičari teško vas je gledat kako vas hebe Trump.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije