Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.12.2019. u 18:04

U siječnju 2020. Senat treba presuditi Trumpu, ali pošto u tom domu većinu čine njegovi republikanci spas mu je gotovo zajamčen.

Donald Trump silno je želio biti američki predsjednik koji će ući u povijest i u tome je i uspio. Postao je treći predsjednik s opozivom, a mogao bi postati prvi izabran za drugi mandat nakon izglasanog opoziva. Američka ekonomija napreduje (premda BDP raste nešto nižom stopom (3%) od one koju je predvidjela Bijela kuća), a nezaposlenost je najniža u posljednjih 50 godina – samo 3,5 posto. Svi dosadašnji predsjednici tijekom čijeg je prvog mandata nezaposlenost bila manja od 7,4 posto bili su izabrani i za drugi mandat.

U siječnju 2020. Senat treba presuditi Trumpu, ali pošto u tom domu većinu čine njegovi republikanci spas mu je gotovo zajamčen. Sudeći po tome, u studenome bi mogao biti ponovno izabran za šefa Bijele kuće. Nijedan dosadašnji predsjednik SAD-a, a Trump je 45., nije reizabran nakon impeachmenta. Dakle, ta je situacija bez premca. Premda mnogi analitičari drže da izglasavanje opoziva u Zastupničkom domu osnažuje Trumpa i učvršćuje njegove birače da mu ponovno daju povjerenje, ipak nije sve tako. Trump je izmijenio DNK Republikanske stranke, a time nisu svi zadovoljni. Konzervativac David Frum (u Bijeloj kući pisao je govore Georgeu W. Bushu) smatra da je Trumpova izborna baza kompaktna, ali u manjini. Tajna je njegove pobjede u neuravnoteženom izbornom sustavu. Sela za pobjedu vrijede više od gradova, glasovi bijelaca važniji su od glasova Afroamerikanaca, države iz kojih se odselilo mnogo ljudi još vrijede, proporcionalno, više od onih mnogoljudnih... Trump vlada premda je većina protiv njega (uživa povjerenje 43% građana, a Bill Clinton kada je prije 21 godinu bio opozvan uživao je 73% popularnosti).

David Frum misli da će više od novouseljenih na izbore utjecati visokoobrazovani. U Sjevernoj Karolini i Georgiji raste broj diplomiranih, što mijenja društvo. Republikanci bi u studenome mogli izgubiti većinu u Senatu jer konsenzusi Trumpu padaju u državama kao što su Iowa, Arizona, Colorado i Georgia u kojima se bira senatore. Prođe li Trump u siječnju u Senatu, to ne jamči da će uspjeh ponoviti u studenome i na biralištima.

>> Pogledajte video: Opoziv Donalda Trumpa

Komentara 6

CE
cenzura
20:52 21.12.2019.

Nevjerovatna je količina energije koju naši lijevi novinari i mediji troše kako bi "smjenili" Trumpa. Od kad je izabran ne prestaju piskaranja kako je "gotov", "opozvan", "uništen".............. a on nikad jači. Kako bi potkjepili takvo pskaranje servirau nam ankete demokrata koje su točne kao i naše. Veli Tomašević "podržava ga svega 43 % amerikanaca" što je čista laž plasirana sa CNN-a. Isto takovom slilinom naši ljevi piskaraju protiv Orbana a nadam se da će uskoro imati priku pisati takve bedastoće protiv Škore.

BO
BorisJ
21:12 21.12.2019.

Jel vi u Vecernjem placate Silvija za ovu silnu umotvorinu nazovi analizu USA politcke stvarnosti. Pa nezna ni prepisati sa CNN-a

JA
Jaaaa@aaaa
20:33 21.12.2019.

Koja smiješna analiza vidi se da je plaćen tekst jer za ovo da se dobija plaća je nemoguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije