Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.08.2018. u 17:40

Opoziv moguć dokaže li se predsjedniku države veleizdaja, korupcija..., teška kaznena djela

Američki predsjednik Donald Trump, unatoč svim istragama i optužbama pokrenutim protiv njega, može biti miran u Bijeloj kući.

Po američkim zakonima, protiv predsjednika tužiteljstvo ne može pokrenuti nikakvu optužnicu. Šefa države može smijeniti jedino američki Kongres (parlament) glasovima većine kako u Zastupničkom domu tako i u Senatu. Sada ne samo da nema dovoljno glasova za pokretanje tzv. impeachmenta, opoziva, već oporbena Demokratska stranka nije takvo što ni uzela u razmatranje.

Posebni tužitelj Mueller ne može podignuti optužnicu protiv Trumpa. Može jedino, kad zaključi istragu, cijeli dosje poslati u Kongres kako bi utjecao na odluke kongresnika. Opoziv se može pokrenuti dokaže li se predsjedniku države “veleizdaja, korupcija ili druga teška kaznena djela”. Dakle, eventualno na pola mandata, poslije izbora koji će se održati u studenome ove godine, nakon što prođu dvije od četiri godine Trumpova predsjednikovanja.

Ako na njima demokrati dobiju većinu, tada bi mogli pokrenuti proceduru pokretanja optužbe protiv predsjednika. No, za sada ne namjeravaju ni u predizbornoj kampanji igrati na kartu pokretanja opoziva protiv Trumpa. Riječ “impeachment” do sada nisu izgovorili ni demokratski čelnici Kongresa (Nancy Pelosi i Chuck Schumer), ali ni najljeviji među demokratima Bernie Sanders.

Demokrati smatraju da bi vođenje predizborne kampanje s namjerom podizanja optužbe protiv Trumpa moglo “zapaliti” samo najljevije birače, koji će ionako glasovati za Demokratsku stranku, a udaljiti birače centra. Trump je za Fox kazao da bi tržišta propala kad bi demokrati protiv njega pokrenuli opoziv nakon izbora u studenome, jer je on mnogo učinio.

Je li doista učinio mnogo? Nije bitno. Trump je, prema podacima Washington Posta, dosad izrekao 4229 neistina. Istina nije istina, kaže Trumpov odvjetnik Rudi Giuliani. I s lažima i s istragama Trump i dalje sjedi čvrsto u fotelji Bijele kuće. 

>> Pogledajte što novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec kaže o situaciji u Bijeloj kući

Ključne riječi

Komentara 7

PR
prajdali100
06:34 25.08.2018.

.... Na užas Soroša i njegovih odvratnih medija...

AA
AAAAAA
23:32 24.08.2018.

Trump je, prema podacima Washington Posta, dosad izrekao 4229 neistina. ----------------------------------------------------------- a koliko si ti silvije do sada izgovorio laži i budalaština - jesi li i to brojao?! Daj se konačno skini i prestani glupovati!

Avatar Mamlazac
Mamlazac
15:46 25.08.2018.

Leva debilana na izdisaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije