Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2020. u 13:44

SAD nakon ovoga neće više biti isti, neće više biti onako stabilan saveznik, ma koliko se svi trudili popraviti odnose.

Donald Trump izgubio je izbore za predsjednika SAD-a, ali prerano je za sastavljanje njegove osmrtnice. Na stranu njegove najave da će se i dalje boriti u dokazivanju da je on pravi dobitnik, pa i bizarna konferencija za tisak njegovih odvjetnika za koju je Trump – kao u nekoj travestiji – najavio da će se održati u hotelu Four Seasons u Philadelphiji, a onda se ispostavilo da je lokacija parkiralište pored tvrtke za oblikovanje krajobraza Four Seasons, zgodno smještene između krematorija i sex shopa; njegovo će nasljeđe, a možda i on sam, nastaviti utjecati na američku politiku i nadasve društvo.

Već sad se špekulira da bi se mogao ponovno kandidirati za četiri godine, posluži li ga zdravlje, što bi značilo još četiri godine podgrijavanja strasti i destabilizacije vlasti. No ako Trump odluči drukčije i potpuno se povuče, “trumpizam” će živjeti i dalje. Mješavina ekonomije, rasizma, političke nekorektnosti, sirovih strasti, nasilja i nostalgije za prošlim vremenima kao i njegove osobine ličnosti duboko su se uvukle u američki narod, bilo da je riječ o bijelim muškarcima iz radničke klase koji su osjećali da se njihov glas u novim vremenima više ne čuje, bilo da je riječ o useljenicima, posebice onima iz Latinske Amerike, koji su mu pljeskali kad je odvajao djecu od roditelja, zagovarajući strože kontrole, ali i onima koji su ga gledali kao branu od socijalizma od kojeg su pobjegli.

Video: Trump i Melania napali medije: “Kako je moguće da jadni mediji proglase tko je pobjednik?”

Prateći većinu medija, moglo se zaključiti da je Trump toliko odbojan da će SAD na izborima preplaviti plavi, demokratski val koji će ga pomesti. Ali nije. Zemlja je podijeljena i nervozna više nego ikad prije. Do sada nevidljiva masa imat će utjecaja i na američku politiku i na odnose s drugim državama. Sad je jasno da je potpuno moguće da nakon Bidena na vlast dođe osoba s Trumpovim stavovima i da SAD ponovno unese nemir u multilateralne odnose.

SAD nakon ovoga neće više biti isti, neće više biti onako stabilan saveznik, ma koliko se svi trudili popraviti odnose. Ostat će zrno sumnje da je itekako moguće da ugovori koje potpiše jedna administracija za vrijeme druge budu potpuno poništeni. Najveća kušnja sad je ipak na samoj Americi. Joe Biden je blag i pomirljiv političar i čovjek. Ruku pruženu svim Amerikancima zasigurno neće svi prihvatiti, prvenstveno oni koji ionako preziru takve osobine, a koji su svog idola našli u Bidenovu antipodu – Trumpu.

VIDEO: Životna priča Donalda Trumpa

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Hadezeovac iz Šumadije
Hadezeovac iz Šumadije
13:52 09.11.2020.

Trumpizam je sinomim za demokraciju, slobodu govora, slobodu misli, slobodu izražavavanja, slobodu poduzetništva, s druge strane su totalitaristi koji cenzuriraju, šire propagandu, kradu izbore, kradu referendume i zatiru ljudska prava i slobode.

DU
Deleted user
14:55 09.11.2020.

Ako je Trumpizam sinonim za ciste izbore-onda sam ja Trumpist...

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:31 19.12.2020.

hadezeovac_iz_sumadije: Trumpizam je sinomim za demokraciju, slobodu govora, slobodu misli, slobodu izražavavanja, slobodu poduzetništva, s druge strane su totalitaristi koji cenzuriraju, šire propagandu, kradu izbore, kradu referendume i zatiru ljudska prava i slobode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije