Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.02.2019. u 08:27

Trump će sada pribaviti više novca nego što je tražio u proračunu.

Izvanredno stanje proglašava se za izvanredne situacije kao što su prirodne nepogode ili ratovi, a američki predsjednik Donald Trump drži kako će zid na američko-meksičkoj granici spriječiti invaziju stranaca u Sjedinjene Američke Države. Zbog invazije stranaca, po Trumpovu mišljenju, treba proglasiti izvanredno stanje.

Trump je taktički potpisao zakon o proračunu, čime je izbjegnuta djelomična administrativna blokada (shutdown), najdulja u povijesti SAD-a, koja je trajala 35 dana i zaključena je 25. siječnja. Proračunom Trump nije dobio što je htio, odnosno proračunski novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, ali ga je potpisao i spriječio dodatni shutdown.

Republikanci i demokrati drže kako bi ih oštetio nastavak djelomične blokade administracije. Republikanci smatraju da bi se njih optuživalo za shutdown, a demokrati su bili zabrinuti za zaposlenike u saveznoj administraciji koji su uglavnom njihovi birači. Osim toga, po dogovoru dvije stranke, više se ne bi trebao graditi zid, već samo metalna barijera. Za dolazak do suglasja republikanci su morali pristati na smanjenje iznosa za izgradnju zida s 5,7 milijardi dolara na 1,3 milijarde dolara, a demokrati su pristali na smanjenje broja kreveta za migrante s 49 tisuća na 40 tisuća.

Donald Trump
1/4

Trump je u predizbornoj kampanji obećao izgradnju toga zida i smatra ga temeljnim za dobivanje konsenzusa birača pa nije odustajao od novca za svoj projekt. Ne samo što Trump ne odustaje od svoga zida, već će izvanrednom situacijom pribaviti više novca od onoga koji je tražio u proračunu. Potpisao je proračun unutar kojeg je predviđeno 1,3 milijarde dolara za metalnu ogradu na granici s Meksikom, ali proglašenjem izvanrednog stanja dobit će dodatna sredstva koja bi ukupno mogla iznositi osam milijardi dolara. Demokrati smatraju kako se zbog izgradnje te barijere ne smije proglasiti izvanredno stanje te će se žaliti vrhovnom sudu jer Trump zlorabi svoju vlast.

No, je li potreban zid i hoće li se njime zaustaviti dolazak stranaca? Trgovci ljudima i drogom već su izgradili tunele ispod dosad izgrađenog zida i uvijek će pronaći način donošenja svoje “robe” u SAD. Zid je više izborno-propagandnog karaktera nego svrsishodnog. Ljudi stvaraju granice, a onda granice obrađuju ljude, ograničuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije