Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2019. u 14:02

Većinom se radi o izdavanju privremenih dozvola boravka strancima za sezonske poslove u turizmu, graditeljstvu, brodogradnji, a oko 31.000 takvih dozvola izdano je građanima iz susjednih zemalja, a to je dva puta više nego godinu dana prije

Nevjerojatno! Tako su mnogi komentirali brojke koje je Večernji list objavio prije nekoliko dana, a koje pokazuju da se 2018. u Hrvatsku, privremeno ili za stalno, doselilo oko 45.000 stranaca. Ne samo što je to nevjerojatna brojka, nego je takav i trend porasta onih koji u Hrvatsku dolaze zbog sezonskog posla, ali i onih koji traže stalni boravak i državljanstvo.

Brojke u tim kategorijama dolazaka potvrđuju rast od 100 do čak 300 posto. Većinom se, naravno, radi o izdavanju privremenih dozvola boravka strancima za sezonske poslove u turizmu, graditeljstvu, brodogradnji, a oko 31.000 takvih dozvola izdano je građanima iz susjednih zemalja, a to je dva puta više nego godinu dana prije. Privremeni boravak, međutim, zatražilo je i oko 4000 građana EU, gotovo 600 Kineza, 500 Amerikanaca i više od 400 Rusa.

Prošle godine u RH je privremeno došlo i gotovo 700 Nijemaca, više od 300 Britanaca, 900 Slovenaca... Hrvatska je podijelila i oko 1400 dozvola za stalni boravak, a iz Južne Amerike doselilo se više od 1000 potomaka Hrvata.

Podatak koji Večernji list objavljuje u današnjem broju, da je ovih dana više od 20 Britanaca zatražilo hrvatsko državljanstvo, očito zbog Brexita, ne znači, naravno, da će sada početi neko veliko useljavanje, no, kao i kod drugih podataka, važan je trend skokovitog porasta onih koji traže hrvatsko državljanstvo. Istina, podaci kažu da je među tih gotovo 45.000 stranaca koji su u 2018. došli u Hrvatsku, ni 10% visokoobrazovanih, a od onih koji se useljavaju za stalno četvrtina ima visoko obrazovanje.

Oni traže bolje uvjete. Kada je Zagreb bio među kandidatima za preseljenje agencije EU za zdravstvo, završilo je to tužno i s podsmjesima. Iz Velike Britanije se ta agencija preselila u Amsterdam, kao i 900 njezinih zaposlenika. Zagreb nije zadovoljio glavne kriterije – veći broj izravnih letova, školski sustav od vrtića do fakulteta na engleskom ili nekom od svjetskih jezika i sl.

No, i u tome ima pomaka. Uz to, procjene kažu da broj Hrvata koji se iseljavaju iz Hrvatske u međuvremenu naglo pada. Nije idealno, no koga to tješi, trendovi su ipak bolji.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 9

HD
HDZSDP
14:41 11.02.2019.

Lijepo zvuči kad pročitaš da "stranci doseljavaju k nama". Romantika se gubi kada se spozna da su ti stranci mahom s istoka, od BiH preko Sudana do Pakistana. Utoliko je veće nedjelo HDZ-a što nam ljudi bježe na Zapad, ostavljajući prostor onima s Istoka koji bježe od tamo. Ali, s Pupovcem, HNS-om i ovakvim licemjernim HDZ-om ništa drugo (bolje) nam se ni ne može desiti.

LU
luksa
15:33 11.02.2019.

Stranci su oduvjek doseljavali k nama. Bosanci, srbi, albanci, makedonci.......pa onda hrvati iz bosne i sa kosova. Domaće stanovništvo je pak iselilo... Tako da više nema purgera, fetivih splićana itd. Ostao je balkanski mix a koji će se sad pretvorititi u bjelosvjetski bučkuriš, bez povijesti, tradicije i identiteta

Avatar Olujni
Olujni
00:54 12.02.2019.

Čim ti stranci dobiju boravišnu dozvolu u HR imaju pravo raditi bilo gdje EU, zar mislite da će oni ostati u ovoj bijedi? Njima i jeste cilj dobiti HR EU boravišnu vizu da bi na osnovu nje dobili boravak u Njemačkoj, Austriji , Irskoj i dalje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije