Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.02.2021. u 09:05

Samo koji tjedan nakon šibenske tragedije pala su prva uhićenja stečajnog suca i stečajnih upravitelja

Hrvatskoj stečajevi traju i više od 20 godina, hrane vojsku odvjetnika u sporovima koji se uz njih vode, kao i stečajnih upravitelja, ali ne uspijevaju namiriti one koje bi trebali: po efikasnosti naplate vjerovnika samo je Rumunjska u EU gora od Hrvatske.

Dok je za jedne bankrot nepovratan znak da se nikad neće naplatiti, za druge da nikad neće otplatiti dug, za treće je to – dobar biznis. I u stečajevima poduzeća i u osobnim bankrotima građana. Jako je puno onih koji na njima zarađuju. Puno zarađuju. U žargonu se koristi izraz “stečajna mafija”; svako toliko na nered podsjeti neki novinarski tekst o stečajnim upraviteljima i sucima rekorderima po broju postupaka koje vode, o rasprodaji imovine po bagatelnim cijenama...

Nedavno i tragedija: šibenski slučaj u kojem je prodaja imovine iz stečaja nad svojom tvrtkom po cijeni koja je izazvala toliki revolt vlasnika Branka Kolopera da je krenuo u ubilački pohod, i to netom nakon što je mailom od Trgovačkog suda u Zadru zatražio poništenje stečaja. Samo koji tjedan nakon toga “pala” su prva uhićenja stečajnog suca i stečajnih upravitelja, a bila to koincidencija ili ne, možda je ovo znak da je sistemski problem, koji je i nastao zbog loših stečajnih zakona i još lošijih kontrolnih mehanizama, shvaćen kao potencijalni okidač tragedija. I da treba poraditi na uzrocima, udariti na leglo bezakonja. Pa i kad je ono na nekom – sudu.

Stečajnog suca i upravitelje terete za izvlačenje novca iz stečajne mase i prebacivanje na s njima povezane tvrtke, no brojni su oblici malverzacija: među jednostavnijima je prodavanje imovine ispod cijene kupcima koji će je preprodati. Upućeni kažu da su masne naknade koje neki stečajni upravitelji primaju “kikiriki” u odnosu na provizije za te poslove, a to čak odgovara i nekim vjerovnicima.

Banke koje se ne uspiju naplatiti prodajom nekretnine nastavit će ovršni postupak jer kod nas ne postoji “walk away” model u kojem dužnik da nekretninu i to ga oslobađa duga. Stradaju mnogi nevini: ne uspijevaju se naplatiti vjerovnici, dužnici su u doživotnom ropstvu, a i neki stečajni upravitelji stvarno rade za “kikiriki” – njih Fortuna nije pogledala kad su slučajnim odabirom lukrativnije stečajeve dobili njihovi s(p)retniji kolege.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
Diesel
11:01 18.02.2021.

Znali smo mi to jos 1992, kao sto su u ostalom i svi znali.

ST
sttipe
13:49 18.02.2021.

Kad je kažnjavanje zločinaca, samo neka unutarstranačka borba... Kakvu državu su napravili "demokratski zloxinci", pojasnio je nedavno Zavadlav.. Kad takav netko, sa 20 godina, zaželi "pržun" jer mu je tu dobro, to je za ritualno spa__vanje svih dosadašnjih premijera, i i ministara pravosuđa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije