Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.08.2015. u 08:14

Na Lekino tumačenje zašto ne može na sjednicu Grabar-Kitarović u maniri uvrijeđenog djeteta odgovara da joj ne čita lekcije o načinu obnašanja njene dužnosti

Trebamo li svi u Hrvatskoj poznavati barem osnove Ustava i zakona? Da, a predsjednica Hrvatske u tome bi trebala prednjačiti, no iz niza njenih poteza čini se da ih ne poznaje, ili još gore, da ne mari za njih. Potvrdilo je to i pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki u kojem se na neprimjeren način svađa s njime jer joj ne dopušta da sudjeluje na izvanrednoj sjednici Sabora.

Optužuje ga da je "Hrvatskoj nužno potrebna smjena generacija u politici koja bi napokon zadovoljila potrebe građana za sadržajem, a ne formom". Ako predsjednica neće držati do forme, u ovom slučaju Ustava i Poslovnika Sabora, kao čuvarica "redovitog i usklađenog djelovanja i stabilnosti državne vlasti" kako to propisuje članak 94. Ustava, zašto bi itko drugi u državi to radio.

Cijelo pismo koje je Kolinda Grabar-Kitarović poslala nije na razini međuinstitucionalne komunikacije, a kamoli službene komunikacije dvoje od troje najvažnijih ljudi u državi. Iako je u startu bilo nepotrebno i Lekino pismo, jer čemu se pravdati je li nešto u medije došlo iz njegova ureda, svađalački odgovor s tipično HDZ-ovskim podbadanjem o njegovoj funkciji "društvenog upravitelja samoupravljanja" razgovor predsjednice RH i predsjednika Sabora spušta na razinu birtijaške rasprave.

Leko joj napisao kako je "Hrvatska uređena kao država parlamentarne demokracije u kojoj su vladavina prava i trodioba vlasti ustavni postulati kojih bi se sve grane vlasti trebale striktno držati". I to je točno, no predsjednica Leki, u maniri uvrijeđenog djeteta, uzvraća da joj ne "čita lekcije o načinu obnašanja njene dužnosti". Nije ona ni prva koja je željela mimo procedure govoriti u Saboru, tražili su to i udruga Franak i branitelji, no Leko ih je odbio uz objašnjenje da "nije lako braniteljima reći ne, ali nije lako ni graditi državu na demokratskim principima." Poslovnik Sabora lijepo kaže da sjednici, kao gosti, mogu prisustvovati oni koje je pozvao predsjednik Sabora. Oni sjede na galeriji, kao što su na izvanrednoj sjednici sjedili i istarski ribari. Predsjednici kao ženi iz naroda očito je ispod časti biti uz svoj narod.

Čudi njezina iznenadna želja da sudjeluje na izvanrednoj sjednici Sabora kada je svega nekoliko dana prije izjavila da "misli da možda ne bi to bilo potrebno sudjelovati na sjednici Sabora jer ne bi htjela da se stekne dojam o nekakvom izvanrednom stanju u državi zato što to doista nije". Valja tu podsjetiti i da je Kolinda Grabar-Kitarović posljednja komentirala međunarodni skandal s arbitražom, i to priopćenjem. Da je željela, mogla je reagirati izvanrednom konferencijom za novinare, kao što ju je jednom sazvala samo zato da bi objavila da će sudjelovati u radu Državnog odbora za obilježavanje 20. obljetnice Oluje. Mogla je reagirati i onime što joj Ustav u članku 79. dopušta – sazivanjem izvanredne sjednice Sabora. No o tome nije razmišljala ni kad je većina saborskih klubova počela od Leke tražiti izvanrednu sjednicu. Forma joj, kako sama i priznaje u pismu Leki, nije važna.

Dokazala je to odmah na početku mandata, točnije već u kampanji, kada je najavljivala da će odmah po dolasku sazvati izvanrednu sjednicu Vlade. Istina, zatražila ju je, ali ne poštujući nijedan propis koji definira kako se to odrađuje. Kada joj je iz Vlade objašnjeno da mora pripremiti i materijale s konkretnim zaključcima i obrazloženjima, jednostavno je utihnula. Jer je forma očito problem. Iz svega se postavlja samo jedno pitanje, treba li kršiti Ustav i zaobilaziti propise samo zašto što to traži predsjednica države?

>>Predsjednica i Leko u svađi zbog izbora

>>Leko: Ponašajmo se odgovorno i državnički. Grabar-Kitarović: Ne dopuštam da mi čitate lekcije!

Komentara 128

Avatar docCL
docCL
08:30 01.08.2015.

Ne propustate ni jednu prigodu pljuvanja po Predsjednici svih Hrvata. U hrvatskom saboru su proteklih godina gostovali a i zborili svakakvi likovi koji nisu birani ko saborski duznosnici. U trenutku kad je trebalo postignuti politicki konsenzus bilo je mudro i potrebito pozvati i KGK. No tastina vladajucih koji su preko jednog ocvalog aparatcika drzali prodike Predsjednici pokazala je da je potreba za konsenzusom bilo samo pokusaj pranja ruku vladajucih za sve necinjenje u arbitrazi. Odgovor Predsjednice drugu leki je istinit ali potuno nepotreban. Velicati "antifasiste" a pocjenivati i negirati Domovinsku vojnicu Hrvata u 2ww bio je besmislen cin koji ne moze nikako ispraviti prozivajuci "antifasistu" Leku kao djelatnika "socijalistickog samoupravljanja" sto god to tnacilo.

DU
Deleted user
08:28 01.08.2015.

Ona je rekla što 80% građana misli,vrjeme je da stari korupirani političari prepuste državu i politiku mladim,školovanim i ne opterećenima.

SR
srečko45
13:00 01.08.2015.

Ma dajte ustav se krši i donose presude kako se kome svidi a predsjednica KGK je poslala kulturan i legitiman zahtjev predsjedniku Sabora a on kao samoupravni komunistički kadar našao se uvrijeđen pa je dokazao da je on gazda u Saboru i da njemu nema ravnog a bilo je tu govornika koji i danas mrze Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije