Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2021. u 13:51

Čini se da se zaboravilo da sloboda seže samo do tamo gdje ne ugrožava slobodu drugoga

Uz povike “U boj, u boj”, slike Isusa i Djevice Marije, Davidove zvijezde na prsima i transparente s natpisom “Neću u logor” i “Nećeš, Plenkoviče” ovog vikenda tisuće su ljudi na glavnom zagrebačkom trgu tražile “slobodu”.

Podatak o broju okupljenih podno Jelačićeva spomenika namjerno izostavljamo jer varira. Oko 15 tisuća službeni je podatak policije, koja je neprijavljen prosvjed osiguravala, a penje se i do 80 tisuća, jer toliko je ljudi, primjerice, na središnjem trgu metropole prebrojio mostovac Marin Miletić.

Dakle, zahtijevala se sloboda, ona od COVID potvrda, tvrde organizatori, koji kažu i da je na njihovu prosvjedu bilo necijepljenih, ali i cijepljenih Hrvata, koji se osjećaju prevarenima. Zašto? Vjerojatno zato što od koronavirusa oboljeti mogu unatoč tome što su dvaput dopustili sebi Pfizer, Modernu, AstraZenecu.

Grozno je što virus mutira i cjepivo nije potpuna zaštita od oboljenja, naravno, ali podatak da manje od 20 posto cijepljenih od virusa umire trebao bi biti svakome signal da je zaštita ipak znatna, pogotovo na dan u kojem se broji najviše preminulih od početka pandemije kod nas.

Nije to nimalo nevažno, ali na stranu sad s tim, vratimo se mi na COVID potvrde i slobodu jer nikako se oteti dojmu da se traži nešto što nije ni oduzeto. Kako sad to? Pa zato što bez potvrde može bilo tko bilo kamo. U kafiće, dućane, restorane, frizeru, kozmetičarki, u teretanu...

Može se, ako baš hoćete, i u tu poštu, na posao, u poglavarstva po građevinske dozvole, liječniku, a tko baš želi, može si zakazati i audijenciju u Saboru. Drama zaista nije nikakva, treba se samo testirati jer cijepljenje, koje je uvjet za potvrdu, nije obvezno, a mjere u Hrvatskoj od početka pandemije najblaže su u Europi.

Čak i sada kad nam je dvotjedna incidencija otprilike ista kao, primjerice, u Austriji, koja je usred još jednog lockdowna. Sloboda, kažu prosvjednici, koja je neke toliko ponijela da su se osjetili slobodnima odvaliti ponekom i koji šamar, sloboda kojom su odlučili kući se tramvajima odvesti bez maski uz putnike koji ih nose i nositi žele, sloboda kojom su se izjednačili sa židovima iz nacističkih logora.

Sloboda, koja je neupitna, a za koju se, čini se, zaboravilo da seže samo do tamo gdje ne ugrožava slobodu drugoga.

Komentara 2

Avatar Alien
Alien
22:23 24.11.2021.

Kaže: "...podatak da manje od 20 posto cijepljenih od virusa umire trebao bi biti svakome signal da je zaštita ipak znatna". Sudeći po ovoj rečenici cjepljenje je katastrofa jer od 1 000 000 cjepljenih osoba njih manje od 200 000 umre, hehe. Mislim da je rečenica trebala glasiti: " Manje od 20% umrlih su bili cjepljeni..." (tj više od 80% nisu bili cjepljeni). Ne želim puno pametovati ali ako već pišete za novac/plaću tj. to vam je profesija onda to uradite profesionalno.

LU
lucio2
04:47 25.11.2021.

Objasni ti to balkanskoj rulji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije