Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.06.2016. u 09:00

Karamarko još nema nijedan čvrst dogovor s novim partnerima (osim tri mostovca)

Je li Tomislav Karamarko vrhunski blefer ili ima barem čvrsta obećanja za 76 ruku u Saboru? Je li se doveo u najgoru moguću situaciju pa će na kraju na najgori način samo on morati izići iz Vlade ili će, još gore za HDZ, odvesti stranku na nove izbore? Ili će, oformi li većinu, biti pobjednik ove dramatične krize vlasti koja trese Hrvatsku više od mjesec dana? Ne pobjednik u smislu da će ta nova većina biti funkcionalna, to će više biti frankenštajn koalicija, bude li je uopće. Nego u smislu da je anulirao svoj opoziv i riješio se premijera Oreškovića i Bože Petrova.

Karamarkov krug ljudi u HDZ-u uvjerava da imaju novu parlamentarnu većinu, ali neosporna je činjenica da Karamarko još nema nijedan čvrst dogovor s nekim novim saveznikom (osim tri mostovca Posavljaka). Dakle, gotovo ništa nije na papiru, dogovoreno i zapečaćeno. Moguće je da Karamarko ima načelna obećanja ili da mu nitko od potencijalnih partnera, logikom pregovaranja, (još) nije zatvorio vrata za bilo kakav dogovor. Moguće je da su pred njim i određeni ustupci na koje bi trebao pristati, a koje su potencijalni partneri postavili kao uvjet suradnje.

Sama činjenica da Karamarko neće sudjelovati u novoj Vladi, ako prikupi novu parlamentarnu većinu, već govori da je jedan ustupak prema partnerima napravio. U političkoj drami koja je eskalirala u politički cirkus više je teško razabrati što su blefovi, što spinovi, a što činjenice. Logika i zdrav razum jasno govore da je novu većinu iznimno teško sastaviti bez Mosta. Zatim, ta većina mora biti sastavljena od mnoštva sitnih strančica i pojedinačnih zastupnika. Treće, da je tako lako iskrojiti novi sastav parlamenta, valjda bi Karamarko to učinio u “mirnodopsko” vrijeme kada nije bio opterećen aferom Konzultantica. Zanimljivo je da su se u HDZ-u neki koji su dan ranije bili protiv Oreškovićeva opoziva naglo okrenuli za Karamarka nakon što je rekao da je spreman otići i povjerovali mu da može sastaviti većinu. Ili je imao argumente ili je, ponavljamo, vrhunski blefirao.

Komentara 2

DU
Deleted user
09:38 10.06.2016.

Živjeli prevrtljivi Posavljaci. Eto razloga zašto Hercegovci ne vole Bosance!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije