Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

'Tomić je poput Gasola. On je NBA igrač'

Ante Tomić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
01.05.2014.
u 17:00

Dario Šarić za NBA mora ubaciti u brzinu više, kaže bivši kondicijski trener Španjolske, piše tjednik Max!

Nakon solidne karijere rukometaša Julio Calleja postao je vrlo priznati kondicijski trener, ali i sveučilišni profesor. U sportskim krugovima proslavio ga je rad sa zlatnim naraštajem španjolske košarke, svjetskim i europskim prvacima, piše tjednik Max!.

– Deset godina bio sam pod ugovorom sa španjolskim košarkaškim savezom i stručno sam “rastao” paralelno s izrastanjem Paua Gasola i Juana Carlosa Navarra u ponajbolje svjetske košarkaše. Oni su tako talentirani i odgovorni sportaši da im ja nisam morao puno pomagati. Doduše, Navarro je bio zvijezda već sa 14 godina, dok je Gasol sazrijevao sporije i on je eksplodirao sa 20 godina.

Obojica su zaigrala u NBA ligi u kojoj se Navarro zadržao samo jednu sezonu, a Pau je tamo već 13 sezona. Profesor Calleja istraživao je razliku između NBA i košarkaša koji igraju u Europi.

– Nastojali smo definirati razlike između onih koji su otišli u NBA i onih koji su dobri, ali nisu otišli tamo i ustanovilo se da oni iz NBA imaju nekoliko kvaliteta više. Jedna je sposobnost da se odluke donose velikom brzinom, druga je snaga potrebna za borbu s tamnoputim snagatorima na malom prostoru. Treća osobina jest mentalitet borca spremnog da se odupre tamnoputim igračima koji u košarci vide jedinu priliku za bijeg od teškog života. Danas NBA klubovi vole europske igrače jer znaju da su košarkaški educirani.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zadovoljava li Dario Šarić te kriterije?

– Još ne, ali u iduće dvije-tri godine on ih može zadovoljiti jer je vrlo talentiran. Da bi uspješno igrao u NBA ligi, Dario mora biti snažniji i brži, posebno u akcijama s loptom, njegov neuromuskularni sustav mora brže reagirati.

No zato jednog drugog Hrvata smatra za potpuno spremnim NBA ligu.

– Za mene je Ante Tomić NBA igrač koji igra u Europi. On ima sličnu antropometriju kao i Pau Gasol i sve što treba jest ojačati. Slične je stature, kada je došao u NBA, bio i Pau Gasol kojem su trebale dvije-tri godine za potpunu prilagodbu. Ako se Ante odluči za NBA, njegov osobni kondicijski trener Luka Milanović znat će što mu je činiti u tom procesu tjelesnog sazrijevanja za NBA standarde.

Njegov prijatelj Luka Milanović kondicijski je trener hrvatske košarkaške reprezentacije koja se na Eurobasketu nije uspjela oduprijeti silini španjolske vrste.

– Mi smo blizu smjene naraštaja, blizu trenutka kada će Pau Gasol, Navarro i Calderon prestati igrati za reprezentaciju. S druge strane, čini mi se da dolazi doba uzleta Hrvatske jer imate sjajne igrače do 20 godina. Još prije 20 godina vi ste bili u ratu i mentalitet vaših sportaša vrlo je kompetitivan. Mi u Španjolskoj živimo jako dobro, uz puno sunca i mora, no nemamo borbeni mentalitet kao vi.

Julio je uvjeren da će Hrvatska na Svjetskom prvenstvu biti dobro tjelesno pripremljena.

– Znam Luku već puno godina i uvjeren sam da će on svojim programima uspjeti homogenizirati stanje tjelesne pripremljenosti vaših reprezentativaca. Osim toga, vi Hrvati imate sjajne predispozicije za košarku i mi Španjolci bismo morali manipulirati genima da postignemo takve predispozicije kakve imate vi, Srbi, Crnogorci i Slovenci.

Dok je bio njihov kondicijski trener, Julio je na najboljim španjolskim košarkašima primjenjivao svoje znanstvene spoznaje i mjerio im je temperaturu unutarnjih organa. Kaže da je to samo njegov znanstveni interes, nikako poslovni.

– To je jedan od najboljih znakova umora. Tri sata prije utakmice ili treninga sportaš popije pilulu s mikročipom koja dospije u dvanaesnik, prvi od tri dijela tankog crijeva. Transmiter šalje signal receptoru koji ja u obliku mobitela držim kod sebe pa tako pratimo temperaturu unutarnjih organa. Ako se ona diže iznad 38 stupnjeva, onda je to indikator umora koji sugerira nužnost unosa tekućine s ugljikohidratima i mineralima, a svaki sportaš ima pripremljenu bocu s tekućinom drugačije osmolarnosti. To je nova stvar u sportu, preuzeta od astronauta, vojnika i newyorških vatrogasaca. Svi oni uveli su ovu metodu da mogu kontrolirati ponašanje tijela u uvjetima visoke temperature.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije