Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2018. u 18:12

Tehnološki razvitak postao je brži od našeg shvaćanja, naše percepcije

Možemo li se obraniti od onoga što donosi budućnost? Ne. Ali, moramo pronaći način kako bismo se saživjeli što dostojnije s onime što nas čeka. Na to se možemo pripremiti, ali ne jednostavnim negiranjem neizbježnog tehnološkog napretka.

Dan nakon što je Elon Musk poslao raketom svoj automobil Teslu prema Marsu, vukao sam u Trevisu s jednim prstom platformu koja je lebdjela, zahvaljujući magnetima, po običnim željezničkim tračnicama i na kojoj je bio automobil Tesla težak dvije tone. Dakle bit će potrebna mala potrošnja energije za kretanje teškog vlaka koji će zahvaljujući magnetima juriti (oko 500 km/h) po današnjim tračnicama.

IronLev nazvana je ta magnetska pasivna levitacija, a ideju su razvili mladi talijanski inženjeri koji su već surađivali na Muskovu projektu Hyperloop. Kako nam je rekao glavni začetnik projekta Adriano Girotto, IronLev je bez konkurencije jer je tehnološki jednostavan i primjenjiv svuda. Amazon je otvorio svoj supermarket u Seattleu u kojem se klijenta prepoznaje po kodeksu QR preko kojeg mu se naplaćuje ono što je podigao s polica.

1/8

Već sam se i u Italiji u nekim luksuznijim hotelima susreo s tehnologijom prema kojoj se na recepciji znalo jesam li nešto i što uzeo s police u minibaru i račun me već čekao a da me se nije pitalo jesam li što kunzumirao iz minibara. U trgovini AmazonGo samo su dvoje zaposlenih. Jedan koji vas pozdravlja na ulasku i drugi koji, ako mladi kupuju alkohol, kontrolira jesu li navršili 21 godinu.

U Italiji su se sindikati zaposlenika u skladištima Amazona uzbudili jer su radnici trebali imati elektroničke narukvice pomoću kojih bi bili produktivniji jer bi brže nalazili robu koju se treba poslati na određenu adresu. Ta je tehnologija poznata od 2006., ali bi sada mogla biti primijenjena.

Čelnica talijanskog sindikata CGIL, Susanna Camusso, kazala je kako je ta elektronička narukvica kao kugla na nozi. Ljudi postaju robovi tehnološkog razvitka?

Probijen je zvučni zid tehnološkog razvitka. Kao što je svojedobno bilo gotovo čudo kada je zrakoplov postao brži od zvuka, tako je danas tehnološki razvitak postao brži od našeg shvaćanja, naše percepcije. Moramo shvatiti i razvitak usmjeriti tako da nam ne uništi dostojanstvo.   

Komentara 2

DU
Deleted user
20:09 10.02.2018.

a silvija..silvija..h.ebe se njega..dobro uhljebljena u rimu i blizu oltara..ha..ha..koje gluposti pise..to je za ne virovati..sta pise..triba se razgovarati..ha..ha..posta je veci od pape vranje..je pizza ..utice..na pisanje..ha..ha..a jadni li smo sa ovakvim anahranimanlitirarima..

PR
pravdaistina
04:26 11.02.2018.

nebi ovaj prvi mi se gadi pa zasto on ne prokomentira i objavi danas svaka budala komentira pa stvori nesto objavi i trazi komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije