Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatsko-srpske stupice

Tko više dobiva: 'politička strojnica’ ili ‘preplašena studentica'

Izjave za medije nakon sastanka predsjednice Grabar-Kitarović s kolegom Vučićem
Foto: Igor Soban/PIXSELL
19.02.2018.
u 13:20

U HDZ-u se čuju mišljenja da je predsjednica zbog ozračja u kojem je prošao Vučićev posjet dovela Milijana Brkića u nezgodnu situaciju

Aleksandar Vučić na Pantovčak je stigao u crnoj, luksuznoj predsjedničkoj limuzini. Audi A8 L dar je šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata, vrijedan pola milijuna eura.

Zvjerka, kako Vučićev službeni automobil opisuje srbijanski dnevnik Blic, trebala je odmah nagovijestiti nadmenost, bahatost, samouvjerenost i teatralnost srbijanskog predsjednika koji će iduća dva dana mljeti Hrvatsku. U Uredu predsjednice uopće nisu bili spremni za političku zvjerku savršenog instinkta za osobnu promociju i političku manipulaciju.

Da budem što jasnija; kada bismo Vučića sveli u domaće okvire, on je neprirodan spoj Martine Dalić i Milana Bandića. Ima njezinu bahatost, aroganciju i britak um te Bandićev populizam, snalažljivost i nadasve dug jezik. Ipak, zagrebački je gradonačelnik u pojedinim političkim domišljatostima preteča Vučića, ali o tome ćemo na kraju teksta. Srbijanski je predsjednik politička strojnica sa savršeno jasnim ciljevima za uništenje. On stvari ne prepušta slučaju. U svom timu ima vrhunske savjetnike, PR stručnjake, njegov svaki korak pomno je isplaniran. Na takvog Vučića hrvatska predsjednica niti je bila spremna niti je znala adekvatno odgovoriti. I zato se njegov posjet Hrvatskoj za Kolindu Grabar-Kitarović pretvorio u priličnu političku katastrofu. Osim što su zakazale predsjedničine službe, od PR-a do savjetnika, ona je sama bila prepristojan domaćin koji je Vučiću prepustio pozornicu.

Podržavala šator, a sada...

Ako je već predsjedničina agenda bila da se u prošlost “o kojoj se ne slažemo” ne dira, onda je svakako trebala reagirati na Vučićevu potpunu relativizaciju i izjednačavanje agresora i žrtve. Vučić je, naime, mrtav-hladan na Pantovčaku povukao paralelu između pokolja na Ovčari i tragedije Vukovara sa zločinima u Lori. To nije smjelo ostati bez predsjedničine reakcije. Ali gosta se nije uznemiravalo. Koliko su već prvi Vučićevi sati u Zagrebu bili razočaravajući mogli smo se uvjeriti iz prve ruke jer je novinare već služba osiguranja na odlasku s Pantovčaka dočekala s pitanjem; a što ga niste pitali za Glinu, za ispriku... Nismo, jer je protokol predsjednice novinarki s RTL-a uskratio pitanje kad je rekla da srbijanskog predsjednika želi pitati misli li se ispričati za svoje huškačke govore 1995. godine u Glini. Prema protokolu, naime, moguća su samo četiri pitanja, dva pitanja idu domaćim novinarima, a dva stranima koji prate posjet inozemnog državnika.

Predsjednica je u pravu kada kaže da sa susjedima treba razgovarati i da sa Srbijom treba riješiti otvorena pitanja, od kojih je najvažnije ono o sudbinama više od 1000 nestalih u Domovinskom ratu, ali izvedba Vučićeva posjeta bila je duboko promašena.

No, idemo korak dalje. Vučićev posjet Hrvatskoj može se analizirati s više aspekata. Prvo, predsjednica je srbijanskog šefa države pozvala u službeni posjet unatoč otporima dobrog dijela braniteljske populacije kojima se se sada pošteno zamjerila. Analitičar Žarko Puhovski komentirao je za RTL da je predsjednica bila preplašena unatoč poruci “hrabrost” izvezenoj zlatnim nitima na glagoljici na rubu rukava svog kaputa. Međutim, idemo tu poruku gledati iz drugog kuta. Prilično je hrabro ustrajati na pozivu Vučiću unatoč prosvjedima ratnih udovica, Hvidre i još nekih braniteljskih grupacija. Da bi ugostila “slobodnog radikala”, kako je Vučića domišljato nazvao jedan kolega novinar, Kolinda Grabar-Kitarović navukla je bijes populacije koja ju je praktički dovela na Pantovčak. To baš nije odlika “preplašene studentice”. Samo je pitanje što se iza toga krije. Nije izgledno da se predsjednica odriče branitelja i ratnih udovica jer sama već danima pokušava ispeglati svoju izjavu “da neće pojedinici s rubova političkog spektra krojiti politiku” i tvrdi da nikako nije mislila na organizatore prosvjeda – a to su ratne udovice. U redu, nije mislila na njih. Ali, je li predsjednica iskoristila Vučićev posjet da se distancira od pojedinih figura sa tog spektra političke pozornice? I braniteljskog i medijskog. Je li odlučila biti predsjednica svih građana, jednako nacionalnih manjina kao i ratnih stradalnika i samih ratnika koji su, kažu, prolili litre znoja da je instaliraju na Pantovčak umjesto Ive Josipovića. Predsjednica se skupu u Lisinskom, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, upravo obratila riječima “Ja sam vaša predsjednica”. No, važno je i pitanje – jesu li se ratne udovice i dio branitelja odlučili distancirati od predsjednice bez obzira na njezino posipanje pepelom jer je odgovor udovica i nakon njezine relativizacije vlastitih riječi za Kolindu Grabar-Kitarović poražavajući. I naposljetku, hoće li to zahlađenje odnosa između predsjednice i braniteljskih udruga potrajati ili je tek kratkoročno. Na sva je ta pitanja trenutačno nemoguće dati precizne odgovore, ali politički obrati u kojima se vlast odriče svojih vjernih saveznika nisu prvi put viđeni u hrvatskoj politici.

I Ivo Sanader, bivši premijer i šef HDZ-a, zapalio je splitsku rivu prosvjedujući protiv optužnica Haaškog suda u slučaju hrvatskih generala pa kad je došao na vlast te je iste generale uredno isporučio Haagu. To je politika, bit će očekivani odgovor. Ali to je i stvar karaktera. Kolinda Grabar-Kitarović podržavala je šator u Savskoj kada su branitelji protestirali protiv SDP-ova ministra Freda Matića i lijeve Vlade, ondje je otišla i u noći izborne pobjede, a sada su ti ljudi marginalci. Dio sugovornika iz HDZ-a smatra da ratujući s braniteljskim grupacijama predsjednica ne može dobiti drugi mandat. Štoviše, drže da do prekida veza s tom populacijom, što se nje tiče, neće doći.

Plenković ispao veći domoljub

Iako Vučićev posjet Hrvatskoj predsjednica nije koordinirala s Vladom, posebice kada je riječ o tajmingu poziva, pa je on protekao i u hladnim odnosima Pantovčaka i Banskih dvora, izvor iz HDZ-a blizak predsjednici pokušao je objasniti zašto je Vučića ugostila unatoč svim otporima.

– Budući da je Vučić još potkraj prošle godine trebao stići u Zagreb, ali je predsjednica tada odgodila posjet zbog neugodnih postupaka srbijanske politike, sadašnje sukobe nastale zbog srbijanske izložbe o Jasenovcu u UN-u odlučila je prekinuti i pozvala je Vučića u Zagreb kako bi se izbjegla mogućnost ponovne odgode njegova dolaska. Vučić je huškao Vulina na Hrvatsku ne bi li nas izazvao, a sebe prikazivao kao mirotvorca. Zato je postojala opasnost, ako situacija eskalira, da susret ponovno bude odgođen. U tom bi se slučaju Srbija prikazala kao mirotvorac, a Hrvatska kao nemogući susjed – rezimirao je naš sugovornik. Primijetio je da je Vučićev dolazak u Hrvatsku razotkrio još jednu važnu stvar. A to je da on ima golem utjecaj na Milorada Pupovca, šefa SDSS-a, stranke koja u Saboru ima tri zastupnika i bez čijih ruku Plenković ne bi bio na vlasti.

– Vučić u dva dana nije propustio ni jednu priliku da debelo dade do znanja da je Pupovac njegova lutka na koncu i da ga on, da hoće, u svakom trenutku može smijeniti s mjesta predsjednika SDSS-a. Kao u šali, prigovarao mu je što glasa za svaki Plenkovićev zakon (i u Lisinskom i u Vrginmostu) i time dao do znanja da Vučić utjecajem na Pupovca ili na promjene u SDSS-u u rukama drži ključ Plenkovićeve Vlade, odnosno saborske većine – smatra naš sugovornik. Podsjetio je da se Plenkoviću u Hrvatskoj pljeskalo kada je smijenio Mostove ministre i krenuo u sastavljanje tijesne većine. Time je naš sugovornik poslao packu premijeru koji je razvrgnuo Vladu s Božom Petrovom i ušao u koaliciju s HNS-om u kojoj ima samo dva zastupnika više od potrebne većine u parlamentu. Odličnim potezom smatra i sastanak Vučića s kardinalom Bozanićem zbog fotografije na kojoj Vučić u razgovoru s kardinalom sjedi ispod slike Alojzija Stepinca, za kojeg je Vučić rekao da je Srbima jako bolna točka, pa je tu bol usporedio sa stradanjima Srba u Jasenovcu. Drugi sugovornik iz HDZ-a ima suprotan pogled. Smatra da je predsjednica Vučićevim posjetom sebi jako naštetila, ali da je u neugodnu situaciju (zbog ozračja u kojem je prošao susret) dovela i Milijana Brkića, zamjenika šefa HDZ-a, koji je podržao poziv Vučiću, a sada mu je problem što da kaže nakon svega.

– Nije bilo vrijeme za Vučićev dolazak u Hrvatsku, srbijanski predsjednik iskoristio ga je maksimalno. S druge strane, Plenković i njegova ekipa ispali su veći domoljubi od Kolinde Grabar-Kitarović jer nisu htjeli Vučićev posjet i ostali su potpuno suzdržani – komentirao je taj izvor iz Predsjedništva HDZ-a. Iako su odnosi između premijera i predsjednice već dugo potpuno hladni i na rubu incidenta, predsjednica sve vrijeme održava kontakte s viđenim i utjecajnim HDZ-ovcima. Redovito su s njom na kavi Milijan Brkić i Tomislav Čuljak, kao i neki drugi HDZ-ovci, čuje se u toj stranci. Dakle, predsjednica i dok “ratuje” s premijerom, ne želi ugroziti odnose sa strankom ili barem jednim njenim dijelom. Uoči Vučićeva dolaska, predsjednica je razgovarala s 15-ak braniteljskih udruga, ali i s određenim članovima HDZ-a, među ostalim, tražeći mir i potporu za vrijeme posjeta srbijanskog predsjednika. I dok predsjednicu podržavaju Davor Ivo Stier, Milijan Brkić..., Josip Đakić, šef Hvidre i Virovitičko-podravskog HDZ-a, jasno je ustao protiv njezina susreta s Vučićem na Pantovčaku. Đakić kaže da su branitelji i ratne udovice bili dostojanstveni u prosvjedu protiv Vučića jer “da su htjeli mobilizirati sve udruge i nezadovoljnike, onda bi Trg bana Jelačića gorio od prosvjeda”.

Beogradu uzor Bandić

– Ne ulazim u to na koga je točno predsjednica mislila svrstavajući ih u političke marginalce, ali jasno je da su njezine riječi išle u zaštitu Aleksandra Vučića. Mi nismo širili govor mržnje, Vučić je zaslužio i puno ružnije riječi. Ne znam što je bilo predsjednici da je to rekla – komentirao je Đakić. Napomenuo je da ne želi dolijevati ulje na vatru, ali da su branitelji složno radili u kampanji za pobjedu Kolinde Garbar-Kitarović jer su s Pantovčaka htjeli maknuti Ivu Josipovića.

– Ako smo joj pomogli da dođe na vlast, onda s pravom od nje imamo određena očekivanja – rekao je Đakić.

Predsjednica ističe da će se rezultati njezina domaćinstva Aleksandru Vučiću tek vidjeti, ali da bi oni bili vidljivi u idućih godinu dana, trebalo bi riješiti sudbinu značajnog dijela od tisuću nestalih u Domovinskom ratu. To je teško očekivati budući da je Vučić u Zagreb donio dokumentaciju samo o troje nestalih (premda je za njihove obitelji to golema stvar). Osim toga, očekuje se Vučićev uzvratni poziv Kolindi Grabar-Kitarović u Beograd, a pitanje je može li predsjednica svojim uspjesima u Srbiji amortizirati loš dojam hrvatsko-srpskog druženja u Zagrebu. Srpski mediji ovih dana prenose hrvatske i bruje da je njihov predsjednik potpuno dominirao u Zagrebu i da se “Franjo Tuđman zbog toga okreće u grobu”. Sve to Vučiću ide u prilog jer su 4. ožujka izbori za beogradsku Skupštinu, a beogradski novinari koji su Vučića pratili na Pantovčaku objasnili su da su beogradski izbori uvijek lakmusov papir za budućnost stranke na nacionalnoj razini. Tko izgubi u Beogradu, izgubit će i u državi. Vučić je listu za Beograd sastavio na način koji je odavno izmislio Milan Bandić. Red estrade, red stručnjaka, red sportaša, pa je tako na listi i Branko Kockica. I zato smo na početku teksta konstatirali da je Bandić ipak preteča Vučiću.

– Kad malo zakopate po ljudima s liste, shvatite da ima tu i likova koji su ilegalno gradili, koji su dužni gradu... – tumačio nam je jedan beogradski novinar. Na što smo mogli samo zaključiti – već viđeno u Zagrebu. 

Izjave za medije nakon sastanka predsjednice Grabar-Kitarović s kolegom Vučićem
1/88

Komentara 22

HI
Hik
13:56 19.02.2018.

Zakaj vucic nije bil uhicen? Ponasal se kak na sred terazija. Cul sam kak je na veceri i salatu trazil. To ne mogu podnijeti.

Avatar alien79
alien79
13:53 19.02.2018.

'Primijetio je da je Vučićev dolazak u Hrvatsku razotkrio još jednu važnu stvar. A to je da on ima golem utjecaj na Milorada Pupovca'...... ........ ......... Koji su ovo idioti od diplomacije i državništva majko mila. Pa bilo koji predsjednikk Srbije ima golem utjecaj na Pupavku ili nekoga tko ga zamjeni, jer oni rovare i srbuju neprekidno. Idioti nesposobni

AM
AMD------------------------
14:20 19.02.2018.

granic je jugoslavenstina,kolinda karijerista ,trambulja i nezna koga zastupa jer ju jugoslavenstina savjetuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije