Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2018. u 11:05

Gazdin povratak važna je pobjeda hrvatskog pravosuđa na međunarodnom planu

Sudbina je htjela da Ivica Todorić dočeka konačnu odluku o izručenju Hrvatskoj isti dan kada se u njegovoj velebnoj rezidenciji na zagrebačkim Šestinama održavalo predstavljanje komedije Vinka Brešana „Koja je ovo država“, valjda prvo javno okupljanje u toj kuriji još od plemićkih sijela krajem 19. i početkom 20. stoljeća u režiji nekadašnjih vlasnika Kulmerovih dvora.

Todorićeva kći Iva, koja je filmskoj ekipi iznajmila manji dio kurije, zasigurno nije bila svjesna simbolike koja proizlazi iz vremenske koincidencije i sadržaja filma u kojem jedan od glavnih likova, ministar pravosuđa, hapsi samoga sebe. Todorić sebe nije uhitio, ali je dobrovoljno pristao na londonski kućni pritvor. Njegov osnovni argument na britanskom sudu, da je žrtva politički montiranog procesa, sudac nije prihvatio, a u namjeri da ostane izvan dosega hrvatskog pravosuđa nisu mu pomogli ni ugledni i skupi odvjetnici među kojima i supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Pogledajte video izjave Ivice Todorića nakon presude:

Todorić će tako, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, za desetak dana vrlo vjerojatno londonsko podstanarstvo zamijeniti omanjom ćelijom u zagrebačkom Remetincu. Na stranu osobna dekomodacija donedavno najmoćnijeg hrvatskog industrijalca, Gazdin povratak kući važna je pobjeda hrvatskog pravosuđa na međunarodnom planu, koje je uspješno obranilo svoj zahtjev za njegovo izručenje. Ako ikada dođe do sudskog procesa, Todoriću će se suditi pod optužbom da je, među ostalim, krivotvorenjem poslovnih knjiga financirao privatni život novcem kompanije koju je vodio do travnja prošle godine.

Na stranu tih milijardu i nešto kuna koje su većim dijelom otišle na otkup vlastitih dionica, a manjim na luksuzni život djelić kojeg su jučer novinari mogli osjetiti na filmskoj presici u Kulmerovim dvorima. Ako se sudskim procesom dokaže da je kriv, odležat će propisanu kaznu. No, za punu društvenu katarzu puno bi važnije bilo da eventualni sudski proces posredno u detalje razotkrije kako se stvarala hobotnica ortačkog kapitalizma na hrvatski način, u središtu koje je godinama bio Agrokor. Zbog toga su odluku suda u Londonu mnogi u Hrvatskoj zasigurno dočekali sa zebnjom.     

Ključne riječi

Komentara 14

JK
ja-kan
08:17 27.10.2018.

Sada su na sceni novi ortaci, isto Vlaji ,ali njih mnogo više zanima plinski biznis i lažna obećanja da će otkupiti Inu od Mađara i da Rusi neće preuzeti Agrokor. Glavna dva ortaka su stalno na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Jedan trabunja u ime HDZ-a kako je Vlada ostvarila ogromne rezultate a drugi u ime HNS-a trabunja o stabilnosti i spašavanju Hrvatske preko obrazovne reforme.

DU
Deleted user
12:22 26.10.2018.

..sve će to komunistička partija popeglat..

HL
Hladan
08:13 27.10.2018.

Ako sad bar polovica najviših faca HDZ-a ne završi u zatvoru, onda stvarno vise nema nade za ovu zemlju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije