Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.12.2018. u 15:08

Talijanski ministar rada i ekonomskog razvitka najavio je rat tzv. "uzetnicima"

Postoje poduzetnici koje mi nazivamo “uzetnici” i odlučili smo najaviti im rat, kazao je talijanski ministar rada i ekonomskog razvitka Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5S). Tko su, prema Di Maiju, “uzetnici”?

Kaže kako je uočio već četiri poduzetnika koji su dali otkaz radnicima ili ih preselili u pogone u druge države. Najavio je kako će uvesti mjere da se one koji delokaliziraju unutar EU kazne tako što će morati vratiti novac koji su dobili uz kamate od pet posto, a oni koji odlaze izvan EU, morat će dati četiri puta više novca od onog koji su dobili.

“Gledamo naprijed i kada nas nazivaju ‘uzetnicima’”, odgovorio je predsjednik mladih poduzetnika udruge industrijalaca (Confindustria) Alessio Rossi i naglasio kako su oni zapravo “multiplikatori”, a ne uzimatelji. Kada naša poduzeća rastu, raste i posao. Mi smo i obrazovatelji, jer škole ne pripremaju studente i učenike za rad. Mi smo i veleposlanici, jer naši proizvodi osvajaju svijet.

Torinski industrijalac i predsjednik saveza strojarskih malih tvrtki (Federmeccanica, koja okuplja 100 tisuća tvrtki s 1,5 milijuna zaposlenih) Alberto Dal Poz kaže kako nije lijepo kada predstavnik vlade upotrebljava izraz “uzetnici” za cijelu kategoriju. Ako ima nepoštenog ponašanja ili kaznenih djela, onda to treba procesuirati, ali nije pošteno sve vrijeđati.

Odgovori su na krizu više poduzeća i više posla, kaže Dal Poz i naglašava kako se najprije stvori bogatstvo, a onda ga se raspodijeli. Treba vidjeti jesu li četiri spomenuta poduzetnika delokalizatora uopće dobili neke beneficije od talijanske države, a onda se može postaviti i pitanje kako ih se, ako ih se, može kazniti.

Poduzetnici koji odlaze iz Italije ne čine to bez razloga. U Italiji je birokracija toliko narasla da je teško bilo što poduzimati a kamoli uzimati. Umjesto da se problem riješi na izvoru, odnosno da političari pojednostave ono što su političari zakomplicirali napada se one koji pokušavaju nešto poduzeti.

Što bi političari uzimali (dobivali plaću) kada ne bi bilo onih koji proizvode. Jer, najprije treba proizvesti, a onda raspodijeliti. Nažalost, još ima onih koji bi samo preraspodjeljivali…

VIDEO: Franjevci Župe svetog Antuna Padovanskoga imaju svoju kućicu na Zrinjevcu

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
16:36 16.12.2018.

U HR žargonu se posljednjih desetljeća uvriježio i naziv "oduzetnici", a to su poduzetnici koje je do kosti oglodala država Hrvatska i time im "oduzela" poduzetničku šansu. Prevedeno, imate gomilu poreznih nameta i povrh toga još niz parafiskalnih nameta -- to u nekoj maloj firmi s 2 zaposlenih ili obrtu "gazda plus šegrt" znači da morate imati kao prag preživljavanja incasso od 50-60 tisuća kn, da sve podmirite i još isplatite dvije plaće u tom malom poslovnom subjektu. To pak mnogi nisu u stanju osigurati, kao redovan mj. priljev - i zato su "oduzetnici"... Jer država uvela niz nameta, povrh onih starijeg datuma - a nitko ne pita da li ima preživjelih. O čemu zorno svjedoče nizovi napuštenih poslovnih prostora po našim gradovima jer se više ništa ne isplati, samo kafići i frizeraji... Čast iznimkama!

DU
Deleted user
15:52 16.12.2018.

Dajte... Pohlepa globalista prešla je svaku mjeru. Mislili su da će unedogled u zemljama trećeg svijeta za siću proizvoditi, a po skupe novce na Zapadu prodavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije