Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2019. u 15:51

Desetljećima su komunističke vlasti SSSR-a, Mađarske i Čehoslovačke blatile Nagya i Palacha, odnosno sve koji su se usudili ustati protiv moskovskih direktiva.

Prošlo je pola stoljeća otkako se mladi praški student Jan Palach 16. siječnja zapalio na Vjenceslavovu trgu (Václavské námĕsti) u znak prosvjeda protiv sovjetske okupacije Čehoslovačke. Nekoliko mjeseci prije Palachova samoubojstva sovjetski su tenkovi ugušili Praško proljeće. Češka, kojoj je danas na čelu tzv. nacionalpopulist Miloš Zeman, ne namjerava, čini se, odati počast toj žrtvi sovjetskog imperijalizma.

U Mađarskoj je predsjednik Viktor Orbán uklonio spomenik Imreu Nagyu (preselio ga je) koji je također, ali 1956., bio žrtva sovjetske intervencije, kojom su ugušene nade u stvaranje demokratskijeg sustava. A upravo je Orbán, tada 25-godišnjak, u svom prvom javnom govoru 1988. hvalio Nagya kao prvog revolucionara koji ga je nadahnuo i zahvaljujući kojem Mađarska ide prema demokraciji. Podsjetimo, Nagy se 1956. najprije skrio u jugoslavensko veleposlanstvo u Budimpešti, a potom je došlo do pomirenja Tita s tadašnjim sovjetskim čelnikom Hruščovom. Nagy je napustio jugoslavensko veleposlanstvo i otišao u Rumunjsku, gdje ga je KGB uhitio te mu je suđeno i 1958. je ubijen.

Desetljećima su komunističke vlasti SSSR-a, Mađarske i Čehoslovačke blatile Nagya i Palacha, odnosno sve koji su se usudili ustati protiv moskovskih direktiva. Za slobodarski dio Mađarske i Čehoslovačke oni su bili simboli borbe protiv komunističke diktature.

No, posljednjih nekoliko godina te se osobe ponovno nastoji ocrniti. Poljska redateljica Agnieszka Holland snimila je 2013. film u kojem je Palacha oslikala kao dementnu osobu koju su zapadni agenti nagovorili na samoubojstvo. Novi čelnici u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj... pišu svoju povijest. Orbánu, koji uvodi, kako ju je sam nazvao, “neoliberalnu” demokraciju (kao da demokraciji treba pridjev, sjećamo se i socijalističke demokracije koja s demokracijom nije imala veze), očito ne odgovaraju ličnosti koje je nekada uzdizao. Diktatori obično misle da je povijest počela njihovim dolaskom na vlast.

Ključne riječi

Komentara 4

LU
lucio2
02:25 14.01.2019.

Sve ce se to jednoga dana obiti o glavu i tim postkomunistickim pseudodemokratskim mini-diktatorima i blentavoj, postkomunistickoj raji koja im daje glasove.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:19 13.01.2019.

Holland....pravo poljsko prezime....opet sam malke zločesti 😉😉 😉

BR
bruno877
22:19 13.01.2019.

Svatko ima svog Frljića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije