Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna

Tko će iskoristiti Trumpovo oružje?

Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
28.05.2017.
u 15:46

Ne samo što više ne kritizira islamske države, Trump sada prodaje Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno sto milijuna dolara. SAD je ponovno prigrlio sunite na štetu šijita, odnosno Irana, s kojim je Trumpov prethodnik Barack Obama potpisao nuklearni sporazum.

Prva međunarodna turneja američkog predsjednika Donalda Trumpa ocjenjuje se pozitivnom, ali u odnosu na što?

Na njegove predizborne najave, kad je govorio sve najgore o islamskim državama, a sad ih je pohodio (istina, samo sunitsku stranu), kad je govorio o zastarjelom NATO-u, a sad je u Bruxellesu pohodio sjedište Atlantskog saveza, kad je govorio da želi demolirati ravnoteže (što znači i međunarodne institucije), a sad sudjeluje na sastanku šefova država i vlada sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7...

To, dakako, nije dovoljno da bi se zaključilo kako je izmijenjena njegova populistička politička platforma, ali je barem privremeno nestala oštra retorika protiv svega što je postojalo prije “The Donalda”.
Ne samo što više ne kritizira islamske države, Trump sada prodaje Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno sto milijuna dolara. SAD je ponovno prigrlio sunite na štetu šijita, odnosno Irana, s kojim je Trumpov prethodnik Barack Obama potpisao nuklearni sporazum. Znači li to da su američki glavni neprijatelji Teheran i Hezbollah? Gdje je tu tzv. ISIL koji, uz ostale, financiraju i visoki krugovi iz Rijada, dok se Iran svrstao protiv tzv. kalifata. Tko će koristiti američko oružje prodano Rijadu?

Svemu tome treba pridodati i, u najmanju ruku, čudno ponašanje SAD-a u vezi s terorističkim napadom u Manchesteru. Britanska istraga informirala je Amerikance o detaljima napada, a oni su to jednostavno proslijedili medijima. Putem američkih medija doznalo se ime atentatora samoubojice i drugi detalji koje je britanska istraga htjela još neko vrijeme držati u tajnosti. U borbi protiv terorizma poželjno je da tajne službe razmjenjuju informacije, ali kako ako se elementarna tajnost ne može održati?

Čini se da nova američka administracija treba još mnogo toga naučiti od Starog kontinenta. Među ostalim i to da klimatske promjene donose ratove i seobe naroda, odnosno izbjeglice. A da ne treba trgovati oružjem, nego veću pažnju pridati ekologiji, Trumpu je poručio i papa Franjo. Ali Trump ga nije umirio...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije