Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2018. u 09:12

Pametne vlade rade ono što rade pametne tvrtke. Ponosni su na prošlost, ali gledaju na budućnost

Postoje pametne tvrtke i glupe tvrtke. Pametne tvrtke gledaju na budućnost da vide što moraju proizvesti. Gledaju svoje vrhunske konkurente kako bi vidjeli najbolje prakse, a zatim ih pokušali poboljšati. Oni odbacuju neuspješne prakse i usvajaju nove prakse koje izgledaju obećavajuće. Glupe tvrtke ne shvaćaju da su glupe. One dosljedno loše rade, ali krive nepoštenu tržišnu konkurenciju. Ne traže najbolje prakse, slave drevne uspjehe i rade ono što su oduvijek radili, i opet gube.

Isto tako postoje pametne vlade i glupe vlade. Pametne vlade rade ono što rade pametne tvrtke. Ponosni su na prošlost, ali gledaju na budućnost. Usko prate svoje konkurente i pokušavaju biti bolji. Zadržavaju svoje najuspješnije prakse i pokušavaju ih poboljšati. Uklanjaju prakse koje nisu uspješne. Postaju magneti za ulaganja, nove tehnologije, svjetski talent i rast. Glupe zemlje misle da je njihova prošlost njihova sadašnjost i njihova budućnost. One su navikle gubiti na svjetskoj sceni, ali su također navikle i lagati o tome svoje građane.

Nije ih briga za najbolje prakse i valjaju se u svojoj prosječnosti. Ne znaju kako privući ulaganja, njegovati talente ili razvijati nove tehnologije. Oni gube, a zatim rade sve što su radili prije, i opet gube, a zatim sve ispočetka..
Na putu sam kući u Hrvatsku iz Njemačke.

Proteklih šest dana proveli smo u obilasku industrijskog središta oko Düsseldorfa u sklopu natjecanja StartUp Germany 2018, koje je postavilo najbolje svjetske startup firme jedne protiv drugih i protiv njihovih njemačkih kolega. Ne samo da smo se približili nekim od najvećih svjetskih tvrtki - tvrtki koje su sada jako zainteresirane za naše proizvode - također smo osvojili novu titulu – najbolji startup za mobilnost i logistiku.

Drugo mjesto je također osvojila Hrvatska firma. Malena Hrvatska je zauzela dva vrhunska mjesta u vrlo konkurentnom okruženju vrlo pametnih tvrtki.


Njemačka gospodarska komora, lokalni investitori i tvrtke potiču nas da premjestimo naše tvrtke u Njemačku. Nude nam prekrasne prostore za ured i proizvodnju, investicije i korporativna partnerstva. To me natjeralo da vjerujem da možemo osvojiti svijet. To je ono što osjećate kada radite u okruženju gdje vladaju pametne vlade.


Tada sam krenuo kući. Nakon što smo primili pohvale od pametnih tvrtki i pametnih vlada u Njemačkoj, čitamo da je naša “domoljubna” vlada natrag kući upravo predložila povećanje poreza na dohodak od opcijskih dionica i dobila punu potporu od nekih od naših najistaknutijih sindikata. Naše vlade i njihovi partneri u sindikatima nikada nisu stvorili konkurentsku tvrtku, nikada nisu stavili svoj novac na liniju i nikada nisu razvili najsuvremeniju tehnologiju.
Opcijske dionice su glavni način da tehnološke tvrtke privlače i zadrže vrhunske talente.

Pametni sindikati vode neke od najvećih investicijskih fondova u svijetu gdje ulažu u tvrtke koje izdaju milijarde opcijskih dionica svojim najboljim zaposlenicima. Pametne vlade podupiru takva ulaganja što dovodi do inovacija, rasta, profita i viših poreznih prihoda državi. Glupi sindikati i glupe vlade rade ono što su uvijek radili, s istim rezultatima. Onda, gdje ćete graditi vašu sljedeću tvrtku? Ovakve politike čine odgovor na ovo pitanje mnogo lakšim.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar javorko
javorko
10:55 15.10.2018.

Krivo definirano glup je raditi pametne trvrke s neznalicima politicarima koji svega i cega se dotaknu uniste i dovedu u bankort iz dva razloga prvi jer nemaju pojma o managerstvu drugi firmu dovedu u bankrot politickih uhljebima..ako zelite da vam se unisti firma samo u ruke politike

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
09:22 15.10.2018.

Teško je graditi pametne tvrtke s spretnim balkanskim domoljubnim vladama koje raju pošalju u ratovanje a svoje odabrane elite u jamanje i snabdjevanje.

DU
Deleted user
11:25 15.10.2018.

Nisu Vlade glupe nego je to organizirani kriminal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije