Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.12.2018. u 08:56

Naši pradjedovi živjeli su s drugih pedesetak milijuna u istoj državi po kojoj su se slobodno kretali.

U vremenu kad se bavimo povijesnim revizionizmom i sredinom prošlog stoljeća, gotovo da se i ne spominje da je prije točno sto godina prestala postojati država čiji smo dio bili i koja nas je društveno, ekonomski i kulturno vjerojatno oblikovala više nego li sve prije (ili poslije) nje. Glavni grad Austro-Ugarske, Beč, bio je i naš glavni grad, središte inovativne misli i najdinamičnija metropola u Europi kojeg je i Economist proglasio gradom stoljeća.

Beč je na prijelazu u dvadeseto stoljeće postao mjesto na kojem su nastajale ideje koje su opredjeljivale moderni svijet. Razvoj likovnih umjetnosti, arhitekture, glazbe, psihologije i filozofije kroz radove Egona Schielea, Otta Wagnera, Gustava Mahlera, Sigmunda Freuda, Ludwiga Wittgensteina, i mnogih drugih ostavio je trajan trag u povijesti, a direktno je utjecao na razvoj misli i stvaralaštvo u našim područjima.

Naši pradjedovi živjeli su s drugih pedesetak milijuna u istoj državi po kojoj su se slobodno kretali. To već točno stotinu godina nije slučaj – tek ulaskom u Schengen dostići ćemo tu slobodu kretanja.

Dok se u društvenom rakursu često spominje jugonostalgija, premalo ili nikako čujemo da smo bili dio onoga što je bilo jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća, kojemu svijet i može zahvaliti na onome što danas imamo, barem kada je riječ o demokraciji ili tržišnoj ekonomiji, uz, naravno, spomenute nevjerojatne umjetničke dosege.

Tako je već 1867. godine omogućena sloboda kretanja i prakticiranja religije, zabranjen je rad nedjeljom i rad djece, a svim muškarcima je dano pravo glasa, potvrđujući da je liberalna misao upravo ovdje nastajala. Niti jedna tvorevina nastala nakon Prvog svjetskog rata nije bila niti blizu ovoga što se smatralo nemogućom kombinacijom naroda, samoj sebi kontradiktornom. Na prijelazu u dvadeseto stoljeće u Beču su nastali svi moderni fenomeni 20. stoljeća – pa i oba totalitarizma. Naime, istodobno su njegovim ulicama hodali Tito, Trocki i Hitler, ali i oni koji su donijeli liberalizam, ljudska prava i univerzalnu demokraciju.

Sam pogled u telefonski imenik Beča otkriva da je svaki treći stanovnik porijeklom iz Bohemije, svaki peti je porijeklom Mađar, svaki sedmi porijeklom je Poljak, a svaki osmi iz naših krajeva. Možda je stogodišnjica upravo vrijeme da se prisjetimo da je Austro-Ugarska oblikovala identitet ovih prostora koji je i danas prisutan. Dovoljna je šetnja našim gradovima (Zagrebom, Osijekom, Varaždinom...) i odmah postaje jasan utjecaj na arhitekturu, ali i infrastrukturu, umjetnost, jezik i intelektualnu misao. Umjesto negativnosti i stavljanja akcenta na njezin raspad, trebali bismo naglasiti koja civilizacijska dostignuća i intelektualne domete nam je naša (pra)bivša država donijela, od kojih i stotinu godina kasnije imamo koristi. 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar neidemdalje
neidemdalje
10:10 20.12.2018.

Beč..budimpešta...beograd...brisel... sveje to isto...

SL
spusti_loptu
10:44 20.12.2018.

U clanku se spominje umjetnost i ostali dosezi te kulture koji su navodno ostavili vidljive tragove po Hrvatskoj i bili utrti u hrvatsku uljudbu, kao donekle i talijanski po obalnim krajevima. Kako smo onda dozivjeli da smo u zadnje vrijememe poplavljeni cajkama sa istoka? Neshvatljivo.

JA
javor11
15:55 20.12.2018.

Naši pradjedovi su bili kmetovi. Kao i mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije