Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.12.2018. u 08:32

Političari se vole slikati s najuspješnijim sportašima, vrijeme je da sportu nešto i vrate

Hrvate je u ovoj 2018. osjećaj kolektivne sreće zahvatio samo tri puta, svaki put zbog sporta. Najprije zbog uspjeha vatrenih u Rusiji, potom zbog prezimljavanja Dinama u Europi (odnosi se to, naravno, na navijače plavih), te prije tjedan dana kad su naši tenisači osvojili Davisov kup.

Nažalost nisu nam ove godine kolektivnu sreću ni jednom donijeli političari, iako bi trebali. A trebali bi se, osim o svojim građanima, puno više brinuti i o sportu. Sramotno je da u cijeloj EU baš naša država najmanje izdvaja za sport, pogotovo jer je baš sport jedna od rijetkih grana u kojoj možemo parirati najboljima u svijetu. No u vrhu smo samo zbog našeg neizmjernog talenta, a nikako zbog sustavnog, planskog ulaganja države u sport. Pitanje je vremena kada će nam se cijeli sportski sustav raspasti jer talent i improvizacija više nisu dovoljni.

Pogledajte video dočeka naših tenisača:

Promjene su prije svega nužne u školskom i amaterskom sportu, jer oni su baza svega. Dinamo i Hajduk kao veliki brendovi za novac će se nekako uvijek snaći, do novca će uvijek i Cedevita (ulaganjem privatnog Tedeschijeva novca) i Cibona (s pomoću Bandićevih “poguranaca”), no posljednjih smo godina nažalost svjedoci sve više gašenja amaterskih klubova, koji nemaju kao nekada podršku jakih lokalnih poduzeća jer su jednostavno propala. Gašenje prijeti sve većem broju malih klubova, a njihovim gašenjem polako će propasti i cijeli hrvatski sport. Država je ključ. Bez amaterskog sporta ne možemo napraviti bazu niti možemo razvijati onaj potrebni stupanj kvalitetnog sporta koji će u budućnosti postati profesionalan. Drugo u čemu sve više zaostajemo je ulaganje u infrastrukturu.

Naši političari vole se slikati s našim uspješnim sportašima, vole ih bodriti i skupljati besplatne poene na račun njihovih uspjeha, a bilo bi vrijeme da im to nekad i vrate. Možda oni nisu najnačitaniji i najobrazovaniji ljudi u Hrvatskoj, ali sigurno su oni koji najviše rade za promociju naše predivne zemlje. I zato je žalosno ovih dana čitati kako neki prozivaju Čilića, Ćorića, Pavića i Dodiga zato što porez ne plaćaju u Hrvatskoj. A što je to njima naša država dala?

Zlatne tenisače na glavnom Trgu dočekale tisuće navijača
1/17
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar southman
southman
09:21 03.12.2018.

Apsolutno treba više ulagati u sport u mlađim kategorijama. Mladi se sve manje bave sportom i to postaje sve veći zdravstveni problem u Hrvatskoj. Osobito više ulagati u infrastrukturu. Što se tiče vrhunskog sporta tu neka svatko brine o sebi.

KS
Ksantipa
09:42 03.12.2018.

Zar im nije dovoljna predsjednica KGK. Pomaže im se godinama, a onda kad nešto postignu odu van. Uglavnom, svi veći trofejbni sportaši porez plaćaju vani, čak i Snježna kraljica, nekada???

RZ
Rocky.Zg
17:54 03.12.2018.

Jedan austrijanac je napisao prije par godina nešto ovako otprilike: Mi nismo toliko uspješni u sportu, jer čovjek može lijepo živjeti i od svog posla. U nas ne može, i to je cijela priča. I što nam gospodarstvo bude gore, sportaši će biti bolji. I naravno, plaćati porez u Monaku, a ne u voljenoj domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije