Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2019. u 10:46

Italija pere svoje mrlje prema sunarodnjacima, žrtvama komunističke represije.

Gotovo je nemoguće pomisliti da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani nije znao što govori ili nije pomislio da njegov usklik “Živio Trst, živjela talijanska Istra i Dalmacija” neće izazvati reakcije u Sloveniji i Hrvatskoj. Talijanski glavni mediji taj njegov usklik uopće nisu ni spomenuli. Svi oni koji poznaju Tajanija još kao novinara, pa iz devedesetih godina kada je sa Silviom Berlusconijem osnivao pokret Naprijed Italijo, znaju da je riječ o čovjeku centra, umjerenome političaru koji nikada ne bi izrekao neke teritorijalne pretenzije ili revizije Osimskih sporazuma kojima se definirala istočna talijanska granica.

Obilježavanjem Dana sjećanja Italija pere i svoje mrlje prema sunarodnjacima koji su bili primorani napustiti svoje domove pred represijom komunističke ideologije. Naime, Talijani nisu htjeli primiti talijanske izbjeglice. Neki su govorili: “Neće nam ovi uzimati kruh iz usta, neka se vrate odakle su došli”, a talijanski komunisti su ih nazivali fašistima itd.

1/0

Dugo su godina esuli živjeli po logorima, nisu mogli dobivati poslove u državnim službama (nisu mogli biti ni poštari), odnosno u svojoj su domovini živjeli kao stranci. Djeci esula u školama su se ismijavali i profesori zbog njihova fijumanskog ili istarskog dijalekta. Tek je 2004. uspostavljen Dan sjećanja, koji se tako zove, bez dodatka “na fojbe i esule”.

Politika sada nastoji ispraviti vlastite grijehe pa ima političara koji “iskaču” iz kolosijeka. Žele biti veći patrioti od patriota. Sami esuli, a bio sam na skupovima na kojima obilježavaju Dan sjećanja, ne spominju nikakve revizije, već žele da povjesničari, a ne političari, prouče taj dio prošlosti kako se ne bi ponovio. Tajani je iskočio iz tračnica. Takvo iskakanje se moglo očekivati od nekih desničara, pa i od čelnika Lige i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je također bio kod fojbe u Bazovici (Basovizza).

No Salvini je bio na crti onoga što je kazao i šef države Sergio Mattarella kako treba poštovati mrtve kao upozorenje da se tragedije ne ponove. Salvini je kazao da ne postoje žrtve prvog i drugog reda. Žrtva je uvijek žrtva.

“Kao ministar imam dužnost stvoriti budućnost i gledati naprijed te činiti sve kako bi ovo bio prostor zajedništva i bratstva, ljubavi i prihvata”, kazao je Salvini. Riječi koje su se možda očekivale od Tajanija.

Video - Plenković o Tajanijevoj izjavi

Komentara 7

Avatar Django
Django
11:50 12.02.2019.

Gdje je nestao Furio Radin? Kada treba razglabati o “bujanju ustaštva” vrlo je glasan. Bujanje fašizma ga baš ne uzrujava previše, makar se događa u njegovo ime. Bilo bi za očekivati da, kao lider talijanske nacionalne manjine kaže koju službenu riječ. Napisanu, ovjerenu žigom i uručenu predsjedniku EP. Naravno, samo ako Talijani iz Istre doista ne odobravaju ono što je izrečeno.

AO
ante.oreskovic75
13:40 12.02.2019.

Čija je onda Libija,Abesinija,Somalija,Albanija,jadni Talijani sve je njihovo,gdje nabaviti perje za elitne jedinice koje to kontroliraju

BR
Brankko
01:18 13.02.2019.

U Bazovici su 1930. strijeljana četiri antifašista -- Slovenci F. Bidovec, F. Marušič i A. Valenčič i Hrvat Z. Miloš, članovi ilegalne antifašističke organizacije TIGR (= Trst, Istra, Gorica, Rijeka) (podatci s Wikipedije i dr.). Nekom je prilikom, za Dan antifašističke borbe, na HTV prikazan dokumentarac "Pucnjevi u Bazovici", i prije će biti da je prikazan zato što je netko mislio da se to odnosi na Brezovicu kod Siska i početak ustanka 1941. u Hrvatskoj, a ne zbog toga što su bazovičke žrtve jedne od prvih žrtava fašizma u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije