Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.10.2019. u 21:06

Jer, nedajbože, ako njihovom djetetu kapne i kapljica blagoslovljene vode na glavu ili ga okrzne “rikošet” blagoslova u zraku, doživjet će nečuvenu diskriminaciju svjetskih razmjera prozelitistički krvoločnog katoličkog klera u ovoj zemlji

Blagoslov je opasna stvar. Jer prolazi sve barijere. Nisu mu ravne ni rendgenske X-zrake, ni signal mobitela ni wi-fi, pa čak ni radijacija poput černobilske. Sve je to relativnog dosega. Jer kad nekoga npr. iz Zagreba blagoslovite u Kini, jednako je kao da ste ga blagoslovili u svojoj kuhinji. Ili školi. No, tu je sad već problem, jer za blagoslov u školi neki roditelji misle da djeca trebaju nositi “pancirke”, kako im blagoslov ne bi naškodio. Pa ih posljednjih nekoliko godina silom pokušavaju ugurati u neprobojne prsluke vlastitog uskogrudnog svjetonazora (ateizma, agnosticizma ili ireligioznosti, kako želite) upravo ovih dana, šire paniku da se po školama rafalno puca dum-dum metcima blagoslova uime kruha i plodova prirode.

Jer, nedajbože, ako njihovom djetetu kapne i kapljica blagoslovljene vode na glavu ili ga okrzne “rikošet” blagoslova u zraku, doživjet će nečuvenu diskriminaciju svjetskih razmjera prozelitistički krvoločnog katoličkog klera u ovoj zemlji. Zato valja ovih dana djecu u školu slati u “svjetonazorskim pancirkama”, kako bi sačuvali žive glave na ramenima.

No, djeca se ne daju uvući u pancirke. Njihovi mali umovi širom su otvoreni i još je lanjska tobožnja afera tj. histerija jedne majke pokazala da je njezino čedo svojevoljno htjelo biti nazočno blagoslovu plodova zemlje s ostalom djecom u školi. I nema tu ničega lošega. Loše bi bilo kada bi se neko dijete tjeralo na takvu vrstu aktivnosti ili pak njega i njegove roditelje uvjeravalo u suprotno onome čemu ga doma uče. Ali to u ratu oko blagoslova na Danima kruha nije riječ. Tu se radi o teroru svjetonazorski i ideološki isključive manjine i minornih udruga, koji pojedinačne slučajeve koriste kako bi nametnuli svoj svjetonazor i ideologiju svima oko sebe.

Pritom se ne biraju sredstva. Tako je ove godine i tumačenje Ministarstva obrazovanja da roditelji djeci daju suglasnosti za sve dodatne školske i izvanškolske aktivnosti, protumačeno tobože kako se zabranjuje nazočnost svećenika u školama i blagoslov plodova zemlje, što je notorna laž. Svatko tko ima dijete u školi zna da se suglasnosti za raznorazne aktivnosti potpisuju na početku školske godine i da nigdje nije bilo rubrike tj. pitanja – želite li da vaše dijete sudjeluje na blagoslovu kruha. Ili slično. Premda je, čak i izvan tih formulara i obrazaca, svakome roditelju ostavljeno na volju da procjenjuje hoće li i treba njegovo dijete konzumirati neku izvannastavnu aktivnost, tj. ići na izlet, školsku priredbu i slično, pa može i mimo formalnosti od nečega odustati ili na nešto pristati.

Također, poznato je da u svakoj generaciji ima roditelja koji “fitilje” oko ovoga ili onoga programa ili školske aktivnosti. Čudaci su to koji roditeljske sastanke pretvaraju u maratonske talačke krize, a profesore i razrednike izluđuju u sačekušama ispred zbornica. Takvi su idealna vojska za one koji iz godine u godinu vode rat s religijskim sadržajem u školi. Prije svega vjeronaukom, a unatrag nekoliko godina i blagoslovom za Dane kruha, koji je na dobrovoljnoj osnovi da na dobrovoljnijoj ne može biti.

Ključne riječi

Komentara 27

NE
nemanatrag
07:47 17.10.2019.

Šamani i šamanizam nemaju što raditi u školama.

JO
jocoudriga
10:04 17.10.2019.

Blagoslovljena voda ima neki poseban kemijski sastav? Nešto poput Donata mg?

RO
romobil
07:27 17.10.2019.

" kapljica blagoslovljene vode"(!?).... čisti voodoo. Čemu vodom prskati ikoga!?!?Što se to novoga dogodi?Ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije