Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PARDONA

Svi se zaklinju u dijalog, a njega nema

Zagreb,slavonska,   02.07.2009. zvonimir despot, novinar vecernjeg lista  Photo: Patrik Macek/Vecernji list
23.01.2017.
u 08:45

U Hrvatskoj se srpska manjina i danas koristi za manipuliranje i stalno intenziviranje sukoba s Hrvatima i hrvatskom državom

Kad su se u Davosu u krug s rukama našli Plenković, Vučić, Porošenko, Hahn i ostali, i onako momački stisnuli ruke, izgledalo je na prvu baš moćno, odlučno, složno… Ali sa strane sve skupa tipično europski. To znači, svi se smijemo, grlimo, rukujemo, dajemo izjave pune fraza, a iza toga nema ništa, nema sadržaja, nego je i dalje sve po starome. Svi se zaklinju u dijalog, a njega nema. To je europski, kad se puno priča, a ništa se ne kaže. Takav europski pristup doveo je do toga da Srbija misli kako može huškati na rat sa susjedima u svrhu svojih unutarnjih izbora, i očigledno da može. A rezultat toga samo može biti novi rat na Balkanu, na Baltiku, raspad EU…

I za to ne može biti kriv Trump nego isključivo briselski birokrati! 
Plenković se u Saboru ispraznio nad zastupnicima Živog zida, koji nisu velika opasnost za zemlju, unatoč njihovim ispadima.

Opasnost su HDZ i SDP i njihove politike koje se do danas nisu promijenile, i koje su kao rezultat u vrh politike izbacile Most i Živi zid. Ne može se ni jedne ni druge optužiti da su krivi za sadašnje stanje u zemlji, jer njome donedavno nisu vladali. Možemo se s njima slagati ili ne, mogu nas i sablažnjavati, ali zna se tko im je omogućio prostor na političkoj sceni, HDZ i SDP.

Tako je i s Trumpom. Nije on odgovoran za sve što se dosad događalo u Americi i oko nje. Njemu su vrata Bijele kuće otvorili oni koji su prije njega vladali, i koji su svojim politikama kod mnoštva Amerikanaca stvorili teške frustracije, nezadovoljstva, i u Trumpu su našli političara koji konačno odgovara na njihova pitanja. Naravno, budućnost će pokazati kakve će poteze vući i hoće li ispuniti njihova očekivanja. No sve ima svoju povijest, i Trump i Most i Živi zid.
Zanima me, ako se Plenković već tako nediplomatski obrušio na živozidaše koji su taknuli u njegov ego, zašto se na isti način javno ne obruši na umivenog četnika Vučića? Jer dok Vučić u Davosu glumi profinjenog europejca, članovi njegove stranke ugošćuju ratnog zločinca Šljivančanina, i usto premlate one koji se s njima ne slažu.

To je Vučićevo europejstvo? Ne, nego je to tipična primitivna, balkanska srpska politika koja se nije ništa promijenila od Miloševićevog doba, a sad samo s Vučićem na čelu koristi promjene na geopolitičkoj karti svijeta i novo miješanje karata kako bi barem donekle vratila ono što je Milošević izgubio, i kako bi ipak na kraju vremena imali malu Veliku Srbiju, protegnutu na Republiku Srpsku.

Plenković je pak pokupio baš sve manire europske birokracije. On je baš njezin prototip, od političkog nastupanja, igranja, floskula, govora u kojemu nema sadržaja...

Sve u rukavicama, bez jasnog stava, posebno bez hrabrosti, drčnosti, kad se govori što se ne misli, sve je to stil europskih političara i birokrata zbog kojih ljudi sve više gube povjerenje u politiku i političare, i politika uzrokuje kaos na svim razinama.

Nasuprot takvih pojavi se Trump koji nema dlake na jeziku, koji ne ovisi o nikome, koji je dobio jasan demokratski mandat, i postaje opasnost svima koji su naučili voditi politiku na stari način.
Nego, SOA već u više godišnjih javnih izvješća upozorava na opasnost od četničkog i uopće velikosrpskog pokreta.

Pristalica ima u Hrvatskoj, ali što ih treba tražiti po šumama, kad su na vlasti u Beogradu, i kad u Hrvatskoj imaju podružnice financirane iz državnog proračuna? U Hrvatskoj se srpska manjina i danas koristi za manipuliranje i stalno intenziviranje sukoba s Hrvatima i hrvatskom državom. Treba li spominjati glasilo srpske manjine koje je najmanje to, a zapravo u prvom redu huškački list kojega još svi mi plaćamo iz proračuna? Što je zadaća manjinskih glasila? Da nas upoznaju s manjinom i njezinom kulturom, običajima, kako riješiti neke probleme, ili su manjinska prava podloga za provociranje, propagiranje, podvaljivanje, političku manipulaciju?

Ili, kako je moguće da je emisija za manjine “Prizma” na HTV-u izravno sredstvo za propagiranje velikosrpskih i jugonacionalističkih stavova? Kako nitko u toj emisiji, recimo, ne može replicirati Dejanu Joviću koji pod plaštem svoje znanstvenosti u najnovijoj emisiji kaže da ne može doći do zatopljenja odnosa između Srbije i Hrvatske dok su na vlasti oni koji se povode politikama Tuđmana, Miloševića i Šešelja? Kako netko uopće može biti toliko intelektualno bezobrazan, pa da tako nešto izusti, pri čemu nema ni trunke argumentacije? U isti koš staviti Tuđmana i Šešelja?

Dokad tako?

Komentara 1

KO
kosjenka81
14:55 25.01.2017.

Intelektualna elita u Hrvatskoj je lijena i nezainteresirana za javne politike a većina političara nije dorasla svom zadatku. Rezultat je vidljiv svakog dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije