Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.05.2020. u 11:10

Gdje bi to prodavači, policajci, doktori... trebali ostaviti djecu koja su premala da budu sama ako ne u vrtiću i školi?

Prije nego što je odlučeno da se u vrtiće i škole vrati dio djece, javnost je danima pritiskala Stožer pitanjima kad će djeca u školu, a nakon donošenja te odluke, opet je bilo nezadovoljnih. Očito nema te odluke koja ne bi izazvala nezadovoljstvo iako su identične odluke uz iste epidemiološke uvjete donosile i druge države EU. Jasno je da je HZJZ, preporukama da u odgojno-obrazovnim skupinama ne bude više od devetero djece i da djeca s kroničnim bolestima ne idu u vrtiće i škole, kao ni odgojitelji i učitelji, želio zaštititi rizične skupine, ali i svesti rizik od zaraze na najmanju moguću mjeru za djecu čiji roditelji nemaju izbora nego ih poslati u škole i vrtiće.

Inače ne bi preporučili da obrazovanje od kuće nastave sva djeca u razrednoj nastavi koja to mogu. Svi koji imaju mogućnost djecu ostaviti doma trebaju to učiniti i zbog solidarnosti s roditeljima koji to ne mogu, ali i s odgojiteljima i učiteljima. Školska godina može se privesti kraju online nastavom i za najmlađu djecu, ali postoje roditelji kojima treba olakšati skrb o djeci. Gdje bi to prodavači, zdravstveno osoblje, policajci... trebali ostaviti djecu koja su premala da budu sama ako ne u vrtiću i školi?

>> VIDEO Rodielji OŠ Bukovac žele da se sagradi nova škola

Hrvatska je na začelju EU po broju sati koje djeca provode u školi, a zna se da u brojnim zemljama cjelodnevni boravak u školama za djecu do 12 godina, a negdje i dulje, nije organiziran da bi cijeli dan učila jer imaju manje predmeta nego mi, već da bi škole olakšale skrb o djeci dok im roditelji rade. I nitko se u tim državama ne vrijeđa što su škole “čuvališta djece”.

Kod nas je, umjesto da pokažu malo više sluha za trenutačnu situaciju, niz pojedinaca istrčalo s izjavama da trebaju sva djeca ići u školu ili nitko. Zalud im govoriti da sva djeca nisu rizična za COVID-19. Ali da ih upitate žele li da njihova djeca dobiju dijagnoze djece u rizičnoj skupini kao što su maligne bolesti, dijabetes, srčane, plućne i druge autoimune bolesti, pa da se onda svi vrate u škole, ne treba sumnjati kakav bi odgovor dali. Svi koji žele dobro svojoj i tuđoj djeci, kao i odgojiteljima i učiteljima, dok epidemija još traje, sada neće bez prijeke potrebe djecu slati u vrtiće i škole.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
11:27 07.05.2020.

kakva solidarnost?dica moraju ići u školu,a ne da mame i tate budu učitelji i profesori,ne budali sa tom tezom

Avatar PatriciaHZ87
PatriciaHZ87
12:40 10.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

UD
Udbaš
20:05 07.05.2020.

Svrha škole je da omogući optimalno obrazovanje djece, a ne skrb za nezbrinute. U tome su učitelji nezamjenjivi. Uza sav trud koji roditelji ulažu da im djeca ne zaostanu u obrazovanju ne mogu se ostvariti ishodi kakvi se ostvaruju u školi uz vodstvo profesionalca. Učitelji su neophodni, za razliku od novinara od kojih većina mogu prestati raditi bez da itko bude zakinut. Škola na daljinu nije adekvatni nadomjestak za stvarnu nastavu, a valjda nitko zdrave pameti ne misli da je to škola na trećem. Roditelji koji ne šalju svoju djecu u školu ne razumiju smisao ni vrijednost škole za razvoj svojeg djeteta ( uz ogradu da postoje iznimke koje imaju valjane razloge, koliko god takvih bilo). Dakle, ukoliko je epidemiološka slika takva da se u školu može onda ta odluka nije, niti bi trebala biti na roditeljima. Ukoliko postoji realna opasnost za njihovo zdravlje, ili za zdravlje njihovih ukućana, onda to treba biti jasno rečeno. U tom slučaju škole bi trebale biti zatvorene, o čemu treba opet odlučiti netko drugi, a ne roditelji. Ne niječem negativan utjecaj trenutne situacije, ali se nadam se da ovakvi članci nisu priprema za prebacivanje ukupne krivnje za loše ishode obrazovanja sa katastrofalne Divjakičine škole za život na prekid škole zbog korone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije