Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Fain

Svi koji su uplatili putovanje u zemlje EU neće biti oštećeni

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
27.05.2020.
u 14:36

Da ste me pitali za ovu sezonu prije 30 dana, rekao bih da je 30% lanjskog prometa teško ostvarivo, a sad se već potiho nadam da možda uspijemo i više

Turističke agencije među prvim su žrtvama koronavirusa, a, kako se čini, i oporavak će potrajati. O neprilici u kojoj su se našli i one i putnici razgovaramo s Tomislavom Fainom, predsjednikom Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Otkazana, a plaćena putovanja riješena su moratorijem od 180 dana i mogućnošću izdavanja vaučera. Međutim, uplaćeni je novac, recimo, već u Amsterdamu, a putnik želi u Češku? Što tada?

– To je stvar dogovora agencije i klijenta, ali tu ne vidim problema. Ako poželi, putnik može otići na drugu destinaciju, tj. iskoristiti svoj vaučer za neko drugo putovanje koje mu agencija može ponuditi. Imamo situacija, recimo, da je netko uplatio putovanje u Španjolsku, ali sada to želi zamijeniti za Sloveniju. U zemljama EU turistički domaćini i aviokompanije, prema zakonu, moraju vratiti novac za nerealizirana putovanja. Istina, mnogi to nevoljko rade jer se do posljednjeg trenutka nadaju da bi gosti mogli doći k njima. Ali, nemaju izbora.

Što s građanima koji su uplatili putovanje izvan EU?

– Oni su rijetki, oko 90 posto Hrvata putuje u zemlje EU. Ali vjerujem da će se i u takvim slučajevima postići dogovor da sve strane budu zadovoljne. U konačnici, nikom nije u interesu da putnik ostane oštećen.

Koliko je putovanja otpalo proteklih mjeseci?

– Trenutačno nemamo novu, preciznu brojku, ali ranija anketa među turističkim agencijama organizatorima paket-aranžmana za dolaske iz inozemstva i odlaske u inozemstvo pokazala je da vrijednost otkazanih putovanja od 1. ožujka do 1. lipnja premašuje 130 milijuna kuna. U međuvremenu se taj iznos mogao samo povećati.

Roditelji čija su djeca ovog proljeća trebala na školska i maturalna putovanja, čija se vrijednost procjenjuje na 300 milijuna kuna, imaju problem. Mnogi sad ne žele da se ide u Italiju ili Španjolsku. Je li, osim izmjene termina, i za grupe moguća promjena lokacije?

– Vjerujem da to pogađa samo manji broj ljudi. Većina roditelja razumije situaciju u kojoj smo se  svi skupa našli i ima strpljenja. Agencije su u stalnom kontaktu sa školama i roditeljima te partnerski dogovaraju nove termine, ali, da, i eventualne nove destinacije. To je moguće i sasvim je očekivano da će neki razredi koji su planirali u Italiju sada izabrati, recimo, Češku. Ako je novac uplaćen, hotelijeri su, kao što sam već rekao, dužni vratiti novac.

Za školska putovanja koja se tek planiraju preporučuje se Jadran, ima li interesa?

– Praktički sva putovanja planirana za ovu godinu su i ugovorena. Za ekskurzije koje će ići dogodine je prerano, a tek ćemo vidjeti koliko će se ugovorenih maturalaca ove godine preusmjeriti na Jadran. Mnogi još čekaju da vide razvoj situacije.

Ne žele svi hoteli mlađariju u svojim sobama, hoće li to biti problem?

– Uvijek je bilo hotela koji žele primiti školske grupe i onih koji ih nisu primali, ali školskih putovanja uvijek je bilo i nikada nismo imali problema sa smještajem takvih grupa u hotele.

Nejasno je i kako realizirati putovanja budući da mnoge osiguravajuće kuće više ne žele izdavati police osiguranja jamčevine.

– Određeni broj osiguravajućih kuća je, istina, prestao izdavati police, ali UHPA trenutačno pregovara s nekoliko osiguravajućih kuća koje u ovom trenutku vide priliku i ponudit će jamčevno osiguranje našim članicama.

Kolike će biti štete za agencije u ovoj godini zbog pandemije i kad očekujete povratak normalnom poslu?

– Turističke agencije prve su osjetile krizu zbog koronavirusa. Već krajem prvog mjeseca našim članicama koje rade na azijskom tržištu otkazane su prve grupe, nakon toga počeli su otkazi putovanja iz Hrvatske pa postupno i sve ostalo. Iako od 27. travnja možemo raditi i većina turističkih agencija je otvorena, nažalost, dok se situacija sasvim ne stabilizira i dok se ne otvore sve granice, agencije će teško ostvariti potreban prihod kojim bi mogle pokrivati plaće svojih zaposlenika. U nadi da neće doći do drugog vala, tek sredinom sljedeće godine možemo očekivati povratak normalnom poslovanju, s time da će i to ovisiti kojim se segmentom turizma koja agencija bavi.

Ministarstvo turizma očekuje 30 posto turističkog prometa od lani, slažete li se?

– Nezahvalno je išta predviđati i, da ste mi ovo pitanje postavili prije 30 dana, rekao bih da nam je 30 posto teško ostvarivo. Sada mislim da bismo taj prihod mogli ostvariti, a potiho se nadam, ako se sve nastavi kako je sada, da bismo mogli napraviti i više.

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
10:16 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije