Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.08.2019. u 10:32

Individualizirati plaće u zdravstvu može se samo poštenom i kvalitetnom kontrolom rada

Koliko u Hrvatskoj zarađuje liječnik, a koliko medicinska sestra? Ovisi koga pitate. Vjerojatno su na kraju svi u pravu (i Ministarstvo i sindikati) jer je izračun prosjeka u ovoj struci prilično nezahvalan. I sami zaposleni u zdravstvu upozoravaju na pojedine diskriminirajuće kriterije u njihovim dodacima na plaće u odnosu na uvjete rada.

Jer, istina, nije jednako liječniku u hitnoj i onom sa svojim poznatim, starim pacijentima u vlastitoj ordinaciji ili na nekom, da tako kažemo, čistom odjelu gdje se ne spašava glava. Nisu jednaki ni uvjeti rada sestre na intenzivnoj i njezine kolegice, recimo, u medicini rada koja će manje-više raditi s papirima, dok ova prati svaki signal teško bolesnih ljudi. Takve se razlike moraju vidjeti i na njihovim plaćama, nema dvojbe, kao što nije upitno ni treba li zdravstvena struka u nas zarađivati više.

Premda dvostruko veća od prosjeka radničke plaće u Hrvatskoj, plaća općeg kirurga od prosječnih 12 tisuća kuna nikako ne znači da taj liječnik puno zarađuje.

Ta je plaća za nekog kirurške struke velika samo ako je – ne zaradi. I malena za onog kirurga koji odradi tko zna koliko više, a na kraju dobije jednaku takvu plaću. Iluzorno zvuči, ali individualizirati plaće u zdravstvu može se samo poštenom i kvalitetnom kontrolom rada. Upravo bi to trebala biti temeljna odlika centralnog upravljačkog sustava na kojemu radi Ministarstvo zdravstva i koji je kao pilot-projekt uveden u dvije bolnice, a od jeseni najavljen za umrežavanje u hrvatskim bolnicama.

Kada se bude vidjelo koliko je pregleda, zahvata i koje kvalitete napravio netko imenom i prezimenom, onda će se moći raspravljati je li tom nekom plaća pristojna ili smiješno mala. Baš kako se smiješnim čini kada se pojednostavi usporedba s razvijenim Zapadom pa podvuče da hrvatski kirurg zarađuje kao njemački fizički radnik niže stručne spreme. Prema takvom stavu, i liječnici i sestre i velika većina Hrvata raznih struka rade za kikiriki. 

Komentara 1

DD
dr dragon
21:58 22.08.2019.

Dobar prijedlog sve treba platiti koliko rade liječnike,profesore,trgovce,konobare.... prekovremene 50% i prekovremene nedjeljom 100%. To bi bilo rješenje vlade i za rad nedjeljom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije