Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2019. u 11:15

‘Tehnološki višak’ za hrvatski je državni sektor nepoznat i nezamisliv pojam

Vijest da je bogata i socijalna Švedska odlučila preko noći otpustiti 4500 zaposlenika iz tamošnjeg Zavoda za zapošljavanje te privatizirati mnoge socijalne usluge jer mora smanjiti budžet i povećati efikasnost, u kontekstu hrvatske politike i nedostatku političke volje da prestane s uhljebljivanjem nepotrebnih zaposlenika u javni sektor, zaista podiže obrve. Pojam ‘tehnološkog viška’ za hrvatski je državni sektor nepoznat i nezamisliv, a ne mogu ga usvojiti ni zbog krize, manjka proračunskih sredstava, smanjenja broja djece koja idu u škole, digitalizacije usluga i baza podataka, ukidanja administrativnih obveza...

Nema okolnosti koje mogu natjerati politiku da otvori oči i shvati da se s viškom zaposlenih u sustavu jednom mora obračunati. Tijekom krize kada su pametne države smanjivale troškove i dizale poticaje za privatni sektor, hrvatska politika se pravila da je dovoljno srezati milijardu do dvije na materijalnim troškovima i nastavljala istim tempom. Ne samo da ni unatoč padu BDP-a od 12 posto političari nisu stali s uhljebljivanjem, nego je u istom razdoblju u kojem je svaki osmi zaposlenik privatnog sektora dobio otkaz, broj zaposlenika država povećala šest posto. Praznu blagajnu politika je tada napunila većim porezima. Valja se sjetiti da je tijekom krize opća stopa PDV-a povećana u dva navrata, dok nije s 22 posto skočila na 25 posto.

Legendaran potez je i uvođenje kriznog poreza kojim su građani hranili uhljebe od kojih nijedan nije dobio otkaz kao ‘tehnološki višak’. Ako je argument tada bio da bi otkazi donijeli još više socijalnih problema i rast nezaposlenih, nije jasno koji je argument danas, kada poslodavci ne mogu naći radnike i to njih pedesetak tisuća. Prema procjenama analitičara, u sustavu – kada se uključe i državne tvrtke i lokalna razina – radi i do 400 tisuća ljudi, a barem 10 posto je viška. Drugim riječima, mnogi bi ljudi čak i da dobiju otkaz u državnoj službi pronašli posao u konkurentnijem okruženju. Na žalost, domaći političari nemaju ni švedsku odvažnost ni osjećaj odgovornosti pa ne donose poteze kojim bi se pripremili za novi ciklus krize koji nam kuca na vrata, a tijekom kojeg će takve procese biti teže i bolnije povlačiti.

>>Pogledajte video o hrvatskim apsurdima

Komentara 7

SA
samoborka
16:57 03.02.2019.

Glupost. Hrvatski uhljebi I suvisna (ne)radna snaga se ne otpusta ni u boljim vremenima,a ni u krizi. Kada neka firma zapadne u probleme i odluci "rezati" broj djelatnika, prvi i jedini ce dobiti otkaz oni "najnizi" koji zaista i rade i pridonose doticnoj firmi. Ekipica koja nateze miska i sjedi besposlena u upravi ostaje neokrznuta.

JP
JP75
18:38 03.02.2019.

Hrvatski javni sektor je golemi uteg oko vrata koji nas vuce prema ekonomskom dnu EU. I ne samo te vec je generator korupcije. Zasto ga sadasnja hrvatska politicka garnitura ne preispituje? Pa zato sto mu je to glasacka baza! Ova politicka garnitura im pruza zastitu (“ne bojte se, nema otkaza sve dok smo mi na vlasti”), a oni njima daju glas koji ih dovodi i odrzava na vlasti. Obje strane zadovoljene, samo ispaštaju ostali . A to je realni sektor, koji mora tu ljubav placati iz vlastitog dzepa. Očekivati da ce sadasnja politicka garnitura prestati s ovom praksom je naivna – pa nitko sam sebi ne puca u nogu !!!

PA
pale007
13:32 03.02.2019.

Šveđani otpuštaju one koje su 2015. zaposlili u Zavodu za zapošljavanje očekujući kilometarske redove na šalterima burze budući je u zemlju nahrlilo milion i par sto tisuća doktora, profesora, fizičara, inženjera iz Sirije i zemalja u okruženju. No oni suu očito slabo poznavajući švedski jezik stali pred krivi šalter, onaj za socijalnu pomoć... I izgledala da im je baš dobro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije