Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.07.2018. u 15:23

Svatko i dalje može preko noći u blokadu, a da ne zna ni da je dužan ni kome je dužan

Način na koji je država krenula rješavati problem prezaduženih građana podsjeća na praksu “osuđivanja pojava i spašavanja drugova” kojom se svojevremeno Komunistička partija obračunavala s devijacijama u svojim redovima.

Blokada kao nepoštena pojava je osuđena, malom broju građana odblokirani su računi, no sustav ovrha zbog kojega su sitni dugovi građana preko noći prerasli u nerješiv financijski teret nije demontiran, već je spašen za budućnost! Svatko od nas i dalje može preko noći doći u blokadu, a da ne zna ni da je dužan ni kome je dužan.

Par stotina kuna duga će zbog troška ovrhe narasti nekoliko puta, kao u nekom lancu sreće kojim su prevaranti navlačili ljude da ulože novac u sumnjive poslove. Samo iza ovog lanca nesreće stoji država sa svim svojim institucijama jer dopušta da se troškovi multipliciraju ili da niotkuda iskrsavaju dugovi stari desetljeća.

Krivi su sudovi gdje se parnice raspetljavaju godinama, država koja je nazidala troškove i institucije, vjerovnici koji nisu pažljivo izvagali rizike, pa i dužnici koji su nasjedali na kojekakve ponude nesvjesni da nešto kao besplatan mobitel ne postoji. Milanović je prvi pred izbore 2015. izvukao 17 tisuća socijalnih slučajeva i otpisao im 35 tisuća kuna duga. Što zbog gubitka posla i ekonomske krize, a što zbog nakalamljenih troškova, pokazalo se da su dugovi nastavili rasti.

Milanovićev je otpis bio mačji kašalj prema potezu sadašnjeg premijera Plenkovića koji je preko vikenda prebrisao golemih 1,3 milijarde kuna duga, no svejedno lanac nesreće osuo se za svega 6 tisuća imena. Sustav je loš, prvenstveno bi njega trebalo mijenjati, pa tek onda uvesti jasne (socijalne) kriterije koji će nevoljnicima omogućiti da s vremenom pokrenu razduživanje!

Ovako, svježeg sjećanja na nogometno prvenstvo, samo ćemo dospjeti na naslovnice kao čudo od države koja jedina u svijetu briše privatne dugove, što i ne bi bilo loše da se izbrisao model koji do njih vodi.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Zdravko Marić
1/6
Ključne riječi

Komentara 12

ST
stefj
21:03 24.07.2018.

Ovrhe, tj. dug je uvijek bio i bit će jako dobar izvor prihoda. Nije to Hrvatska izmislila... Hrvatska, tj. Linić je samo shvatio koliko je tu novaca u igri, te je ubacio u krug javne bilježnike i FINA-u. Država i paradržava ovdje sada ubire veliki, veliki novac, te će prije vlade otpisivati tu i tamo dugove, nego se odreći dijela tog kolača... Hrvatska država i paradržava više će novaca zaraditi na preostalim dugovanjima nego što je otpisom izgubila. Puno više...

DU
Deleted user
15:50 24.07.2018.

Odličan članak.Najveći lihvar,a time i ozakonjeni pljačkaš vlastitog naroda je Republika Hrvatska. Svim tobožnjim mjerama Vlada ne otklanja uzrok već i na dalje produbljuje jaz i podstiče osiromašivanje svojih građana.Doslovce,ne samo vezano uz opasnosti ovrha u bilo kom trenutku,građani ostaju u neizvjesnosti i pravnoj sveopćoj nesigurnosti o tomršto ih može zadesiti u bilo kom trenutku.Čisto stanje kafkizma. Pa kako se može i bilo što promijeniti kada je inicijator promjene osoba koja je i začetnik i nositelj ovakovog stanja. Ministar Bošnjaković nikako ne može premostiti i promijeniti svoju umotvorinu i jedini način je da odstupi ili da bude isključen iz vlasti. Po svemu:Sudija te tuži,sudija ti sudi. Nedostaje pravde i pravičnosti,a time i budućbosti. Hrvatski građani zaslužuju bolju vlast,bolje institucije i poštene i etične ljude na čelnim pozicijama.

Avatar vatrogasac
vatrogasac
05:44 25.07.2018.

Radi se o kriminalnoj sprezi,najobičnijoj pljački pravno nezaštićenih građana,kamate od trista četristo posto,ne daju jadnim ljudima nikakve šanse za povrat duga ..Masovan egzodus iz države jedna je od posljedica takve politike.Sjetimo se ovaj sramotni zakon donijela je monstruozna jadranka kosor a pisao ga nedavno uginuli monstrum iz Zg-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije