Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.02.2020. u 09:09

Je li za kredibilitet države nužnije da o obavještajnoj zajednici i njezinim čelnicima spekuliraju mediji ili da se klupko rasplete s relevantne državne adrese?

Kralj je mrtav, živio kralj! Hrvatska ima novog predsjednika, a njegova prethodnica istodobno je spakirala stvari i preselila u takozvani Ured bivšeg predsjednika, Mesićevu izmišljotinu za ražalovane stanare Pantovčaka koji će u bonus periodu od pet godina, na trošak poreznih obveznika, promišljati kako su i zašto izgubili izbore. “Imam toliko ponuda već, ali sigurno ću raditi na promidžbi Hrvatske”, kazala je Grabar-Kitarović najavljujući da će se iz novog Ureda baviti brendiranjem Hrvatske, borbom protiv zlostavljanja te zaštitom okoliša i Jadrana.

Kako god bilo, na izlaznim odnosno ulaznim vratima Predsjedničkih dvora, ovisno o perspektivi, ovih su se dana mimoišli sada već bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i novoimenovani savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost novog predsjednika Zorana Milanovića, Dragan Lozančić. Vrhunskog profesionalca blistave biografije s funkcije ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Kitarović je, podsjetimo, u veljači 2016. naprasno smijenila, točnije katapultirala, “jer je izgubio njezino povjerenje i zato što je u svojem postupanju prekršio zakon”. Formalno, smijenila ga je zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Neformalno, čulo se raznih naklapanja.

Čulo se da je Lozančić, nakon što su Slovenci u arbitraži uhvaćeni s prstima u pekmezu, o tome izvijestio ondašnjeg premijera Milanovića, ali ne i nju, predsjednicu RH, nego je to učinio tek s vremenskim odmakom. Čulo se i to da je svoj 47. rođendan proslavila na zabavi koju je u svojoj obiteljskoj vili na zagrebačkom Tuškancu za nju priredio bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić. Na proslavi za odabrane goste, uz teletinu i kulen, slavljenica je na dar dobila zlatne naušnice, a bilo je i pjesme. Kako se tvrdilo, netko je mobitelom snimio trenutak kad Mamić u transu pada na koljena pred Kolindu, a ona s rukama u zraku pleše oko njega dok u pozadini trešti Mitar Mirić uz stihove: “Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole”. Poslije je Vladimir Šeks u eter ubacio dimnu bombu, kada je dao naslutiti da kolaju spomenute snimke kojima je cilj kompromitirati predsjednicu te da iza diverzije stoje Velimir Bujanec i njezin bivši savjetnik Mate Radeljić. Ovaj potonji, pak, dvije godine kasnije vapio je da ga je s dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Kolinda smjenjivala uz pomoć SOA-e (u kojoj tada više nije bilo smetnje u obliku Dragana Lozančića). Je li riječ o konfabulacijama ili je ondašnja predsjednica ozbiljno zlouporabila svoj položaj? I je li za kredibilitet države nužnije da o obavještajnoj zajednici i njezinim čelnicima spekuliraju mediji ili da se klupko rasplete s relevantne državne adrese?

Ako Dragan Lozančić nije učinio ništa nezakonito, a ubrzo mu je povjerena i važna dužnost ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, je li se bezakonjem poslužila Grabar-Kitarović? Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić rekao je neki dan od DORH-a dobio odgovor kako nema osnovane sumnje vezano za optužbe Kolinde Grabar-Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e. Sada već bivša predsjednica u oproštajnom je govoru najavila da će o njezinu radu progovoriti povijest. No, ne bi li se prije povjesničara njezinim radom trebali pozabaviti i djelatnici DORH-a?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije