Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.12.2019. u 09:04

Unija je obvezana međunarodnim pravom samo u točno utvrđenim slučajevima

Zaista je teško zamisliti da bi, nakon onakvog mišljenja nezavisnog odvjetnika kakvo je objavljeno jučer u Luxembourgu, Sud Europske unije u svojoj presudi mogao zaključiti išta drugo nego da nije nadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne presude o granici.

Tri su detalja najvažnija u tom mišljenju nezavisnog odvjetnika, koje suci mogu i ne moraju poslušati, ali koje je, dakle, tako dobro argumentirano da ne ostavlja puno prostora za drukčiju presudu. Prvo, sa stajališta prava Unije, granica između Slovenije i Hrvatske nije utvrđena.

To je važna tvrdnja s obzirom na to da Slovenija uporno tvrdi da je granica utvrđena presudom ad-hoc arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje. Sa stajališta tog kompromitiranog arbitražnog suda možda jest, ali važnije je da sa stajališta prava EU objektivno nije.

Drugo, arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske možda jest dogovoren i potpisan u kontekstu EU i pod kapom EU, ali ne predstavlja akt Unije niti obvezuje Uniju. Unija je obvezana međunarodnim pravom samo u točno utvrđenim slučajevima, a ovaj međunarodni sporazum o ad-hoc arbitraži nije jedan od tih slučajeva. Nezavisni odvjetnik Suda EU na temelju toga zaključuje da razgraničenje između Hrvatske i Slovenije ne spada u područje nadležnosti EU, a u skladu s time ni u nadležnost Suda EU.

Treće, optužba da Hrvatska nepoštivanjem arbitražne presude krši vladavinu prava, nešto što Slovenci ponavljaju već godinu i pol, jednostavno nema uporište. To je politička floskula, koja nema i neće imati veze s istinom ako i suci Suda EU ostanu na stručnom stavu kakav je jučer imao nezavisni odvjetnik tog suda.

Iako, dakle, ovo jučer nije bila presuda, nego mišljenje nezavisnog odvjetnika koje suci mogu i ne moraju poslušati, nakon presude koja bi bila na istom tragu logično bi bilo očekivati da Slovenija konačno odustane od višegodišnjeg pokušaja zavrtanja ruke Hrvatskoj i da se u prijateljskim bilateralnim razgovorima pronađe rješenje graničnog spora

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
20:53 12.12.2019.

Se je to super, sam jel bude negdo to jasno i glasno rekel di treba ??? Nami na ovim stranicami je to sam ljepo za pročitat i ništ več !

DU
Deleted user
10:04 12.12.2019.

O vladavini prava - čitajte ovo dolje: quote/Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik. Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku./

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije