Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.02.2018. u 08:02

Italija će inzistirati na ravnopravnoj podjeli odgovornosti glede izbjegličke krize

Neformalnim sastankom čelnici 27 zemalja EU, uključujući i predsjednika EK Jean-Claudea Junckera, započeli su dugotrajnu i osjetljivu raspravu usvajanja financijskog okvira (MFF) za razdoblje od 2021. do 2027., s posebnim pogledom na situaciju poslije izlaska Velike Britanije iz europskih institucija. Službeni prijedlog za sljedeći dugoročni proračun Europske unije EK će iznijeti 2. svibnja ove godine. Unutar Europskog vijeća treba doći do jednoglasnog suglasja do svibnja-lipnja 2019., što je tek nakon Brexita, predviđenog za kraj ožujka te godine. London daje u EU oko 13 milijardi eura. Do službenog prijedloga EK će se 4. ožujka održati i parlamentarni izbori u Italiji, a u talijanskoj predizbornoj kampanji ima i onih koji predlažu da se državama koje ne prihvate izbjeglice zaustavi financiranje iz europskih fondova. Drugi, pak, kažu da Italija više neće davati novac (oko 20 milijardi eura) u europske fondove budu li se druge države ponašale kao dosad, odnosno ne budu li prihvatile kvote izbjeglica.

Talijanski ministar ekonomije Pier Carlo Padoan kazao je da situacija u kojoj “Italija za imigraciju plaća za sve ne samo financijski, već i politički, više ne može opstati”. Dakle, Italija će u pregovorima o stvaranju dugoročnog proračuna EU inzistirati na ravnopravnoj podjeli financijske i političke odgovornosti glede izbjegličke krize. Moglo bi se očekivati da će neka klauzula vezana uz financiranje rješavanja izbjegličke krize biti vezana i uz dobivanje novca iz europskih fondova. Juncker za MFF kaže da nije jednostavno računovodstveno vježbanje te predlaže i veće rezove u bilanci, koja danas iznosi jedan posto europskog BDP-a. Dakle, potrebno je odlučiti koji su ciljevi EU, a onda utvrditi bilancu. Globalizacija zahtijeva sučeljavanje s novim izazovima, koji su, kako kaže Juncker, različiti od onih koji su bili 2014. kada je usvajan proračun koji je danas na snazi. Današnji izazovi su sigurnost, obrana, izbjeglice, klimatske promjene i zapošljavanje, nabrojio je Juncker.      

Komentara 2

DI
Direkt
10:14 24.02.2018.

Kakva Nova EU, na pomolu je ,,rat,, oko proračuna.

Avatar Rinzaj
Rinzaj
08:51 24.02.2018.

po Junckeru Hrvatska je "primjer i inspiracija za budućnost EU", pametnome dosta, Hrvatska je leglo nepotizma i političke nesposobnosti, prepuna siromaštva, apatije i beznađa, sposobnog državnika nema na vidiku, usto i izumire ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije