Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.04.2021. u 10:12

Bidenova vanjska politika svodi se zapravo na dvije borbe – za demokraciju i za spas planeta od klimatskih promjena

Vanjska politika američkog predsjednika Joea Bidena svodi se zapravo na dvije borbe. Borba za prevlast demokracije kao najpoželjnijeg, najispravnijeg koncepta uređenja društava u svijetu, što je donedavno bilo samorazumljivo, no što je sada suočeno s ozbiljnim izazovom autokratskih vladara i država koje se trude uvjeriti da je njihov koncept vladavine bolji jer je učinkovitiji i stabilniji.

Druga je borba za spas planeta od klimatskih promjena. Još u predizbornoj kampanji Biden je najavljivao da će mu u prvoj godini mandata cilj biti organizirati dva važna globalna sastanka svjetskih lidera: globalni demokratski summit, koji se još nije dogodio, ali je i dalje u planu, i jedan summit o klimi. Taj je započeo jučer, makar i virtualnom obliku jer globalna pandemija koronavirusa i dalje hara i drži svijet u svojevrsnom kućnom pritvoru. Ali ta pandemija ujedno može poslužiti i kao podsjetnik svijetu na to koliko velika šteta može nastati ako globalna zajednica ne djeluje na vrijeme da se nešto spriječi.

Nepovratno uništenje klime pretjeranim zagađivanjem, na koje upozoravaju znanstvenici, može svijetu donijeti neizmjerno puno više štete od ove globalne pandemije. U onome što je Biden definirao kao borbu za spas demokracije s jedne strane stojimo mi, koji smo na Zapadu, u NATO-u, u Europi, a dok s druge strane stoje komunistička Kina ili ruski predsjednik koji ima taj komfor da mu je vladavina upravo postala doživotna, a najglasniji oporbenjak mu trune u zatvoru, nakon što je čudom preživio režimski atentat nervnim vojnim otrovom.

Ali u borbi za obuzdavanje ljudski izazvanih klimatskih promjena te linije fronte, koje postoje kad je riječ demokracije ili autokracije, naprosto ne postoje. I dobro je da ne postoje. Narodi i države mogu se razlikovati po tome koji društveni ugovor u biti smatraju najboljim i za koga, ali ne i kad je riječ o tome trebamo li ovaj planet sačuvati ili uništiti. Bez Kine i Rusije ni Amerika ni EU ne mogu voditi borbu za klimu. Strateški suparnici na jednoj i strateški suradnici na drugoj strani.

Komentara 1

Avatar southman
southman
11:20 23.04.2021.

hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije