Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2018. u 08:17

Ozbiljni političari znaju da društvo nije i ne treba biti homogeno

Globalni kompakt o migracijama pokazao se kao Rorschachov test mrlja – u njemu svatko vidi ono što želi ili ono čega se boji. No isto tako je pokazao da danas, više nego ikada, živimo u fragmentiranom i polariziranom svijetu u kojem je izuzetno teško postići ne globalni, nego i puno uži dogovor o temama koje se tiču svih nas.

Da je lako riješiti pitanje migracija, već odavno bi se Europska unija dogovorila o tome. Na urušavanje jedinstvenosti i solidarnosti, koje je zaprijetilo čak i uništenjem zajednice nastale baš zato da sačuva mir, još nema pravog odgovora. Globalni kompakt pokazao je i drugu istinu – globalno vlada politika straha, emocije koja izuzetno mobilizira čovjeka pa je i pogodna za političke manipulacije. Strah od drukčijeg i drugoga jedan je od onih iskonskih, a kad se na to nadoveže narativ o velikoj pošasti koju nose migranti, nije ni čudno da dio javnosti diljem svijeta reagira kako reagira, sa strahom i odbijanjem došljaka.

No treba i priznati da se stvarnost promijenila i da je zaista velik broj doseljenika u Europi, da su donijeli drukčiju kulturu i da, da i među njima ima loših ljudi i kriminalaca, baš kao i u domicilnoj populaciji. U spletu lažnih vijesti i političkih manipulacija treba sačuvati hladnu glavu i baratati činjenicama, ma koliko to bilo teško. Nepovjerenje javnosti prema političarima iz tzv. mainstreama otežava otvoreni dijalog oko problema koji izazivaju različite emocije, pa onda i postupke, u javnosti.

No unatoč tomu, jedino rješenje ostaje razgovor, neprestano objašnjavanje, slušanje glasova iz javnosti i odgovaranje na pitanja koje ljude zabrinjava i koje potenciraju i lažne vijesti i populisti. Teško jest, no odgovorni političari znaju da društvo nikada i nije bilo homogeno i to, u konačnici, i ne treba biti.

Pogledajte video migranata na graničnom prijelazu Maljevac:

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
08:23 07.11.2018.

Gospođo Veljković, kod vas je odsustvo bilo kakvog straha očekivano. Obzirom na vašu vanjštinu sigurno niste u opasnosti od bilo kakvog ritualnog grupnog silovanja od strane migranata. Isto vrijedi i za drugarice Mrak Taritaš, Radu Borić, Jadranku Kosor, Mariju Pejčinović Burić, Dubravku Šuicu i slične. Štoviše, vjerujem da možda i priželjkujete takav razvoj događaja obzirom na očiti dugotrajni post.

BA
barbaizamerike
13:59 07.11.2018.

Nisam ni cito sta je ova novinarka napisala cudi me da objavljuju tekstove novinarke koja u USA nije uspjela a sad bi pamet prodavala u Vecernjaku uh ljevicarka

MA
MarijaKnezovic
14:13 07.11.2018.

Svi koji zagovaraju otvorene granice ,molim lijepo neka dovedu u svoju kucu njih nekoliko i neka se brinu za njihove potrebe ,a ne neka dodu ,jer imaju ljudska prava ali valjda i ja imam ljudsko pravo reci da ne zelim otvorene granice za seobu naroda!Sto se tice Compacta :Eu i Afrika mogu izmjenjivati legalne migrante-iz Afrike se tako podstice dolazak stotine milijuna ,koji se mogu pozvati na ljudska prava i gotovo !!To stoji u toj ispravi samo zamumuljeno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije