Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2017. u 08:59

RH je potrošila 28 milijuna kuna, a Srbija šest. Tužbe u BiH se i ne zna tko financira.

Nakon bošnjačko-srpskog spora oko Dana RS-a, najavljen je novi pravosudno-politički obračun. Bošnjaci planiraju ponovno tužiti Srbiju za genocid. Zapravo, riječ je o reviziji presude koju je BiH izgubila 2007.

Tada je Međunarodni sud presudio da Srbija nije kriva za genocid, uz napomenu kako nije učinila sve da kazni počinitelje genocida u Srebrenici, koji je, po presudi tog Suda, počinila Vojska Republike Srpske.

Sada se pojavljuje pravno-politički problem kako ponovno tužiti Srbiju jer tročlano Predsjedništvo glede toga nema konsenzusa. Vjerojatno će se iskoristiti mogućnost da umjesto državnih institucija to uradi pojedinac - časnik za vezu Sakib Softić.

Međutim, on kaže da ne bi sam. Ako Bošnjaci krenu u novi (pravni) rat sa Srbima, onda moraju podnijeti tužbu do 26. veljače. Tada istječe rok od 10 godina u kojemu se mogu žaliti na presudu iz 2007. Tvrde kako su prikupili nove dokaze kojima će uvjeriti Međunarodni sud da je Srbija izvršila genocid u BiH.

Tužba će produbiti ionako velike podjele u BiH. Srbe će dodatno motivirati na jačanje samostalnosti svoga entiteta. Koji se i sada ponaša kao država u državi. Srpski predstavnici u državnoj vlasti već najavljuju povlačenje ako bude revizije tužbe.

Bošnjaci će još žešće krenuti u političku ofenzivu centraliziranja BiH. Obnavljanje priče iskoristit će i za dodatno prikupljanje bodova u vlastitom biračkom tijelu, ali i u međunarodnoj zajednici. Hrvati mogu strahovati kako je ovo pripremanje terena i za nastavak njihova “pravnog” progona.

Nije isključeno da Sarajevo priprema tužbu i protiv Hrvatske. Vjerojatno čekaju presudu iz Haaga. Ako se “šestorku” (Prlić i ostali) i na drugostupanjskom postupku osudi za udruženi zločinački pothvat, to bi mogao biti povod i za tužbu protiv RH.

Zanimljivo je da BiH ne strepi od protutužbi. Pogotovo kada se zna da je preko bh. teritorija krenula agresija na Hrvatsku. Peta vojna oblast, Banjolučki, Tuzlanski, Kninski, Sarajevski, Užički i dio Titogradskoga korpusa jurišali su na RH preko BiH, a veliki dio “rezervista” JNA i Teritorijalne obrane SR BiH sudjelovao je u tom ratu.

Najveći broj njih bio je iz Bosanske krajine i istočne Hercegovine. Nažalost, uz Srbe, i dio bošnjačkih vojnika i časnika sudjelovao je u agresiji na Hrvatsku.

U pravnim bitkama pred Sudom u Haagu međusobno su se tužile i Hrvatska i Srbija. Prije dvije godine Sud je odbacio tužbu RH protiv Srbije za genocid, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske. Međutim, ti procesi su obje države koštali.

RH je potrošila 28 milijuna kuna, a Srbija šest. Tužbe u BiH se i ne zna tko financira.

U svakom slučaju, puno veći gubitak od novca bit će onaj politički. Država će još dublje utonuti u ratnu povijest. Umjesto o budućnosti, raspravljat će se o prošlosti i tako dodatno kontaminirati sadašnjost.

Podgrijat će se ionako nikada ohlađene međunacionalne tenzije zbog kojih je BiH puna dva desetljeća zaglavljena u političkom blatu međusobnog nepovjerenja i nerazumijevanja. A tri istine o ratu bit će povod za nove sukobe. I ne samo političke.

>> Krajišnik i Dodik zajednički veličali nastanak Republike Srpske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije