Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.10.2019. u 09:30

Ne treba zabraniti ideje, već pronaći način da se ne pothranjuje nasilje. Kako? Ne kriviti druge za sve. Potrebno je pitati se idemo li ususret drugima ili smo protiv drugih.

“Feminizam je kriv za niski natalitet na Zapadu, koji favorizira masovnu imigraciju. Korijen svih problema su Židovi”, napisao je neonacist Stephan Balliet (27) u proglasu objavljenom deset dana prije negoli je u srijedu u Halleu, gradu na istoku Njemačke, napao sinagogu i ubio dvije osobe. Balliet je htio biti kao norveški terorist Anders Breivik koji je 2011. ubio 77 osoba i kao bijeli suprematist Brenton Tarrant koji je u Christchurchu u Novom Zelandu 15. ožujka ove godine ubio 49 osoba u džamiji. Izjavio je da holokausta nije nikad bilo, a njegov otac u razgovoru koji objavljuje Bild kaže da je uvijek druge okrivljavao za sve. Nije imao prijatelje, sjedio je ispred kompjutora, nije imao odnose ni s rodbinom. “Nije nikada bio u miru sam sa sobom ni sa svijetom”, kazao je Stephanov otac.

Roditelji su se rastali, a Stephan Balliet živio je s majkom Helbraom u mjestu Eislebenu, 14 kilometara udaljenom od Hallea. Rođen je, dakle, u već ujedinjenoj Njemačkoj, ali u onom istočnom dijelu gdje je krajnja desnica snažna. Halle, grad od 240.000 stanovnika, ima malo Židova, oko 700, uglavnom pristiglih iz Rusije. Pokrajina Saska ima najviše sljedbenika desničarske pronacističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Na ovogodišnjim regionalnim izborima AfD je dobio 27 posto glasova. Na istoku Njemačke raste nezadovoljstvo zbog ujedinjenja sa zapadnim dijelom, u kojem ima također nezadovoljnika jer su to ujedinjenje platili 260 milijardi maraka. Na općoj audijenciji u srijedu, nekoliko sati prije napada Ballieta na sinagogu, papa Franjo govorio je o obraćenju Savla (budući sv. Pavao) koji je najprije bio progonitelj Crkve, a onda navjestitelj evanđelja.

“Vi koji dolazite iz naroda koje su progonile diktature, dobro razumijete što znači hvatati ljude i uhititi ih. Mladi Savao prikazan je kao nepopustljiv, to jest kao onaj koji očituje nepodnošljivost prema onima koji misle drukčije; kao onaj koji apsolutizira svoj politički i vjerski identitet i svodi drugoga na mogućeg neprijatelja”, kazao je Franjo te dodao kako se “ne treba boriti protiv osoba, nego zla koje nadahnjuje njihova djela”. Ne treba zabraniti ideje, već pronaći način da se ne pothranjuje nasilje. Kako? Ne kriviti druge za sve. Potrebno je pitati se idemo li ususret drugima ili smo protiv drugih.     

VIDEO Pucnjava ispred sinagoge u Halleu

Ključne riječi

Komentara 4

KU
Kultura
10:00 13.10.2019.

Zasto su dopisnici iz rima ko.uniati i nevjernici? Zar ne bi bilo logicno da iz Vatikana izvjestavaju ljudi koji poznaju crkvu i ne mrze je? Besker, Tomasevic....

Avatar Django
Django
11:40 13.10.2019.

Kada sam pročitao naslov i podnaslov, pomislio sam da je članak o Hajduku.

ZI
zip123
19:22 13.10.2019.

A nije emigrant.Vidi cuda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije