Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2019. u 08:12

Gdje je manje korupcije, manja je i vjerojatnost od ulaska u neliberalnu ili u sudsku demokraciju

Hrvatska je, prema ocjeni antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO, daleko od učinkovitog sustava borbe protiv sukoba interesa i korupcije među parlamentarcima i u pravosuđu. Kako šest od 11 preporuka koje su dane 2014. još nisu ispunjene, GRECO traži od Hrvatske da do kraja rujna ove godine iznese kakav je napredak učinjen.

Šteta koju korupcija stvara bruto nacionalnom proizvodu (BNP) varira od 15 posto, koliko utječe u Rumunjskoj, do 0,76 posto BNP-a, koliko iznosi u Nizozemskoj. Korupciju “potpomažu” i zakoni u pojedinim državama. Što je kompliciranije dobiti dozvole za neke radove, natječaje, neku potvrdu itd., to je korupcija veća, jer se njome nastoji skratiti vrijeme dolaska do cilja.

Stvara se određeni začarani krug između politike i onih kojima treba usluga državne uprave ili neke ustanove. Političarima na određeni način odgovara takva situacija jer odlučuju i o tome hoće li biti potreban biljeg za neki dokument ili koliko vremena treba čekati za taj dokument koji se nalazi u kompjutoru. Građani se s pravom ljute na takvu situaciju i misle da bi sudovi mogli riješiti tu, na neki način, koruptivnu poveznicu.

Nakon svake odluke nekog ministra, načelnika pa i običnog gradskog povjerenika sumnja se da je tako postupio iz vlastitih interesa. Nastaju u osnovi dvije vrste “demokracija”, odnosno “neliberalna” i “pravosudna”. U obje nestaje demokracija u kojoj su tri vlasti (zakonodavna, izvršna i sudska) neovisne.

U “neliberalnoj demokraciji” vlada kontrolira sve i svakoga, a posebno sudsku vlast. U “sudskoj demokraciji” političari se trebaju podrediti tužiteljima. Kada se svaku odluku politike (primjerice sada u Italiji gdje je ministar zabranio ulazak brodova s imigrantima u luke) analizira kroz zakone, ulazimo u sudačku diktaturu iliti “sudsku demokraciju”. Često i oporba, nesposobna oponirati, traži od sudova ukidanje odluka vladajućih. Obje vrste demokracija s pridjevom guše državu temeljenu na neovisnosti triju vlasti. Gdje ima manje korupcije manja je i vjerojatnost od ulaska u “neliberalnu” ili, s druge strane, u “sudsku demokraciju”.

Pogledajte video: Hrvatski apsurdi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije