Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.08.2018. u 20:21

Novi Zakon o udomiteljstvu se piše po populističkom sistemu “oni su manjina, pa idemo na ruku razmišljanju većine”, iako je vrijednost socijalne države upravo briga o manjinskim skupinama.

Kad vidimo da netko u parku tuče svoje dijete jer je bilo neposlušno, okrenemo glavu. Ne tiče nas se. Kad čujemo urlanje i metež u susjedovu stanu, nadamo se jedino da će brzo proći.

Obiteljsko nasilje toleriramo kao neki narodni običaj. Međutim, na samu pomisao da homoseksualni par pruži dom djetetu koje je iz tko zna kojeg razloga ostalo bez obitelji ili je nikad nije ni imalo, e tu skačemo na zadnje noge: Ne može, ni za živu glavu! Najednom smo kompetentni za psihosocijalnu procjenu na neviđeno. Ne želimo o tim ljudima znati ništa jer podatak o njihovoj seksualnoj orijentaciji jedini je relevantan i zasljepljuje nas za svaku suvislu misao. Ne pada nam na pamet razmišljati o tome što znači ostanak u domu za nezbrinutu djecu, naprema vlastitoj sobi u sigurnom domu s ljudima koji su se odlučili biti obitelj.

Ovakav način razmišljanja stvara klimu kojoj se i slabi političari, donositelji odluka, ne usuđuju protiviti da ne bi razljutili svoje glasače i zaljuljali svoje fotelje. Idu joj niz dlaku pa donose zakone koji su diskriminirajući, u kontradikciji s ljudskim pravima i s drugim hrvatskim zakonima. Tako sada životne partnere i neformalne životne partnere, odnosno gay parove koji su, prema važećem zakonu Republike Hrvatske, ozakonili svoju vezu i one koji žive zajedno dulje od tri godine, i koje Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud RH smatra obiteljima, guraju na marginu i izostavljaju ih kod nabrajanja tko sve može udomiti djecu. Udomiti, ne posvojiti.

Novi Zakon o udomiteljstvu se piše po populističkom sistemu “oni su manjina, pa idemo na ruku razmišljanju većine”, iako je vrijednost socijalne države upravo briga o manjinskim skupinama. Kao prema zanemarivoj manjini, zakonodavac tu postupa i prema djeci u domovima. Usprkos namjeri da se poveća broj udomitelja i isprazne institucije, udomitelji ne mogu biti gay parovi, koliko god obrazovani i spremni za brigu o djeci bili. Znaju i sami zakonodavci da će time makar jednom djetetu uskratiti dom. Ali ne žele riskirati svoje fotelje.

Komentara 71

Avatar nisam_robot
nisam_robot
20:45 16.08.2018.

Kakvo je to glupo pitanje dok ima 1000 bracnih parova koji zele prisvojiti djecu?

DU
Deleted user
20:32 16.08.2018.

Homoseksualna zajednica nije nikakova obitelj....

DU
Deleted user
20:49 16.08.2018.

U dom za nezbrinuteu djecu, ako je dilema ovo dvoje. Ovakve bedaste članke treba zabraniti. Kakvi pederi i djeca, pa to je suprotnost kao noć i dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije