Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2017. u 11:44

Ni jedan novi grad, ni jednog novog SDP-ova župana nemaju. A ono što su doživjeli u Zagrebu trebalo bi im biti zvono za uzbunu.

Nakon lokalnih izbora svi šefovi stranaka proglase pobjedu. Šefu SDP-a Davoru Bernardiću bilo bi najbolje ovog puta, ako ikako može, da taj poriv zatomi. Jer rezultat SDP-a poprilično je otužan. Istina, SDP je sačuvao gradove koje je vodio prije lokalnih izbora. Vječni Vojko Obersnel spasio se u Rijeci, obranili su Čakovec, Sisak i Koprivnicu, Krapinsko-zagorsku županiju te Primorsko-goransku. Dobili su i neke nove općine i male gradove poput Komiže, Supetra, Jelse... I sretnim vijestima za Partiju tu je, otprilike, kraj.

Ni jedan novi veći grad, ni jednog novog SDP-ova župana nemaju. Ali ono što su doživjeli u Zagrebu trebalo bi im biti zvono za uzbunu. Da, Anka Mrak Taritaš iz HNS-a uz SDP-ovu podršku ulazi u drugi krug, ali SDP-ova lista više nije najjača u metropoli. Prešišao ih je Milan Bandić. A lista Zagreb je naš osvojila je velikih osam posto glasova za Skupštinu, vjerojatno onih birača koji su nekada glasali za SDP. I Split se za SDP pokazao potpunim debaklom.

Nakon četiri godine šefovanja Ive Baldasara, koji je 2013. godine spasio Zorana Milanovića jer mu je “donio” drugi najveći grad u državi, Splićani su pokazali što misle o toj stranci. Nakon Baldasara i Željko Kerum im je ponovno izgledao kao melem na ranu. Na primjeru Splita pokazalo se i da su u SDP-u potpuno promašili što nisu stali uz Marijanu Puljak. Ovako, čelnica Pametnog ispala je tek treća snaga. A da su je SDP-ovci podržali, vjerojatno bi ona bila u drugom krugu, a ne Andro Krstulović Opara, što bi bio veliki udarac za šefa HDZ-a.

Davor Bernardić, stožer SDP-a
1/66

I dok se Andrej Plenković sada s pravom nada da će 4. lipnja dobiti Split, Bernardić može samo nastaviti nizati floskule kako ga veseli veća izlaznost i da ljudi žive bolje ondje gdje upravlja SDP. Sa zanimanjem čekamo i njegovo objašnjenje kako su izgubili u Varaždinu, gdje su bili uvjereni da njihov Alen Kišić pobjeđuje, ali se, eto, pojavio nezavisni Ivan Čehok. Ili kako je Sabina Glasovac u Zadru dobila dvostruko manje od HDZ-ova kandidata. Ali tko zna, možda i to prikaže kao pobjedu. 

 

Komentara 37

ZA
zakrapina
12:16 22.05.2017.

SDP izgubio u Zagrebu i to jako teško. U koaliciji s 5 strnaka su dobilo 20%, međutim pravi potop sdp je imao u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, sdp je izgubio preko 300 i više mjesta. To je za sdp članove težak udarac, pogotovo jer se sredstva iz ZG proračuna decentraliziraju. To će sigurno uništiti sdp-ovu gradsku infrastrukturu na terenu koja upravo ovisi o rezultatima u gradskim i mjesnim odborima. HDZ iako je imao loš rezultat za gradonačelnika u Zagrebu, pregazio je sdp kada se gledaju gradske četvrti. HDZ je pobijedio u gradskim četvrtima u centru, što je do nedavno bilo nezamislivo. HDZ s strankom 365 MB ima većinu u svim Zagrebačkim gradskim četvrtima te mjesnim odborima. Plenković da nije napravio glupost s Prgometom, odnosno da je podržao Esih i u gradskoj skupštini bi imali 20 posto odnosno više nego sdp i sateliti zajedno.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
11:58 22.05.2017.

SDP je od HDZ-a izgubio Beli Manastir, i to je jedan od rijetkih gubitaka gradova. Realno će izgubiti i Daruvar, a ne smiješi mu se ni zadržavanje Makarske i Hvara. SDP je u gradovima potopljen.

DU
Deleted user
13:03 22.05.2017.

Partija od 1989. polako nestaje. Ne doduše onako brzo kako smo očekivali i kako je bio slučaj u DDR-u, ali ipak nestaje. Biološki. A u posljednje vrijeme ju nagriza ekstremna militantna ljevica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije